duurzame vakantie in duitsland

Stand van zaken: duurzame vakantie in Duitsland

Als gast op de GNTB Incoming and Brand Summit 2023 voor Toerisme Duitsland, ontdekte reisreporter Bruno hoe duurzame vakanties bijdragen aan een leefbaar klimaat. Reflecterend naar zijn eigen reisgedrag, deelt hij vier zelf ervaren voorbeelden die je reisbeleving verrijkt, je intenser laat genieten in hotels en restaurants en nog goedkoper reist ook!

Onlangs vertegenwoordigde ik ReisReporter als gast op de GNTB Incoming and Brand Summit 2023 op uitnodiging van Toerisme Duitsland. Er werd geïnformeerd, gepraat en gediscussieerd hoe ons vakantiegedrag kan bijdragen tot een leefbaar klimaat. Als ik dat reflecteer naar mezelf: hoe kan ik milieuvriendelijk bijdragen zodat straks mijn (achter)kleinkinderen ook nog kunnen reizen en genieten. Hopelijk sjezen ze volgende decennia ook nog van witte skipistes in plaats van te moeten staren naar bruine bergen en mijmerend hoe onze en vorige generaties het voor hun “verklote”.

Een duurzame vakantie in Duitsland? Zo deed ik dat!
Belangrijke onderdelen die ik tijdens het congres noteerde en waarin ik iets kan betekenen zijn meer gebruik van het ‘openbaar vervoer’, duurzame hotels en horeca. Wat mag dat betekenen, hoe zie ik dat voor mezelf en kan ik dat concreet maken met voorbeelden voor vakantieland Duitsland? Aan de hand van vier zelf ervaren voorbeelden geef ik graag wat extra bruikbare informatie.

Duurzame vakantie in duitsland openbaar vervoer

1. Laat me starten met de klassieker: hoe geraak je milieuvriendelijk op je vakantiebestemming? Niet altijd eenvoudig maar voor landen als Duitsland gebruik ik steeds vaker de trein en het openbaar vervoer in plaats van te vliegen. Sinds kort spoor je een maand lang door heel Duitsland voor slechts € 49! Jouw voordeel: dit ticket is geldig in heel Duitsland voor alle vormen van openbaar vervoer zoals: alle regionale en S-Bahn-treinen in 2de of 1ste klas, voor streek- en stadsbussen, trams en metro’s en, afhankelijk van de regio, ook voor scheepsveerboten. Let op, dit is een maandabonnementformule met automatische domiciliëring en maandelijks opzegbaar. Dus tijdig opzeggen is de boodschap voor toeristen! Ook te kopen met de (handige!) DB Navigator app.

In vele (groot)steden, regio’s of deelstaten zijn voordeel- regiokaarten beschikbaar die niet alleen gratis openbaar vervoer bieden maar ook toegang tot bezienswaardigheden. Informeer vooraf of vraag raad bij reisreporter.be!

Wie een weekendje naar Aken wil, spoort voordelig met een euregioticket. Prijs: € 20 per dag en op zaterdag, zon- en feestdagen geldig voor max. 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen -12)! Link onderaan.

2. Uiteraard wil ik tijdens een duurzame vakantie in Duitsland ecologisch verblijven. Als ik maar niet ‘teveel’ moet inboeten aan comfort denk ik dan. En dat hoeft helemaal niet. Dat ondervond ik tijdens mijn bezoek aan het eco-hotel Lulu in Berlijn.

Eco-hotel Berlijn - duurzaam overnachten

Het milieubewust 4-sterrenhotel biedt een gemoedelijke en charmante ervaring voor duurzame vakanties. Met eigentijds design en Scandinavische invloeden creëert het een gezellige omgeving voor gezinnen, individuele reizigers en stelletjes. Het hotel heeft 81 comfortabele kamers, waaronder suites met hemelbedden!

Lulu Guldsmeden is een eco-minded 4-sterren hotel
Gasten kunnen genieten van biologische gerechten in het restaurant, ontspannen op de groene binnenplaats en gebruikmaken van (elektrische) fietsen. Er zijn verschillende organisaties en labels die duurzame restaurants en hotels in Duitsland vertegenwoordigen. Hier zijn de twee bekendste:

 1. Bio Hotels is een netwerk van hotels in Duitsland en andere Europese landen die gecertificeerd zijn als biologisch en duurzaam. Ze voldoen aan strikte criteria op het gebied van biologisch voedsel, duurzaamheid en milieubescherming.
 2. Green Key uitbaters gaan voluit voor een duurzame wereld. Het loont echt om te kijken naar certificeringen zoals het EU Ecolabel, het Green Key-certificaat en het BIO-certificaat. Dit prestigieuze certificaat staat voor een commitment van bedrijven waarvan hun panden voldoen aan de strenge criteria van de Stichting Milieueducatie. Een Green Key verzekert de gast dat hij een bijdrage levert aan het milieu!

3. Levensgenieters als ik tafelen in Duitsland voortaan beter bij horecazaken die aandacht schenken aan de korte keten. Op die manier ben je steeds zeker van kwaliteitsvolle seizoensproducten die bovendien je smaakpapillen zullen verrassen.Zelf was ik verrast tijdens mijn bezoek aan Berlijn hoe stadsboerderijen en restaurants met eigen moestuinen aan aandacht winnen. Duitse sterrenchefs geven steeds vaker de voorkeur aan die lokale bioboeren en gebruiken meer en meer vergeten groenten en kruiden. Geloof me, ik genoot tijdens mijn culinaire bezoeken van ongekende smaakexplosies en de rekening was vaak verrassend betaalbaar: lees goedkoop!

duurzaam eten in Berlijn

Op het charmante eiland Rügen maakte ik kennis met en gaf ik de voorkeur aan horeca en hotels waar het label ‘Regionale Esskultur’ op de deur prijkte.Tip: bereid je duurzame vakantie in Duitsland voor. Raadpleeg vooraf de individuele websites van restaurants en hotels om hun duurzaamheidsinspanningen te controleren. Sommige zaken zijn mogelijk niet aangesloten bij specifieke organisaties maar doen toch milieuvriendelijke inspanningen.Ik zocht en vond meer organisaties die duurzaam tafelen promoten. Vaak prijken hun labels aan de inkom of het uitstalraam.

  1. Slow Food is een wereldwijde beweging die zich inzet voor goed, schoon en eerlijk voedsel. Slow Food Germany heeft een gids genaamd “Genussführer” waarin ze restaurants aanbevelen die duurzaamheid en regionale producten hoog in het vaandel hebben staan.
  2. Greentable is een Duits initiatief dat zich richt op duurzame gastronomie. Ze hebben een label voor restaurants die biologische en regionale producten gebruiken, evenals criteria voor energiezuinigheid en afvalbeheer.
  3. Het Bio-Siegel of Bio-Label, het meest populaire label in Duitsland en andere Duitstalige landen, opgericht in 2011, labelt voornamelijk voedsel gemaakt van (meer dan 95%) biologisch geteelde producten en omvat verschillende productienormen. Het gebruik van synthetische chemisch materiaal zoals kunstmest, antibiotica en pesticiden is niet toegestaan. Verder is het gebruik van genetisch gemodificeerde zaden, smaakversterkers, kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en emulgatoren verboden.
  4. Bijzonder vind ik de oceaanvriendelijke restaurants die zich achter de organisatie Surfrider Deze wereldwijde non-profitorganisatie zet zich in voor de bescherming van meren, rivieren, oceanen, golven en kusten door het opruimen van onder andere zwerfafval (vooral plastiek) op stranden. Want wat weinigen beseffen is dat we als mens steeds meer micro-plastic tot ons nemen.
  5. Tenslotte heb je nog Friend of the Sea Fisheries. Een certificering voor duurzame vis-, visserij- en aquacultuurproducten. Door Friend of the Sea goedgekeurde visserijen richten zich op bestanden die niet overgeëxploiteerd worden, gebruiken vismethoden die de zeebodem niet aantasten en genereren minder dan gemiddeld 8% teruggooi van onder andere te kleine vissen. Dit laatste is belangrijk zodat de kweek of het voortbestaan van vissoorten niet in gedrang komt. Door bepaalde vistechnieken worden ook jonge en te kleine vissen opgehaald die meestal de vangst niet overleven.

4. Eindigen over een duurzame vakantie in Duitsland doe ik met het punt spreiding in tijd en locatie. Vele vakantiebestemmingen of steden hebben evenveel charme buiten de hoogseizoenen. Of het moeten niet steeds staalblauwe hemels zijn die de lucht kleuren. Meer nog, bepaalde locaties hebben net dan meer sfeer of gezelligheid. Bovendien is het buiten die populaire reisperiodes een pak rustiger en vaak goedkoper! Bij spreiding in tijd geniet je van een meer authentieke ervaring en heb je de mogelijkheid bestemmingen te ontdekken op een rustiger tempo zonder lange wachtrijen en hectische drukte. Het biedt ook de kans om meer in contact te komen met de lokale tradities en mensen waardoor je reiservaring verrijkt wordt. En wie langer de tijd neemt ontdekt meer dan de iconische bezienswaardigheden en de klassieke toeristenvallen.Spreiding in locatie is niet alleen een verantwoorde manier om te reizen, het opent ook deuren naar minder bekende bestemmingen die net zo fascinerend zijn als hun overbevolkte tegenhangers.

 1. Bijvoorbeeld: in Berlijn verbleef ik enkele dagen langer om daguitstappen te maken zoals naar het nabijgelegen Potsdam. Met een korte treinrit vanuit Berlijn verkende ik het historische en charmante stadscentrum om daarna naar het majestueuze Sanssouci-paleis te wandelen. Dit voormalig buitenverblijf staat bekend om zijn prachtige paleizen en weelderige tuinen.
 2. Voor Keulen is een duurzaam alternatief Bonn. Niet eens zoveel verder en ook gelegen aan de oevers van de Rijn, biedt Bonn een ontspannen en duurzaam toevluchtsoord in vergelijking met het drukkere Keulen. Deze voormalige hoofdstad van West-Duitsland heeft een charmante sfeer en is rijk aan geschiedenis en cultuur. Fietsvriendelijk Bonn staat ook bekend om zijn toewijding aan duurzaamheid, met tal van biologische restaurants, lokale markten en groene initiatieven!

Tot slot: wat biedt een duurzame vakantie in Duitsland?
Het moge duidelijk zijn dat je ook met een duurzame vakantie in Duitsland een zorgeloze, verrijkende en betaalbare reiservaring beleeft! Je geniet intenser door te kiezen voor milieuvriendelijke restaurants en hotels. Bovendien brengt duurzaam reizen vaak onverwachte ontdekkingen met zich mee omdat je buiten de gebaande paden treedt en minder bekende bestemmingen verkent.

En het beste van al: het blijkt vaak ook nog goedkoper te zijn dan traditioneel massatoerisme, waardoor je niet alleen jezelf, maar ook je portemonnee verwent!

Heb jij nog tips voor ons voor een duurzame vakantie in Duitsland?

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Duitsland ticket | Internet: bahn.de/angebot/regio/deutschland-ticket
DB Navigator app | Internet: bahn.com/nl/boekingsinformatie/db-navigator-app
Euregio-ticket | Internet: belgiantrain.be/nl/tickets-and-railcards/crossborder/euregio-ticket

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *