01.tongeren-basiliek-04

Tongeren: een dagje stappen in de oudste stad van België

Wie Tongeren zegt, denkt meteen aan Ambiorix en het Gallo-Romeins museum. De oudste stad van België heeft echter veel meer te bieden. Reisreporter Ann trok met haar camera in de hand door het historische stadscentrum en ontdekte een plek vol geschiedenis en cultuur. Trek je wandelschoenen aan en stap mee door Tongeren!

Het Gallo-Romeins Museum: 2 000 jaar terug in de tijd
In het Gallo-Romeins Museum neem je een duik in het verre verleden. De interactieve tentoonstellingen, spraakmakende tijdelijke expo’s en speelse kinderroutes maken het museum voor iedereen toegankelijk. Nog tot en met 1 augustus trek je in de tijdelijke expo “Oog in oog met de Romeinen” door het Romeinse Rijk. In de expo nemen de Romeinen van toen je 2 000 jaar terug in de tijd.

Tongeren daguitstap

01.tongeren-basiliek-01
01.tongeren-basiliek-02
01.tongeren-basiliek-03
01.tongeren-basiliek-04
01.tongeren-basiliek-05
01.tongeren-basiliek-06
01.tongeren-basiliek-07
01.tongeren-basiliek-08
02.tongeren-ambiorix
03.-tongeren-gallo-romeins-museum-01
03.-tongeren-gallo-romeins-museum-02
03.-tongeren-gallo-romeins-museum-03
03.-tongeren-gallo-romeins-museum-04
03.-tongeren-gallo-romeins-museum-05
04.tongeren-kloostergang-01
04.tongeren-kloostergang-02
05.tongeren-begijnhof-01
05.tongeren-begijnhof-02
06.tongeren-moerenpoort-01
06.tongeren-moerenpoort-02
07.tongeren-gasthuiskapel-01
07.tongeren-gasthuiskapel-02
01.tongeren-basiliek-01 01.tongeren-basiliek-02 01.tongeren-basiliek-03 01.tongeren-basiliek-04 01.tongeren-basiliek-05 01.tongeren-basiliek-06 01.tongeren-basiliek-07 01.tongeren-basiliek-08 02.tongeren-ambiorix 03.-tongeren-gallo-romeins-museum-01 03.-tongeren-gallo-romeins-museum-02 03.-tongeren-gallo-romeins-museum-03 03.-tongeren-gallo-romeins-museum-04 03.-tongeren-gallo-romeins-museum-05 04.tongeren-kloostergang-01 04.tongeren-kloostergang-02 05.tongeren-begijnhof-01 05.tongeren-begijnhof-02 06.tongeren-moerenpoort-01 06.tongeren-moerenpoort-02 07.tongeren-gasthuiskapel-01 07.tongeren-gasthuiskapel-02

Gotische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zonder torenspits
De gotische Onze-Lieve-Vrouwebasiliek torent hoog boven Tongeren uit. De bouw van de basiliek startte in 1240 en werd pas 300 jaar later voltooid. De imposante toren van de basiliek mist een spits, maar bewees haar nut als belfort en staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor het altaar van de basiliek staat een prachtig Mariabeeld. In 1889 gaf de Paus toelating om het beeld te kronen, wat de start van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten betekende. Naast de basiliek ligt de kloostergang, de enige romaanse kloostergang die in het Maasland bewaard is gebleven.

De dappersten aller Galliërs dankzij Ambiorix
Dat Julius Caesar de Belgen de dappersten aller Galliërs vond, hebben we onder andere te danken aan Ambiorix. De beroemdste en meteen ook beruchtste inwoner van Tongeren kreeg een prominente plek op de Grote Markt van de stad. Het imposante bronzen beeld van de Eburonenkoning uit 1866 eert de legendarische overwinning op de Romeinen in 54 v.C. Zijn voeten vertrappelen de wapens van de verslagen Romeinen, de omheining rond het standbeeld toont speren, everzwijnhoofden en pijlen, volledig volgens de Keltische tradities.

Moerenpoort
Wie in de middeleeuwen in of uit de stad wou geraken, kon dat enkel via 6 stadspoorten. Van deze 6 is enkel de Moerenpoort uit 1379 volledig intact gebleven. Uiteindelijk werd die omgebouwd tot een historisch museum waar je alles kan leren over de militaire geschiedenis van Tongeren. Beklim zeker de trappen naar het dak en geniet van het schitterende panorama over de stad. Ook kinderen zijn van harte welkom in de Moerenpoort: zij kunnen het museum ontdekken via een spelletjesparcours.

Tot slot
Verken je Tongeren in het weekend? Vergeet dan niet langs te gaan in het begijnhof, de archeologische site Teseum met zijn ondergrondse schatten te bezoeken en even binnen te wippen in de Gasthuiskapel. Tot slot: houd zondagochtend zeker halt in de binnenstad die omgetoverd wordt tot de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux.

Ging je ook zelf al op pad doorheen Tongeren?  Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tongeren | Internet: www.tongeren.be/home
Toerisme Tongeren | Via Julianus 2, 3700 Tongeren | Tel. 012 80 00 70 | E-mail: [email protected] | Internet: www.toerismetongeren.be
Bezienswaardigheden
Gallo-Romeins Museum | Kielenstraat 15, 3700 Tongeren | Tel: 012 67 03 30 | E-mail: [email protected] | Internet: www.galloromeinsmuseum.be
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
| Stadhuisplein, 3700 Tongeren | De basiliek is gratis toegankelijk | Dagelijks van 9 tot 17 uur
Moerenpoort
| Leopoldwal, 3700 Tongeren | Tel: 012 80 00 70 | E-mail: [email protected] | Internet: www.toerismetongeren.be
Meer leuke daguitstappen vind je in onze rubriek Trips!

📌 Pin nu en plan later

Daguitstap tongeren pinterest
Foto’s (c) Ann Van de Velde
Tekst: Evy Vandeborne

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *