Noord-Brabant, de lekkerste regio van Nederland

‘s-Hertogenbosch is de officiële naam, maar de meesten zeggen ‘Den Bosch’. Als hoofdstad van Noord-Brabant kreeg ze in het verleden al veel titels: Vestingstad van Europa, Beste Winkelstad van Noord-Brabant, Beste Binnenstad en Groenste Stad van Nederland. Nu Noord-Brabant zich in 2018 profileert als Europese gastronomische regio wil Den Bosch zich de lekkerste stad en Noord-Brabant zich de lekkerste regio van Nederland noemen. Benieuwd of dat lukt!

Worstenbroodje wordt cultureel erfgoed
Ken jij het verschil tussen een Belgisch en een Nederlands worstenbroodje? Het eerste wordt met bladerdeeg gemaakt, het tweede met speltbrood. Die laatste krijgt dan niet zomaar de naam worstenbroodje, maar ‘’N Dungense Dame’. Het geheim recept werd een eeuw geleden bedacht door bakker Toon Minckels en zijn vriend/slager Antoon Cooymans. Kleindochter Margriet Cooymans geraakte er zo door gepassioneerd dat ze dit uniek cultureel erfgoed een eigentijdse toets gaf met natuurlijke ingrediënten en het omdoopte tot wat het nu is. Het hartelijke tussendoortje is ondertussen in heel Noord-Brabant en bij uitbreiding Nederland bekend.

Het bijzonderste worstenbroodje van heel Noord-Brabant: 'N Dungense Dame!

Het bijzonderste worstenbroodje van heel Noord-Brabant: ‘N Dungense Dame!

Het brood van weleer
Toen zijn neef Den Dungense Molen nieuw leven inblies, kriebelde het bij Hans Toelen om zich om te scholen tot een echte, ouderwetse warme bakker. Hij leerde ambachtelijk brood bakken met natuurlijke gisten en desem en ging op zoek naar goede graansoorten van weleer zoals spelt. Zijn bakkerij naast de molen is een streling voor het oog! Alleen de geur al trekt je er blindelings naartoe. Nadien beklimmen we de molen waar de molenaar ons uitlegt hoe de tarwe wordt vermalen en hoe het voer van de unieke Poule Den Dungen wordt gemaakt.

Heerlijk speltbrood van Den Dungense Molen.

Heerlijk speltbrood van Den Dungense Molen.

Je hebt kip en je het ‘de Poule Den Dungen’
Velen kennen de befaamde Poulet de Bresse uit Frankrijk. Enthousiaste Dungenaren, waaronder Nicky Sanders, die heimwee hadden naar hun lekkere Poule Den Dungen van weleer, hebben nu via de inkoop van bevruchte eieren van de Poulet de Bresse voor de terugkeer van de Poule Den Dungen gezorgd. Deze bijzondere kip onderscheidt zich van andere rassen door haar witte veren, grote rode kam en haar forse brede bouw en blauwe poten. Ze lopen lekker buiten in de groene weiden en worden driemaal zo oud als een gewone kip. Meer en meer restaurants zetten de Poule Den Dungen nu op hun kaart.

Links: het bier van Abdij van Berne. Rechts: de Poule Den Dungen.

Links: het bier van Abdij van Berne. Rechts: de Poule Den Dungen.

Abdij van Berne heeft nu ook ‘haar’ bier
De Abdij van Berne (1134) is de oudste abdij van Nederland en nog altijd bewoond door 25 Norbertijnen. Sinds 2015 wordt door ‘De Stichting Bern’ abdijbier gebrouwen in een bevriende abdij omdat hun oude brouwhuis werd afgebroken. Dagelijks wordt er om 14 uur een rondleiding in de abdij gegeven, die start vanuit het bierlokaal. Het begint met een film waarin alle stappen van het brouwproces worden uitgelegd en eindigt met de degustatie van de Berne Abdijbieren: Norbertijn Blond, Prior Dubbel, Abt Tripel en Witheren wit.

Bosch Design=lekker: design verpakt in smakelijke gerechtjes.

Bosch Design=lekker: design verpakt in smakelijke gerechtjes.

Design Walking Dinner
Walking Dinners zijn in veel steden niet meer aan hun proefstuk toe. Al wandelend verken je een stad terwijl je elk gerecht van een maaltijd nuttigt in een ander restaurant. Uniek is wel het motto: Bosch Design=lekker. Zes bekende Bossche chefs koken in hun restaurant een gerecht geïnspireerd op de ontwerpen van zes bekende designers: Ted Noten, Lotte Landsheer, Alex de Witte, Alex Bergman, Tattoo Jimmy en Kranen & Gille. Soms is het zoeken naar de designs in de gerechten, maar niettemin is alles heel lekker en smaakvol gepresenteerd.

De eetbare landschappen van landschapsarchitect Sjef van Dongen.

De eetbare landschappen van landschapsarchitect Sjef van Dongen.

Eetbare landschappen
Toen landschapsarchitect Sjef van Dongen terugkwam van een job in Brazilië en serieuze gezondheidsproblemen kreeg, ging hij op zoek naar ‘echt voedsel’. Zo eet hij alleen nog onbespoten voedsel, gekweekt zonder kunstmest en met veel mineralen. Met zijn Fruitz for Life ontwerpt hij eetbare landschappen voor particulieren, boeren en overheden en probeert op 1 hectare grond zelfvoorzienend te leven. Zijn ‘eetbare landschappen’ zijn een streling voor het oog en de smaakpapillen. Door aanpassingen kunnen ook bedlegerige patiënten ervan genieten. Hij creëerde een website waar alle boeren hun waren kunnen opzetten om te verkopen en wil nu ook paw paws kweken, een van oorsprong Amerikaanse fruitsoort, familie van de papaya.

Links: Sjef van Dongen met zijn Fruitz for Life. Rechts: de rustgevende natuur van Noord-Brabant.

Links: Sjef van Dongen met zijn Fruitz for Life. Rechts: de rustgevende natuur van Noord-Brabant.

Smullen in Oss
Dezelfde passie, creativiteit en eerbied voor de landbouwgrond vonden we in de interactieve Landerij van Tosse, een gebied van 70 ha ten zuiden van Oss, in het oude kampenlandschap De Stelt-Elzen. Het is een gezamenlijk project van Stichting Landschapsbeheer en de gemeente Oss. Op allerlei manieren kan je er lokaal geteeld voedsel ontdekken, proeven en beleven. Je ziet er waar spelt voor je brood groeit, gerst en hop voor je bier en cranberries voor een speciaal ijsje. Je kan er paddenstoelen zoeken in houtwallen, fruit plukken langs de fruitallee en bessen in de bosranden. De Landerij Van Tosse is een vrij toegankelijk gebied met speciale fiets- en wandelroutes.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Noord-Brabant | www.visitbrabant.nl
Toerisme Den Bosch | www.bezoekdenbosch.nl
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – ‘s-Hertogenbosch: 155 km
Bezienswaardigheden en activiteiten
’N Dungense Dame | www.dungensedame.nl
Den Dungense Molen | www.dungensemolen.nl en www.dungensemolenbakker.nl
Poule den Dungen | www.pouledendungen.nl
Abdij van Berne | www.berneabdijbier.nl
Fruitz for Life | www.fruitzforlife.nl
Landerij van Tosse | www.landerijvantosse.nl
Overnachten
Mövenpick Hotel | Pettelaarpark 90 | 5216 PH ‘s-Hertogenbosch | Nederland
Tel. +31 (0) 73 687 46 74 | E-mail: [email protected]
Internet: www.moevenpick-s-hertogenbosch.com

Foto’s: © Miet Waes
Coverfoto: © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *