Dresden duur? Niet met deze budgettips!

De hoofdstad van het Duitse Saksen heeft 2 heel verschillende, maar even unieke gezichten. Het ene kan je vergelijken met een hippe, alternatieve en tikkeltje rebelse tiener: de Neustadt. Aldstadt heeft dan weer iets weg van een sympathieke, geleerde oude man. Die bijzondere combinatie ervaar je makkelijk zonder veel geld uit te geven. Onze tips!

over Brühlsche Terasse slenteren

Over Brühlsche Terasse slenteren. © Pixabay

Balkon van Europa
Midden in Aldstadt van Dresden kan je over de Brühlsche Terrasse slenteren op het zogenaamde ‘balkon van Europa’. Vlak naast de rivier Elbe is een wandeling op dit reusachtig terras de manier om een eerste indruk van de stad te krijgen. Een ideale plaats om je een beetje te navigeren. Vlakbij, in de Bruhlschen Garten waar je gratis toegang hebt, kan je met een stadskaart in de hand je planning voor de dag maken.

Pracht en praal in de Frauenkirche, het stokpaardje van Dresden. © Pixabay

Pracht en praal in de Frauenkirche, het stokpaardje van Dresden. © Pixabay

Barokke horizon
Heb je liever een duidelijker overzicht van de stad? Dan kan je op 10 minuutjes wandelen van de Bruhlse Terrasse de toren van Kreuzkirche beklimmen. Voor 2,50 euro kan je naar de top en geniet je van het barokke uitzicht dat zo typisch is aan Dresden. Waar je ook geniet van een mooi, maar iets duurder uitzicht, is bovenop de bekende Frauenkirche. In plaats van hier de hogere sferen op te zoeken blijf je beter met de voetjes op de grond. Je kan er gewoon binnenwandelen en de pracht en praal van de kerk bewonderen. De imposante buitenkant van het gebouw is het bezoek al waard.

Fustenzug is een museumexemplaar midden in Dresden. © Pixabay

Fustenzug is een museumexemplaar midden in Dresden. © Pixabay

Prachtig porselein
Een niet te missen stukje Dresden is de openbare muurschildering Furstenzug. Het kunstwerk heeft een lengte van 102 meter en beeldt 93 mensen af. Het is hiermee de grootste porseleinen beeltenis ter wereld. De afgebeelde figuren staan in contrast met de gouden achtergrond, die als het ware lijkt te gloeien. Zeker de moeite waard om even langs te lopen dus. Een echt museumexemplaar, midden in de stad en bovendien kost het je niets!

Semper opera is de plaats om een operavoorstelling bij te wonen

Semper opera is de plaats om een operavoorstelling bij te wonen. © Pixabay

Goedkoop naar de opera
Ben je een student en de 15e dag van de maand in Dresden? Dan kan je als je er op tijd bij bent, voor 10 euro een operavoorstelling bijwonen in de Semper Opera. Het prachtige barokke bouwwerk is op zich al een bezoekje waard, zeker in het donker wanneer het gebouw oplicht. Niet in Dresden op de 15e dag van de maand? Als je 30 minuten voor een optreden naar het gebouw komt, kan je als student met wat geluk nog tickets verkrijgen voor een bescheiden bedrag van 11 euro.

Het hoogtepunt van barok in het Zwinger

Het hoogtepunt van barok in het Zwinger. © Pixabay

Slimmer naar Zwinger
Nog niet genoeg van de barokke schoonheid? Dan is een tripje naar het indrukwekkende paleizencomplex Zwinger zeker aan te raden. Het domein bevat 3 musea waar je steeds een inkomprijs betaalt: De Mathematisch-Physikalische Salon met een historische verzameling wiskundige instrumenten, het porseleinmuseum en de Gemäldegalerie Alte Meister, beladen met klassieke kunst. Als je ze alle 3 wilt bezoeken, koop je een kaartje voor 10 euro. De enorme binnenplaats van het complex, met de Kronenpoort, het nymfenbad en de orangerie, is gratis te bezoeken en zou zelfs zonder musea een van de mooiste plekjes van Dresden zijn.

Tip: met een Dresden City Card kan je erg voordelig het volledige domein met musea bezoeken. Voor deze kaart, waarmee je ook andere musea kan bezoeken en onbeperkt het openbaar vervoer kan gebruiken, betaal je slechts 15 euro voor 2 dagen.

De grootste kathedraal van Saksen is het bezoeken waard

De grootste kathedraal van Saksen is het bezoeken waard. © Pixabay

Kathedraal van een kerk
Geen Dresden zonder kerken en kathedralen en wat er zeker niet op je lijstje mag ontbreken is de Hofkirche. Het heilige gebouw, gratis toegankelijk, ligt vlakbij de Elbe. De kathedraal is met een vloerplan van 4800 meter de grootste van Saksen. Zowel de prachtige orgel in de kerk als de wondere architectuur aan de buitenkant maakt van de kerk een essentiële stop in de stad.

Levensechte kunst
Het trendy Neustadt lijkt wel het kleine zusje van Berlijn met zijn hippe wijken, verborgen street art en originele bars. Om dit deel van de stad echt te leren kennen ga je best langs de Kunsthof Passage. Deze passage vormt een complex van gebouwen en binnentuintjes versierd met eigentijdse kunst. Studenten, die rondom het levensgrote kunstwerk wonen, flansten ze in elkaar. Het alternatieve openluchtmuseum bezoek je zonder te betalen en biedt je boordevol inspiratie. Leuk weetje: als het regent, ga dan niet schuilen, maar haast je naar de Kunsthof Passage. Het waterleidingsysteem transformeert dan in een heel uniek muziekinstrument. Hopen dus op slecht weer!

Je staat voor kleurrijke verrassingen in de Kunsthofpassage

Je staat voor kleurrijke verrassingen in de Kunsthof Passage. © Pixabay

Zuivelsprookje
Volgens het Guinnes Book of World Records ligt ’s werelds mooiste zuivelwinkel in Dresden. Helemaal aan het einde van de Haupstrasse om precies te zijn. Het interieur van deze Pfunds Molkerei is net een klein paleis, waar beschilderde tegels het hele gebouw inpalmen. De prijzen van de souvenirs liggen een beetje aan de hoge kant, maar kijken kost niets! Gelukkig, want het is een echt sprookjesgebouw. De meerderheid van de producten die worden verkocht in deze populaire winkel kan je ook vinden in andere, lokale winkeltjes voor een zachter prijsje.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Dresden | www.dresden.de
Bezienswaardigheden
Brühlsche Terrasse
| Entrance Georg-Treu-Platz 1 | 01067 Dresden
internet: www.dresden.de/en/tourism/attractions/sights/old_town/bruehls-terrace-and-dresden-fortress.php
Kreuzkirche | An der Kreuzkirche 6 |01067 Dresden
Tel. +49 (0) 351 439 39 20 | Internet: www.kreuzkirche-dresden.de
Frauenkirche | Neumarkt | 01067 Dresden
Tel. + 49 (0) 351 656 06 100 | Internet: www.frauenkirche-dresden.de
Furstenzug | Augustusstraβe 1 | 01067 Dresden
Internet: www.dresden.de/en/tourism/attractions/sights/old_town/stallhof-and-procession-of-princes.php
Semperoper | Theaterplatz 2 | 01067 Dresden
Tel. +49 (0) 351 491 17 05 | Internet: www.semperoper.de
Zwinger | Sophienstraβe | 01067 Dresden
Tel. +49 (0) 351 491 42 000 | Internet: www.der-dresdner-zwinger.de
Hofkirche | Schloβstraβe 24 |  01067 Dresden
Tel. + 49 (0) 351 484 47 12 | Internet: www.dresden.de/en/tourism/attractions/sights/old_town/cathedral.php
Kunsthof Passage | Görlitzerstraβe 21-25 | 01099 Dresden
Tel. + 49 (0) 351 802 54 45 | Internet: www.kunsthof-dresden.de
Pfundz Molkerei | Bautzner Straβe 79 | 01099 Dresden
Internet: www.pfunds.de

Coverfoto: © Wikimedia Commons
Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *