Budgetvriendelijk Berlijn: zo pak je het aan

Berlijn is zo’n stad waar je nooit stopt met ontdekken. De Duitse hoofdstad vindt zichzelf steeds weer opnieuw uit. Wat zich vertaalt in moderne wijken vol hedendaagse kunst en authentieke pareltjes waar zelfs de hipster mee op de foto wil. Veel cultuur en geschiedenis pik je al zonder veel geld op. Dit zijn onze aanraders!

In de Humboldt-box volg je het meest prestigieuze bouwproject van Berlijn op.

In de Humboldt-box volg je het meest prestigieuze bouwproject van Berlijn op.

Onder de linden
Berlijn beschikt over verschillende wijken die stuk voor stuk iets te bieden hebben. Mitte – Unter den Linden wordt beschouwd als het centrum van de stad. Op een zonnige dag is het hier heerlijk flaneren onder de lindenbomen van de gelijknamige laan. Verderop heb je de kans om getuige te zijn van het grootste bouwproject van de stad: de reconstructie van het barokke Pruisische koninklijke stadspaleis. Het project, bekend als het Humboldtforum, moet in 2019 klaar zijn. Werp ondertussen een blik in de futuristische Humboldt-box voor een voortgang van zaken.

Iconische zichten
Een van de mooiste en voordeligste uitzichten over de stad vind je in de Reichstag Dome. De koepel van het Rijksdaggebouw, de plek waar het Duitse parlement zetelt, is gratis toegankelijk. Alleen al de uit glas en spiegels opgetrokken structuur is de moeite waard. Reserveren via de website is verplicht. Extra tip: het icoon en de belangrijkste poort van de stad, de Branderburger Tor, ligt hier vlakbij.

Vanuit de koepel van het Rijksgebouw heb je een uitstekend zicht op de stad!

Vanuit de koepel van het Rijksgebouw heb je een uitstekend zicht op de stad!

Hedendaagse kunstwijk
Kreuzberg is met voorsprong een van de hipste wijken van de stad. Hier kijk je je ogen uit op de verschillende graffiti en straatkunst die sinds de jaren 70 het straatbeeld bepalen. In het gratis toegankelijke Kunstraum Kreuzberg Museum bewonder je het werk van straffe hedendaagse kunstenaars. Elk jaar vinden er zo’n 6 tentoonstellingen plaats. Een verrassend uitje voor jong en oud.

Claustrofobisch monument
Geen bezoek aan Berlijn zonder de gruwel van WOII te herdenken. Zonder veel te moeten neertellen vind je hier en daar herdenkingsplaatsen en musea die te bezichtigen zijn. Twee klassiekers die absoluut niet mogen ontbreken: het Holocaustmonument en East Side Gallery, beide gratis toegankelijk. Het Holocaustmonument (gelegen in Mitte) maakt je stil wanneer je tussen de onregelmatige betonplaten, opgesteld als een claustrofobisch doolhof, wandelt. Ondergronds ligt een bezoekerscentrum.

Het impressionante Holocasutmonument.

Het impressionante Holocasutmonument.

Openluchtmuseum
East Side Gallery, te vinden aan de Spree in de wijk Friedrichshain, stellen de laatste restanten van de legendarische Berlijnse Muur voor. De betonblokken, ooit een ketting van zo’n 45 km in Berlijn alleen, strekken zich nu uit over een lengte van 1,3 km. Het icoon veranderde na de val in een openluchtgalerij met kleurrijke graffiti en straatkunst. Ontdek tijdens je wandeling erlangs hoe het leven in de Koude Oorlog moet zijn geweest.

Een klassieker in Berlijn: East Side Gallery

Een klassieker in Berlijn: East Side Gallery

Restanten van een schrikbewind
Checkpoint Charlie in de Friedrichstraβe, de bekendste controlepost ter wereld, is nog zo’n niet te missen bezienswaardigheid. Op zich stelt het witte hokje weinig voor, vooral de geschiedenis erachter maakt de plek de moeite waard. In de buurt ligt het Topography of Terror, een van de weinige musea over WOII waar je gratis binnen kan. Dit documentatiecentrum belicht de leiders van het Derde Rijk en hun handlangers. Bovendien ligt het op een locatie vanwaar het regime ooit hun schrikbewind uitvoerden.

Museumsinsel langs de Spree. © Wikimedia Commons

Museumsinsel langs de Spree. © Wikimedia Commons

Erfgoedeiland
Over musea gesproken: de voornaamste museums in Berlijn kosten aan inkomgeld tussen de 7 en 12 euro. Maar laat je daar vooral niet door tegenhouden als je er echt een wil bezoeken. Een goed begin maak je alvast op Museumsinsel, een eiland omgeven door de Spree waar 5 museums liggen: Pergamonmuseum, Bodemuseum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie en Altes Museum. Geen zin om inkom te betalen? Geniet dan van het uitzicht op het water of van de indrukwekkende architectuur op het eiland dat als UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen.

Tempelhoferpark: wanneer een luchthaven een stadspark wordt. © Wikimedia Commons

Tempelhoferpark: wanneer een luchthaven een stadspark wordt. © Wikimedia Commons

Groene vergane glorie
’s Zomers vinden Berlijners hun weg al snel naar de groene zones. Tiergarten, het tweede grootste park van de stad, verleidt je met paadjes, vijvers en bloementuinen. Iets origineler is het Tempelhofer Park, de plek waar de voormalige luchthaven Tempelhof lag. Grote grasperken liggen verspreid rond de landingsbanen waarop je ongestoord kan skaten, fietsen en kiteboarden. Picknicken en barbecueën behoren ook tot de ontspanningsmogelijkheden bij mooi weer.

Lunchpauze met muziek
Een topinitiatief om er tijdens de middag even tussenuit te kunnen, zijn de gratis concerten van het Berlin Philharmonic orkest. Elke dinsdag kan je er om 13u terecht voor hun Lunchkonzerte. Kamermuziek, gebracht door studenten van de Orchestra Academy, verwent je oren terwijl je geniet van lekker eten en drinken. Een concert duurt zo’n 45 minuten en er is plaats in de zaal voor 1500 geïnteresseerden. Wees dus zeker op tijd als je het eens wil meemaken!

Op de Alexanderplatz staan naast de Televisietoren nog een aantal hedendaagse gebouwen.

Op de Alexanderplatz staan naast de Televisietoren nog een aantal hedendaagse gebouwen.

Futuristische pleinen
Architectuurliefhebber, opgelet! De meest strakke, statische en eclectische gebouwen van Berlijn vind je op de Potsdamer Platz en de Alexanderplatz. Het eerste plein staat vooral bekend als een plek voor entertainment. Hier vind je een bioscoop, het filmmuseum en ook Legoland. Bovendien ligt hier ook het Sony Centre, een gigantisch staaltje moderne architectuur. Op de Alexanderplatz staat dan weer een futuristische televisietoren te pronken, omringd door grote kantoorgebouwen.

Trendy streetfood
Wie citytript, krijgt honger. Verwen je smaakpapillen op de meest onverwachte plekken in de buurt van de East Side Gallery in de wijk Kreuzberg. Daar vind je aan het kanaal op donderdag- en vrijdagnamiddag de kleurrijke Turkse Markt. Iets verderop ligt de Markthalle Neun, een historische streetfoodmarkt geopend sinds 2013 waar verkopers op vrij- en zaterdagen het beste van zichzelf geven. Maar het leukst gaat het er op donderdagavond aan toe wanneer de echte foodies komen proeven van internationale gerechten.

Proef van een internationale keuken in Markthalle Neun. © visitBerlin Koschel

Proef van een internationale keuken in Markthalle Neun. © visitBerlin Koschel

Welkomkaarten
Ben je van plan om veel betalende bezienswaardigheden te doen? Dan is het verstandig om een voordeelkaart van de stad aan te schaffen. Berlijn telt er twee. De Berlin Welcome Card geeft je tot 5 dagen onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer en geeft je kortingen tot 50 procent voor meer dan 200 attracties. De Berlin Pass bevat dan weer een museumpas, een attractiepas, een reiskaart en een speciale gids en helpt je om de weg te vinden naar de bekendste musea in de stad zoals het Charlie Checkpoint Museum.

En dan nog dit
Koop een Tageskarte of dagkaart voor het openbaar vervoer en neem bus 100 vanaf Bahnhof Zoo (Hardenbergplatz 11) voor een tocht langs de voornaamste bezienswaardigheden. Wandel je liever met een gids? Om 11u vertrekt op Alexanderplatz de wandeltocht van Alternative Berlin Tours voor een indruk van de subcultuur van Berlijn. Een aanrader!

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *