citytrip Hannover

Getest en goedgekeurd: duurzame en hippe citytrip Hannover

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het Noord-Duitse Hannover voor 92% door de geallieerden platgebombardeerd. Veel rest er niet van zijn cultuurhistorische verleden. Daarom richt de stad de blik meer op de toekomst dan op het verleden. En dat werkt: wie openstaat voor groen, hip, creatief en duurzaam komt volop aan zijn trekken tijdens een citytrip Hannover.

citytrip Hannover

Wie tijdens zijn citytrip Hannover speurt naar grootse monumenten en bezienswaardigheden, keert misschien wat van een kale reis terug. Niet dat het de stad aan historische grandeur ontbreekt. Een telg van Hannover, keurvorst George I, schopte het zelfs in 1714 – een beetje bij toeval – tot koning van Groot-Brittannië en Ierland. Een familieband die tot in 1866 aanhield. Na de nederlaag van Napoleon in 1814 werd Hannover zélf verheven tot koninkrijk, dat in een personele unie met Groot-Brittannië gezamenlijk werd bestuurd.

Maar van die grandeur is in de stad vrij weinig te merken. Oké, er is het statige Leinekasteel waar de Hannoverse koningen destijds verbleven en nu de deelstaatregering van Nedersaksen zetelt. Er is het classicistische Wangenheimpaleis, ooit residentie van de laatste Hannoverse vorst, Georg V. Wat je zeker moet bezoeken: de indrukwekkende opera, volgens kenners een van de toptheaters wereldwijd. En een eind buiten het centrum: het barokke slot Herrenhausen met zijn weelderige tuinen, de zomerresidentie en het ‘Versailles’ van de plaatselijke Welfenkoningen.

citytrip Hannover

Oer-Duitse vakwerkgevels in de Altstadt
Wat de Hannovenaren misschien nog het meest aan hun voormalige vorsten herinnert: de ‘Schorse’ of Georgstrasse, hun geliefde winkelwandelstraat in het hart van de stad. En het ruiterstandbeeld van koning Ernst-August bij het station. Want onder de staart van zijn paard, een bereikbare en herkenbare plek, worden veelvuldig afspraakjes gemaakt.

Maar flaneer zeker ook een tijdje doorheen de Altstadt, met zijn lutherse Marktkerk, het oude bakstenen raadhuis en de talrijke fraaie Duitse vakwerkgevels waarin gezellige kroegen, kiosken en restaurantjes huizen. Die Altstadt strekt zich uit langs de loop van het kabbelende riviertje de Leine. En op de Hohe Ufer van die rivier, kan je op zaterdag gaan snuisteren op de oudste vlooienmarkt van het land.

Een hart voor duurzaam en groen
Daarmee ontdekken we stilaan de échte spirit van Hannover: die van een frisse, groene en vooral heel duurzame stad. Oude spullen recycleren, dat kan op de vlooienmarkt, maar ook in tal van gezellige stadswinkeltjes waar verder tweedehands, artisanaal, veggie, upcycling en fair trade de toon zetten. Hannover heeft zelfs een bijna mediterrane Markthalle, de ‘buik van de stad’ genoemd, waar je dagelijks verse en lokale producten kan inslaan, maar ook een hapje kan meepikken in een van de culinaire stands en stalletjes.

citytrip Hannover

Hoe groen Hannover dan wel is? Om dat te ontdekken, nemen we je terug mee naar een cultuurmoment, het Nieuwe Raadhuis, dat vanaf 1901 in een wat protserige neo-renaissancistische stijl werd gebouwd aan de moerassige rand van de binnenstad. Meer dan 6 000 houten palen werden in de grond geheid om het stenen gevaarte te onderstutten. Dat raadhuis is zonder meer hét herkenningspunt van Hannover. Maar er is meer.

citytrip Hannover

De scheve lift van het Raadhuis
De koepel van het Raadhuis laat zich bezoeken. En wel met een heel unieke lift: eentje die niet recht, maar scheef naar boven loopt. Een bijzondere ervaring om jezelf zo door het glazen plafond te zien stijgen en dalen. Eens boven krijg je een adembenemend zicht op het uitgestrekte grondgebied van de stad. Aan de ene kant zijn gemoedelijke centrum, met daarachter het uitgestrekte Eilenriede-stadspark, dubbel zo groot als New Yorks Central Park. En aan de andere kant, op een steenworp, het 2 kilometer lange Maschmeer, waar Hannovenaren ’s zomers vermaak en verpozing vinden.

In het Raadhuis kan je vier enorme maquettes van de stad Hannover bekijken. De meest indrukwekkende geeft de gehele verwoesting aan het eind van de Tweede Wereldoorlog weer. Enkel het Raadhuis bleef wonder boven wonder gespaard. De stad zelf werd heropgebouwd. Maar als pijnlijk aandenken aan de oorlogsellende bleef de dakloze Aegidienkerk in zijn toenmalige, vernielde staat behouden. In die kerk hangt nu een vredesbel, een gift van die andere verwoeste stad, Hiroshima, waarmee Hannover verbroederd is.

citytrip Hannover

Linden: een bruisende volksbuurt
Het échte duurzame karakter van Hannover ontdekken we misschien vooral in het aanpalende district Linden, een voormalige volkse arbeidersbuurt. Vandaag is Linden een kleurrijke en bruisende, multiculturele wijk waar ook creatieve jongelui zich hebben gesetteld. De hoofdstraat doorheen Linden is de Limmerstrasse, met bonte cafés en handelszaakjes, gerund door eenvoudige maar nuchtere winkeliers.

Zoals bij bakkerij LINDENbackt!. Meer dan honderd jaar bestond die bakkerij al, maar de laatste eigenaar verdween met alle centen met de noorderzon en liet het gebouw en de bakkersknechten verweesd achter. Een collectief van buurtbewoners sloeg de handen in mekaar en richtte een coöperatieve op die vandaag zo’n 200 leden telt en die de volksbakkerij een nieuw leven gaf. Meteen ook de redding voor het organische Gerstebrot dat je er dagelijks vers kunt kopen.

Rare snuiters en vreemde drinkgewoonten
Eenzelfde hands-on mentaliteit en creativiteit ontdek je in cultuurcentrum Faust waar kunstzinnige en eigenzinnige jongeren om de haverklap lezingen of exposities houden en nieuwe projecten uit de grond stampen. In de aanpalende Biergarten Gretchen bruist het ‘s zomers van vertier. Evenzo in het experimentele containerdorpje PLATZprojekt: creatieve ondernemers socializen er met jonge kunstenaars, vrijdenkers en… skaters. Op het moment van ons bezoek kon je er een klein, funky concertje meepikken. Als entreeprijs volstond een kledingstuk of goed dat je ter plaatse met een ander kon ruilen.

Die open, gastvrije en on-bureaucratische sfeer vind je overal terug in deze levendige stad. Op zonnige weekendavonden gonst het van de activiteit en zitten de terrasjes overvol. Wie op zo’n terrasje verbroedert met de plaatselijke bevolking, wordt al snel meegezogen in plaatselijke tradities zoals het ‘lüttje lage’, een vreemde gewoonte om met één hand en in één zwaai tegelijk een borrel en een glaasje bruin bier naar binnen te werken. Maar let op als het van de eerste of tweede keer niet lukt, want dan kan het wel eens té gezellig worden.

Koos jij ook al voor een citytrip Hannover?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder / lekker plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Hannover | Internet: visit-hannover.com
Hannover Inside | Bruisende activiteitenkalender van de hippe en actieve metropool | #visithannover
Toerisme Duitsland | Internet:  germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Hoe naar Hannover reizen?
Met de trein | Vanuit Brussel spoor je comfortabel in vijf en een half uurtje naar Hannover. Dat is inclusief je overstap in Keulen. Onderweg kan je even de benen strekken en rustig genieten in de restaurantwagen.
Met de auto
| Hannover bereik je na een rit van 500 km vanuit Brussel over het snelle, maar soms drukke Duitse snelwegennet. Wij beschikten over een volledig elektrische Audi Q4 om de heen- en terugreis comfortabel en duurzaam af te leggen.
Overnachten in Hannover
We verbleven tijdens onze citytrip Hannover in het hippe en betaalbare me and all hotel, Aegidientorplatz 3 in Hannover, aan de rand van het stadscentrum. Vergelijken en boeken kan je makkelijk online.
Eten en drinken in Hannover
Reimanns Eck – Traditionele Noord-Duitse keuken met verzorgde regionale gerechten | Internet:  reimanns-eck.de
11A – Trendy, open restaurant in de volkswijk Linden (Am Küchengarten, 11A) waar gewerkt wordt met lokale kwaliteitsingrediënten | Internet: 11a-restaurant.de
In de buurt
Haal meer uit je citytrip Hannover en maak er meteen een vakantie in Duitsland van! Hannover ligt omringd door interessante, kleinere stadjes en toeristische bestemmingen als Hameln (van de ‘rattenvanger’), Hildesheim, Goslar en zeker het charmante Celle, waar je de hoogste concentratie historische vakwerkhuizen terugvindt, in de schaduw van een historisch kasteel. Celle is ook een poort naar het uitgestrekte Noord-Duitse heidenatuurgebied.

? PIN nu en plan later

citytrip Hannover

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *