fietsparadijs limburg

Fietsparadijs Limburg: dat is fietsen door water, bomen en hei

Ze blijven er onverminderd trots op hun aantrekkelijke en gevarieerde recreatieve fietsaanbod. Met recht en reden want 42 Limburgse gemeenten leggen de pedaalridders zo maar eventjes meer dan 2 000 kilometer voor de wielen. Wie op de uitnodiging van Fietsparadijs Limburg ingaat, toert langs gezellige steden en charmante dorpjes.

fietsparadijs limburg

Die dag bleken we niet alleen te zijn afgezakt voor een fietsrondje | Met de fietsreparatie-stations toont het fietsparadijs Limburg werkelijk alles te doen voor de fietsgasten.

Netwerk als model
Je kan het zelf niet zo divers bedenken, maar Fietsparadijs Limburg schudt het zo uit de mouw. Fietsen doorheen het fruit, langs mijnen en vijvers, dwars door de pure natuur, hoog in de bomen, pardoes door het water, langs de purperen hei en straks zelfs onder de grond. Je kan er kiezen uit een hele reeks uitgestippelde routes of je eigen route vormen met het uitgebreide knooppuntennetwerk dat model stond voor gelijk(w)aardige initiatieven overal elders in België.

Een bijzondere beleving: fietsen door het water | foto: © Visit Limburg

Door het water
Wie door water wil rijden zonder nat te worden, raden we de betoverende route ‘Fietsen door het Water’ aan. Deze route brengt je dwars door het water naar het domein Bokrijk. Goed om weten: je kan er niet louter fietsen maar ook wandelen door het water. Ook mensen met een beperking en rolstoelgebruikers komen er aan hun trekken.

Blijf op het droge
Je hoeft er gelukkig geen regenlaarzen of duikerspak voor aan te trekken, want je blijft op droge grond. Het fietspad neemt je 200 meter mee dwars door de vijver van de ene oever tot aan de andere. ‘Fietsen door het Water’ ligt aan knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk in Bokrijk. Van hier af ben je in geen tijd in het vijverlandschap van De Wijers en zit je meteen op het fietsknooppuntennetwerk van fietsparadijs Limburg.

Fietsparadijs limburg

Een aanrader: fietsen door de kruinen van de bomen.

Door de bomen
Onze start voor de fietstocht ‘Door de bomen’ nemen we in Hechtel-Eksel. Bijna vijftig kilometer lang trap je vervolgens langs de prachtige Limburgse natuur. Het oorverdovende lawaai van overvliegende militaire vliegtuigen en enkele vrij gevaarlijke oversteekpunten moet je noodgedwongen trotseren. Enkele extra picknickplaatsen langs de route zouden de rit ten goede komen. Maar de 10 meter hoge en 700 meter lange fietsbrug maakt veel goed.

Je wordt even stil bij het betreden van het indrukwekkend Duits Oorlogskerkhof in Lommel. Ook onze oosterburen verloren vele (jonge) levens. © Bruno Loockx

Kinderen zijn de baas
Fietsers en wandelaars genieten hier van een haast sensationele 360°-beleving. Zit je in de buurt van fietsknooppunt 272, dan ben je er onmiddellijk bij. Daar ben je bovendien aan het Pijnven in Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen waar kinderen de baas zijn.
Fiets je in de buurt van Lommel, hou er dan even halt aan het indrukwekkende Duitse soldatenkerkhof.

fietsparadijs limburg

Een heerlijk en gezellige plek om te verpozen: het voormalig treinstation van As(ch)!

In een klein stationnetje
Voor onze derde afspraak met het Limburgse fietsparadijs trekken we naar het voormalig spoorwegstationnetje van As. Hier ligt een van de poorten naar de nieuwste wandel- en fietsbeleving in het Nationaal Park Hoge Kempen. Na enkele fietskilometers door een prachtig heidegebied bereik je een spiksplinternieuwe 300 meter lange fietsbrug. Ze maakt deel uit van een belevingsroute dwars door het enige nationale park van België.

Meerdaagse routes
De drie hier besproken Limburgse fietsiconen zijn in een twee- of driedaagse route te combineren. Als je ze helemaal uitrijdt, heb je aan het einde 140 kilometer in de benen. Afhankelijk van je persoonlijke uithoudingsvermogen en je fietsenthousiasme valt een fietsverblijf in Limburg bovendien à la carte uit te schrijven.

Onder de grond
Bij de toeristische diensten van Limburg is alle mogelijke routeinformatie beschikbaar. Je kan er ook terecht voor verblijfsformules en aanverwante accommodatie. Het fietsverhaal in Limburg krijgt in een niet meer zo verre toekomst een nieuw attractief hoofdstuk. Er liggen concrete plannen op tafel voor een ondergronds fietspad in de mergelgrotten van Kanne (Riemst). Daarover later meer.

Fietsen door de heide | Foto: © Visit Limburg

Fietste jij ook al doorheen Fietsparadijs Limburg?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Limburg | Internet: visitlimburg.be
Bezienswaardigheden
Soldatenkerkhof Lommel | Dodenveldstraat 30 | 3920 Lommel | Internet: huisovergrenzen.eu
Domein Bokrijk | Bokrijklaan 1 | 3600 Genk | Internet: bokrijk.be
De Wijers | Zonhoven | Internet: dewijers.be
Pijnven Bosland | Kliefhoekstraat | 3940 Hechtel-Eksel | Internet: bosland.be
Spoorwegstation As | Stations As | Internet: as.be/Vrije_Tijd/Toerisme/Station_As
Natuurpark Hoge Kempen | Zetellaan 35 | Maasmechelen | Internet: nationaalparkhogekempen.be

Meer fietstips vind je in onze rubriek Fietsen

Beeldmateriaal: © Fons Jacobs tenzij anders vermeld | Omslagfoto: © Visit Limburg / Kurt Vandeweert

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *