Vallée du Loir

Vallée du Loir: minder bekend, minder toeristen, maar o zo mooi

Velen kennen de Loire vallei. Bekend van zijn kastelen, schilderachtige dorpjes, lekker eten en zalige wijnen. Haast ongekend is de Loir vallei, zonder -e! Deze zijarm van de bekende Loirerivier oogt even mooi maar is: goedkoper, minder druk en minder toeristisch. Reisreporter Miet tipt deze unieke parel.

Vallée du Loir

La Flèche is een gezellige stad aan de oevers van de Loir.

De La Fleche en Montreal connectie
Ik begin met een bezoek aan het stadje La Flèche, ooit bekend voor zijn groot kasteel. Helaas rest nu enkel nog een klein paviljoentje als stille getuige van een groots verleden. In de zeventiende eeuw stichtten avontuurlijke bewoners Montréal in Canada waardoor ze nu zustersteden zijn. Merkwaardig is het kleine oude theater boven in het stadhuis waar nog veel opvoeringen worden gegeven en de zetels niet rood maar groen zijn. Ongezien, ongewoon en dus een beetje rebels voor die tijd.

Vallée du Loir

In de Artic Lodge ben je slechts door een glazen wand gescheiden van het bad van de ijsberen.

Vallée du Loir

Luxueus logeren tussen de dieren.

Overnachten bij de ijsberen
Dé attractie in Flèche is de Zoo, één van de vijf grootste van Frankrijk. Niet minder dan 1.200 dieren, 120 diersoorten vanuit de 5 continenten krijg je te zien. Vele spektakels animeren groot en klein. Maar vooral de prachtige voorstellingen van zeeleeuwen, roofvogels en papagaaien boeien het meest. In de Safari Lodges slaap je als het ware tussen de dieren. De Artic Lodge grenst aan de glazen wand van het ijsberenbassin. Alle geserveerde maaltijden worden bereid door een sterrenrestaurant. Besluit: duur maar wel spectaculair!

Vallée du Loir

De Loir bulkt van pittoreske plaatsjes zoals Port Luneau in La Fleche. © Tourisme France

Waarom de Loir vallei niet moet onderdoen
Het Loiredal staat wereldwijd bekend vanwege de grote biologische diversiteit en de rijkdom aan cultureel erfgoed zoals kasteeldomeinen. De Loir-vallei hoeft helemaal niet onder te doen met zijn honderdveertig kastelen en historische landhuizen. Menigmaal omringen schitterende tuinen of parken landgoederen, vaak idyllisch gelegen langs de Loir-oevers. Weliswaar geen middeleeuwse vestingen maar luxueuze vakantieverblijven die al eeuwen toebehoren aan dezelfde families. De meeste statige optrekjes dateren uit de tweede helft van de vijftiende eeuw en gebouwd in renaissance stijl.

Vallée du Loir

In de Loir vallei bevinden zich zomaar eventjes 140 kastelen en historische landhuizen. Bezoek zeker Chateau de Bazouges.

Waarom weent die blauwe ceder?
Het kasteel van Bazouges in Sarthe, één van de oudsten, dateert van het einde van de middeleeuwen en doet al een eeuw dienst als vakantieverblijf voor een rijke Parijse familie. De inwonende conciërge verzorgt de rondleidingen. Hij wijst me op de verschillende bouwstijlen omdat de eigenaren regelmatig bijbouwden. Een unicum is de Porte marinière, een soort sluis bestaande uit houten stokken om het waterniveau te regelen. In de grote Italiaanse tuin uit 1750 staat een indrukwekkende blauwe ceder die dateert van de periode van Karel X. Door zijn afhangende naalden kreeg hij de poetische naam: Cedre Bleu Pleureur.

Vallée du Loir

Wellicht het prachtigste kasteel langs de Loir is het Renaissance kasteel van Lude.

Op bezoek bij een Vlaamse kasteeldame
Wellicht het prachtigste kasteel langs de Loir is het kasteel van Lude. Het schitterende renaissancekasteel, oorspronkelijk gebouwd in de tiende eeuw, kreeg vele uitbouwen in de volgende eeuwen. Een rozentuin, fruittuin en groetentuin geven kleur aan het adellijk verblijf. Maar wat een verrassing als ik verneem dat de kasteeldame, Barbara de Nicolay, opgroeide in het kasteel van Heks bij Tongeren. Met plezier én in perfect Nederlands leidt ze ons rond tot zelfs in de privévertrekken.

Vallée du Loir

Onverwacht spreek ik met een Vlaamse kasteeldame: mevrouw Barbara de Nicolay,

Ook voor jonge prinsen en prinsessen
Een bezige bij die Barbara: moeder van 4 kinderen en ondertussen ook al oma geworden. Ze creëert en onderhoudt mee de tuinen. Vooral de rozentuin is haar grote passie. De dame schreef ook een, met mooie foto’s geïllustreerd boek, over de geschiedenis van het kasteel. Kopen kan in het aangrenzend winkeltje. Verder bedacht ze opdrachten en een spel voor de jongste bezoekers die zich kunnen kleden in prins en prinses. Tenslotte stelt Barbara het kasteel open voor heel wat spektakels en tentoonstellingen.

Vallée du Loir

De rozentuin is de passie van kasteeldame.

Kokkerellen met een kasteelvrouw
De kasteeldame startte eveneens de ‘Journées Gourmandes en Potageries’. Gedurende twee dagen maken gasten met haar confituren, soepen en (groente)gerechten volgens middeleeuwse kasteelrecepten. Dat kokkerellen gebeurt in de oude potten en vuren van weleer. Dat deze vrouw hard werkt mag je wel zeggen. Vroeger ‘dienden’ er 40 personeelsleden, nu nog twee vol- en één halftijdse voor het onderhoud binnen en idem zoveel tuinmannen.

Vallée du Loir

Le Loir à Vélo gaat langs de wijngaarden van de Janières.

Vallée du Loir

Onderweg picknicken we met smakelijke streekproducten.

Le Loir à Vélo
Met plezier test ik een gedeelte van de nieuwe fietsroute ‘Le Loir à Vélo’. Het traject heeft zes fietslussen met lengtes tussen zestien en drieëndertig kilometer. Ik kies voor lus nummer 5, een fietstocht langs de wijngaarden van Jasnières. Bij de toeristische dienst bestel ik een picknickmand voor onderweg. De korf is rijkelijk gevuld met streekproducten: quiche, ambachtelijke kaas en hesp, stokbrood, een slaatje en een gebak als toetje. De tocht brengt je van La Chartre sur Le Loir via Lhomme naar Ruillé sur Loir en terug via de rivieroevers.

Vallée du Loir

Reisreporter Miet tipt deze 4 extra bezienswaardigheden in Vallée du loir.

4x zeker zien de Loir vallei

  1. Bezoek de oude apotheek uit de 17de eeuw in Baugé. Erkend als de oudste en meest complete van Frankrijk. In een mysterieus decor staan meer dan 600 oude potten, dozen, velen nog gevuld met de oorspronkelijke kruiden.
  2. Carnuta: La maison de l’Homme et de la Forêt in Jupelles. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis, de fauna en flora van het omringende indrukwekkende Forêt Domaniale de Bercé.
  3. Bewonder de wereldbekende Renaissancetrap in kasteel de Poncé. De gesculpteerde plafonds tellen meer dan honderd verschillende motieven uit de mythologie en allergonische heraldiek. Symbolen die heldendaden uitbeelden. Ook de plataan in de tuin, daterende van 1580 en een omtrek tellend van 5m30 is een pronkstuk.
  4. Daal af in La Cave troglodytique op het Domaine des Gauletteries in Ruille sur Loir. Deze wijnkelder, uitgehouwen in de rotsen, dateert uit de 12de eeuw en herbergt een schat aan muurtekeningen, herinneringen, verhalen. De boeiende rondleiding eindigt met een degustatie van hun wijnen!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Vallée du Loir | Internet: www.vallee-du-Loir.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bereikbaarheid
Auto | Afstand Brussel-La Flèche: 563 km
Trein | Met de Thalys of TGV naar Parijs en dan overstappen naar Le Mans. De snelste reistijd bedraagt 3u21. Tickets te koop via www.b-europe.com. Deze print je thuis of upload je ticket via de mobile app van b-europe.
Bezienswaardigheden
Château du Lude
| Internet: www.lelude.com
Oude apotheek van Baugé | Internet: www.chateau-bauge.com
Carnuta | Internet: www.carnuta.fr
Château&Jardins de Poncé
| Internet: www.Chateaudeponce.com
Overnachten
Hôtel Le Vert Galant
 | 70 grande rue | 72 200 La Flèche | Tel. +49 (0) 2 43 94 00 51 | Internet: www.vghotel.com
Chambres d’hôtes N° 5
| 5 Grande Rue | 72 800 Le Lude | Tel. +49 (0) 2 43 94 92 77 | Internet: www.5granderue.com
Au Grand Moulin | 8 rue de Syke | 72 340 La Chartre / Le Loir | Tel. +49 (0) 2 43 44 65 78 | Internet: www.mdmillet-moulin.fr
Eten en drinken
Restaurant Fleur de Sel | 44 rue Carnet |72 200 La Flèche | Tel. +49 (0) 2 43 45 27 96
Au Garde Manger | 79 rue du Maine | 72 200 Bazouges sur Loir | Tel. +49 (0) 2 43 45 49 12
Les Mères Cocottes | 9 rue Alexis de Tocqueville | 72 340 Beaumont sur deme | Tel. +49 (0) 2 43 46 80 52 | Internet: www.lesmerescocottes.fr
Le Relais de Ronsard | 20 Place de la République | 72 340 La Chartre sur le Loir | Tel. +49 (0) 2 43 44 40 16
La Luna | 23 rue Carnot | 72 340 La Chartre sur le Loir | Tel. +49 (0) 2 43 44 41 48

Foto’s: © Miet Waes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *