Rochefort

Logeren in Rochefort: ontdek het betoverende Château de Vignée

Het pittoreske Rochefort, met de Grotten van Han als bekendste trekpleister, is een van de populairste toeristische bestemmingen in de Ardennen. Wie naast het genieten van de natuur zich ook eens extra wil laten verwennen, is bij Château de Vignée aan het goede adres.

Rochefort

De wijndegustatieruimte

Rochefort herbergt de grootste wijnkelder van België
Van het oorspronkelijke 13-eeuwse jachtpaviljoen, dat 400 jaar lang een geliefkoosde ontmoetingsplaats voor jagers was, rest vandaag enkel de kelder. Nu de wijnstokken tijdens het bewind van Napoleon werden verwoest, draagt de tot hotel omgevormde kasteelhoeve die naam met trots omwille van haar imposante wijnkelder, de grootste van België. Op de plaats waar vroeger de mesthoop was, bevindt zich boven de wijndegustatieruimte, een immense glaskoepel. Als ode aan de goddelijke drank worden ook in de wellnessruimte hoogwaardige schoonheidsproducten van Caudalie gebruikt. Die zijn gemaakt van druiven en hun pitten. Ook in de hotelkamers kunnen de gasten genieten van een gamma toiletartikelen van dit luxemerk.

Rochefort

Van oubollig naar hedendaags design
Van 1986 tot 1989 transformeerde de heer Blondeel de hoeve tot een tweesterrenhotel. Antiquiteiten en oude meubelen zorgden voor kasteelallures. De naam ‘Château de Vignéé’ moest dit gevoel nog versterken. In 2016 nam Christian Teunissen uit Hasselt op basis van liefde op het eerste gezicht het hotel over. Hij nam de Antwerpse ontwerpers WeWantMore onder de arm om met de beste materialen en een eigentijds design een ware metamorfose te realiseren. Na twee jaar grondige renovatie bemoeilijkte eerst corona en later een watersnood een vlotte start. Maar vandaag is dat gelukkig allemaal verleden tijd. Naast de mogelijkheid om op de kamer zelf koffie te maken, zijn enkele frisdranken in de minibar, een knabbeltje en een snoepje voor het slapen gaan in de prijs begrepen.

Bloemstukken en decoratie met een knipoog
In de lounge en restaurant Arden hangen niet-alledaagse lichtornamenten en trekken taxidermie en verse bloemstukken de natuur naar binnen. Vooral de opgezette bevers die stukken hout uit de kasten knagen, geven aan dat hier mag gelachen worden. In het vergaderzaaltje trekt een origineel kunstwerk met oud bestek de aandacht . Naast gelachen mag er ook gedronken worden, want in de bar is het moeilijk kiezen uit een immens aanbod dranken. Van op het ruime terras heb je een prachtig zicht op de vele meanders van de Lesse. Knusse zithoekjes op de binnenkoer en in de onmiddellijke omgeving nodigen uit om te genieten van elkaar en van de stilte.

Wellness
Elke dag kunnen de hotelgasten van 8 uur ‘s morgens tot 20 uur ‘s avonds vrij gebruik maken van het binnenzwembad en hamam met annex relaxzone. Daarnaast kunnen ze genieten van een Finse sauna met openluchtterras en uitzicht op de rustgevende Ardense bossen en weiden. Om de band met deze omgeving te verstevigen werd voor de inrichting vooral gebruik gemaakt van harde blauwsteen en eik uit de streek. Badjassen en slippers in de kamers nodigen uit om van deze accommodatie gebruik te maken. Het overige noodzakelijke badlinnen ligt in de wellness zelf ter beschikking. Therapeuten verzorgen in de behandelingsruimten van woensdag tot vrijdag tussen 10 uur en 18 uur op afspraak allerlei massages.

De wijnkelder
Het huzarenstuk van de renovatie was de aanleg van een gloednieuwe wijnkelder onder de binnenkoer. Hier liggen meer dan 14 000 flessen gaande van € 40 tot € 9.000 per fles. Ze zijn gerangschikt per streek van herkomst en worden er onder de best mogelijke klimatologische omstandigheden bewaard. Gemiddeld worden er 850 van die flessen per maand geconsumeerd. Deze unieke collectie – met een globale waarde van meer dan 4 miljoen euro – werd gerealiseerd door de overname van de voormalige wijnkelders van het tweesterrenrestaurant van Wout Bru en van het Nederlandse driesterrenrestaurant De Leest. Voor groepen van 4 tot 14 personen kunnen hier wijndegustaties al dan niet met hapjes worden verzorgd.

Links: Restaurant Arden / Rechts: Bistro Le Castor Fou

Twee restaurants
Ook op culinair vlak wil Château de Vignée haar gasten verwennen. Het beschikt daarvoor over twee restaurants, die evenwel niet altijd geopend zijn en dat zorgt bij sommige gasten voor de nodige frustraties. Voor onze reportage verbleven we er van dinsdag op woensdag. Het restaurant Arden was dan gesloten en alleen de bistro was open. Wij ontmoetten er een echtpaar dat kwam genieten van enkele verwendagen in een mooi kader met een diner in het gastronomisch sterrenrestaurant. Marus Bosmans geniet er reputatie met zijn seizoensgebonden terroirkeuken met groenten uit eigen serre en moestuin al dan niet met aangepaste wijnen en/of bieren. Tot hun grote ontgoocheling is het restaurant enkel geopend van woensdag tot en met zaterdag. De andere dagen zijn de gasten aangewezen op Bistro Le Castor Fou wat natuurlijk op culinair vlak een enorm verschil is. Omdat het aantal tafeltjes in beide eetgelegenheden eerder beperkt is, moeten ook hotelgasten soms tijdig reserveren zeker voor het achtgangenmenu in het weekend dat een echte culinaire belevenis blijkt te zijn.

Rochefort

Wandelen en fietsen in Rochefort
Het hotel is de ideale uitvalsbasis voor een rustige wandeling, een avontuurlijke belevenis of korte of langere fietstochten. Voor goede wandelschoenen moet je zelf zorgen, maar fietsen kan je ter plaatse huren. Aan de balie is alle info beschikbaar voor wandelingen van 3, 6, 9 of 12 km door de Ardense bossen en langs de kronkelende rivieren. Met de fiets kan je de pittoreske dorpjes van de fusiegemeente Rochefort verkennen.

Rochefort

Zien en doen in Rochefort
Citytrippers komen in Rochefort volop aan hun trekken. Dit stadje aan de Lomme dankt haar naam aan een gravenkasteel dat de Montaignu’s er op het einde van 11de en het begin van de 12de eeuw op een heuveltop lieten bouwen. Van deze ‘Rocha fortis’ (versterkte burcht) zijn vandaag nog enkel de oudste muren en de donjon te bezoeken. Bierliefhebbers kennen de naam Rochefort vooral van het gelijknamig trappistenbier dat er in de abdij Notre-Dame de Saint-Remy gebrouwen wordt. Hoewel de grotten van Han in deze deelgemeente van Rochefort veel bekender zijn, is de grot van Lorette in Rochefort volgens velen ook het bezoeken waard. Er zijn rondleidingen van één uur van begin april tot half november. Een toeristentreintje dat vertrekt aan het plaatselijke Syndicat d’initiative leidt je langs deze en andere bezienswaardigheden.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Rochefort | Internet: rochefort.be/loisirs/tourisme
Toerisme Ardennen | Internet: visitardenne.com/nl
Toerisme Wallonië | Internet: visitwallonia.be/nl
Overnachten
Château de Vignée | Internet: chateaudevignee.be/nl

Foto’s: Frans Oyen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *