Borgloon

Borgloon: Limburgse gastvrijheid op kindermaat

Begin vorige eeuw stond Borgloon aan de wieg van de stroopfabricatie. Lonenaars kregen daardoor al snel de bijnaam strooplekkers. En ook nu blijft Borgloon met haar enorme fruitteelt een stad om vingers en duimen bij af te likken. Dat ontdekten we onlangs tijdens een familie-uitstap naar de Parel van Haspengouw.

Limburgse gastvrijheid
Met een rugzak vol goesting en picknickwaar trekken we ’s ochtends richting toeristische dienst van Borgloon. Die ligt in het prachtig gerenoveerde gebouw van de voormalige stroopfabriek en doet precies wat ze hoort te doen. Je met een onwaarschijnlijke gastvrijheid naar de mooiste plekjes in Borgloon gidsen. Onze twee kleine wandelaars mogen alvast de Sherlock Holmes in zich naar boven halen tijdens een speurneuzentocht. Nadien staat een bezoekje aan de stroopfabriek gepland.

In het ‘doorkijkkerkje’ Reading between the Lines vergapen de speurneuzen zich op het landschap

Schattenjacht voor kleine speurneuzen
Voor € 3 per kind nemen we deel aan de speurneuzentocht. Een speelse 4,5 km lange wandeling die ons meeneemt door de glooiende landschappen van Borgloon. We starten in het stadscentrum, wandelen langs de talrijke wijnranken en ontdekken, het ondertussen beroemde, Reading between the Lines doorkijkkerkje van het architectenduo Gijs van Vaerenbergh.

Tijdens de picknick weten de kinderen zich te amuseren

Lekkers voor de zoetekauwen
Tussen al het wandelen door genieten we van onze lekkere picknick. Je passeert werkelijk langs de meest geweldige picknickplekjes met de mooiste vergezichten. Een kleine 3 uur later bereiken we opnieuw het stadscentrum. Bij ijssalon Delisa houden we even halt voor een welgekomen verfrissing met heel wat verrassende smaken en schitterende toppings. Wat denk je bijvoorbeeld van Apple-Pie met stroopwafel crunch?

2 kleine neuzen in een schatkist
De tussenstop blijkt het ideale moment om onze laatste vragen van de speurneuzentocht op te lossen. We vinden het sleutelwoord en reppen ons naar de dienst Toerisme. Als beloning mogen we in de leuke schatkist neuzen. Twee toffe cadeautjes en twee gelukkige kinderen later trekken we richting stroopfabriek.

Gerestaureerd monument wordt fruitbelevingscentrum
Begin vorige eeuw stond Borgloon aan de wieg van de stroopfabricatie. In 1988 werden de activiteiten in de fabriek stopgezet waardoor ze dreigde te verkommeren. In 2007 won de Loonse stroopfabriek de Monumentenstrijd waarna de gehele site gerestaureerd werd. Sindsdien biedt het gebouw onderdak aan de toeristische dienst van Borgloon en aan het fruitbelevingscentrum.

borgloon

Spelenderwijs maken we kennis met alles rond fruit en de verwerking ervan

Fruitbeleving op kindermaat
Voor de tweede keer die dag ontvangen onze twee speurneuzen een brochure met leuke en verrassende opdrachten. Het speciaal ontwikkelde parcours in het fruitbelevingscentrum voert ons langs de oude fruitpersen en de indrukwekkende industriële installaties. Spelenderwijs maken we kennis met alles rond fruit en de verwerking ervan. We leggen puzzels, wanen ons op de fruitveiling, ontwerpen ons eigen strooplabel en smullen van verse ambachtelijke Loonse stroop.

Borgloon Stroopfabriek

Van stroopfabriek naar Smaakfabriek
Na het zien van al dat lekkers kunnen we natuurlijk niet anders dan halt houden in bistro de Smaakfabriek. Die is eveneens gelegen in de gerestaureerde stroopfabriek. We genieten er van lokale gerechten en streekgebonden dranken en bieren. Probeer zeker de Loonse balletjes of een van de andere heerlijke gerechten. Drink er een Loons Bolleke of bubbels uit wijndomein Sassenbroek bij!

Overnachten in traanvormige tenten die bengelen aan metershoge bomen. Dit is voor de kids een onvergetelijke belevenis!

Uitbreiding van je bezoek: overnachten + activiteit
Met goed gevulde buikjes en een hart vol herinneringen trekken wij huiswaarts. Brei je liever een vervolg aan je bezoek aan Borgloon? Of wil je meer proeven van heerlijk Haspengouw? Overnacht dan zeker in één van de unieke en gezinsvriendelijke verblijven. Logeer in een boomgaard, of probeer eens een leuke boomtent. In de Tranendreef, een kunstwerk van Dré Wapenaar, overnacht je in traanvormige tenten die bengelen aan metershoge bomen. Voor de kids een belevenis om nooit meer te vergeten!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Borgloon
| Internet: www.borgloon.be/toerisme
Bezienswaardigheden
Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek
| Stationsplein 8 | 3840 Borgloon
Tel: + 32 (0)12 67 36 53 | Internet: www.stroopfabriek.be
Eten en drinken
IJssalon Delisa
| Speelhof 16 | 3840 Borgloon
T + 32 (0)12 22 72 27 | Internet: www.delisaborgloon.be
Bistro De Smaakfabriek
| Stationsplein 8 | 3840 Borgloon
T + 32 (0)476 09 91 22 | Internet: www.smaakfabriek.be
Overnachten
De tranendreef
| Alfonsstraat z/n | 3840 Borgloon
T + 32 (0)12 67 36 53 | Internet: www.borgloon.be/toerisme/overnachten/kamperen/boomtenten
Boomgaardvakanties
| Wijndomein Optimbulles | Broekstraat 37 | 3840 Borgloon
T + 32 (0)475 73 74 05 | www.boomgaardvakanties.be

Klik en lees meer over kindvriendelijk trips

📌 Pin nu en plan later

borgloon

Foto’s: ©Evy Vandeborne | De tranendreef: © Kristof Vrancken

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *