charmehotel Hoeve Roosbeek

Getest en goedgekeurd: charmehotel Hoeve Roosbeek

‘Wie hier eens komt, komt terug. Dat geldt voor 70% van onze gasten,’ zegt Matthias, maître, receptionist en manusje-van-alles. Niet verwonderlijk, want charmehotel Hoeve Roosbeek behoort niet alleen tot de top op gebied van accommodatie en restaurant, het doet er bovendien alles aan om zijn gasten een warm thuisgevoel te geven.

charmehotel Hoeve Roosbeek

Welkom in het Toscane van Vlaanderen
Zoals vroeger massa’s bedevaarders in de maand mei naar Scherpenheuvel stapten, trekken nu horden fietsers en wandelaars naar het ‘Toscane van Vlaanderen’. In Haspengouw genieten ze van de bloesems en prachtige landschappen. Het is dan ook een drukte van jewelste in het charmehotel Hoeve Roosbeek. Er staan Vespa’s, elektrische fietsen en helmen klaar om een van de vele routes langs de bloeiende boomgaarden te verkennen. Een elektrische fiets of Vespa is geen overbodige luxe, want in de trajecten tussen de fietsknooppunten zitten pittige hellingen.

charmehotel Hoeve Roosbeek

Daphne en Kim bezorgen elke gast een warm thuisgevoel

Van toeval naar nieuwe uitdaging
Matthias neemt de honneurs waar in charmehotel Hoeve Roosbeek wanneer ik incheck. De eigenaars, Daphne en Kim, zijn er enkele dagen tussenuit om even bij te tanken. Door een eerder contact kende ik het verhaal van hun successtory. Na tien jaar voor de klas gestaan te hebben, was Daphne, nu ongeveer vijftien jaar geleden, toe aan een nieuwe uitdaging. Een kleine B&B met een viertal gastenkamers zou een nieuwe dimensie aan haar leven geven. Toevallig ontdekten ze tijdens een wandeling de oudste hoeve in Zepperen waarvan de renovatiewerken on hold waren gezet. Daphne en Kim werden verliefd op dat stukje uniek erfgoed en begonnen te rekenen, te onderhandelen, te plannen én te dromen.

charmehotel Hoeve Roosbeek

Van stijlvolle B&B naar prachtig charmehotel
Bij de renovatie en de uitbouw van de hoeve werden authentieke materialen hergebruikt in combinatie met hedendaagse accenten. Op de binnenplaats zorgt een arcade voor lommerrijke zitjes, terwijl een trendy waterpartij en een metalen beeld voor de sfeer zorgen. De B&B telt ondertussen een gerenommeerd restaurant en 15 kamers, die tijdens de coronaperiode allemaal werden gerenoveerd. Elke kamer is stijlvol ingericht, vaak met planten en mooie accessoires. De zijdezachte lakens en de dikke zachte handdoeken zijn allemaal van de beste merken. Een wellnessruimte met zwembad, Finse sauna, hamam en infrarood cabine kunnen privé afgehuurd worden, net als enkele ruimtes voor intieme feestjes. De B&B groeide zodat na Daphne ook Kim zijn job heeft opgegeven om voltijds te kunnen meedraaien.

Een culinaire totaalbeleving
Omdat charmehotel Hoeve Roosbeek een totaalbeleving nastreeft, besteden ze veel aandacht aan een koninklijk ontbijt en gastronomische maaltijden. Wij kiezen het vijfgangenmenu. Als aperitief hebben we, naast champagne, ook de keuze tussen een atypisch biertje uit Diepenbeek, gemaakt volgens de methode champenoise. Ik laat me echter verleiden tot een cocktail op basis van een likeur van lentebloesems. Mijn partner kiest dan weer voor de mocktail op basis van gember. Matthias gaat er prat op dat hij ieder seizoen uitpakt met een nieuwe originele cocktail. Bij elk aperitiefhapje is het genieten van de originele samenstelling en presentatie. Home made is hier het sleutelwoord. Wat huisgemaakt kan worden, wordt hier ontworpen en uitgetest zoals het knapperige verse zuurdesembroodje bij de maaltijd en het ruime assortiment versnaperingen bij de koffie. De aarden schotels en kommetjes en het keramiek koffieservies boetseerde kunstzinnige Daphne dan weer in haar weinige vrije uurtjes.

Gastronomisch genieten
Het vijfgangenmenu is een ware culinaire ontdekkingstocht. Een symfonie van kleuren, geuren en smaken, klaargemaakt met overwegend seizoensgebonden producten van topkwaliteit uit eigen regio, zoals de kaviaar uit Turnhout en het Haspengouwse rundsvlees. De magische kunstenaar-kok, Wouter Van Hoof scoort een 13,5 op 20 op de Gault&Millau, maar als we vergelijken met andere culinaire restaurants verdient hij voor ons een hoger cijfer. Wouter leerde na zijn opleiding in Ter Groene Poorte, de knepen van het vak in gerenommeerde zaken in binnen- en buitenland waaronder de sterrenzaak ‘t Zilte in Antwerpen. Bij elk gerecht is er een aangepaste wijn, met ook hier weer voorkeur voor de wijnen uit eigen streek zoals de heerlijke Chardonnay-Auxerois afkomstig van de Groote Mot in Borgloon.

Van bloesems tot vruchten
Haspengouw is tijdens de bloesemtijd the place to be, maar ook na bloesemtijd valt hier veel te beleven. Elke fase van de fruitteelt brengt immers typische activiteiten met zich mee, met als apotheose de oogst. Na een geslaagde kersen-, peren- of appelpluk zijn er de typische feesten. Nieuwe bedrijfjes verwerken op creatieve wijze de fruitoverschotten tot dranken en andere producten, die ze in het voorjaar in de bloesemsbars promoten. Ook duurzaamheid is hier geen ijdel begrip, want het gebruik van insecticiden is er maximaal teruggeschroefd door beroep te doen op natuurlijke vijanden.

Met het fruitwagentje, de bloesembus of pipotrein naar de pop-upbars 
Kan je niet fietsen, vind je de Vespa te gevaarlijk of het wandelen te vermoeiend? Dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden om te genieten van het bloeiend Haspengouw. Met een fruitwagentje kan je gedurende vier uur tussen de boomgaarden rijden. Er is een picknick voorzien en een bezoek aan een lokaal wijnbedrijf. Ook de pipotrein rijdt tussen de boomgaarden en eindigt met een proeverij van verschillende pipo-sappen. En dan is er nog de bloesembus met verschillende stops, rondleidingen in boomgaarden en proeverijen van de heerlijke Haspengouwse specialiteiten. Naar sommige pop-upbars rijdt er zelfs een shuttlebus.

Liever wat cultuur opsnuiven? Dan kan je in Sint-Truiden gebruikmaken van de Trudopas die in het weekend twee dagen geldig is en waarmee je verschillende monumenten en musea kunt bezoeken. Maar ook andere mooie stadjes zoals Borgloon, Tongeren en Hasselt zijn meer dan een bezoekje waard.

Het ReisReporter-arrangement

Aan onze lezers bieden Daphne en Kim een speciaal arrangement aan bij vermelding van ‘ReisReporter-arrangement’. Dit omvat:

  • een gratis overnachting op zondagavond;
  • een ontbijt op maandag;
  • een 3 gangendiner op maandag;
  • een overnachting op maandag, inclusief ontbijt op dinsdagmorgen

Prijs: € 149,00 pp op basis van een 2-persoonskamer

Dit kan met aankomst op eender welke zondag in 2024.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Charme hotel Hoeve Roosbeek | Internet: hoeveroosbeek.be
Toerisme Sint-Truiden | Internet: visitsinttruiden.be
Toerisme Limburg | Internet: visitlimburg.be/nl
Trudopas | Internet: visitsinttruiden.be/aanbod/trudopas

Coverfoto: © hotel Hoeve Roosbeek | Andere foto’s: Frans Oyen

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *