6 redenen om de parel van het Harzgebergte te bezoeken

Reisreporter Gerrit snoof de sfeer op in Midden-Duitsland. Voor vele Belgen is dit een onbekende streek. Jammer, want naast uitgestrekte wouden en bergen biedt het Harzgebergte nog heel wat troeven zoals keizerstad Goslar. Een middeleeuwse parel én een rijke mijnstad die het terecht prijkt op de Unesco werelderfgoedlijst.

Goslar

Neem je tijd om te flaneren door de middeleeuwse straatjes.

Flaneren door middeleeuwse straatjes
Ruim duizendvijfhonderd vakwerkhuizen vormen de kern van het oude Goslar. Niet voor niets erkende Unesco het hele oude stadscentrum als werelderfgoed. Ik wandelde er door middeleeuwse straatjes en voelde mij echt honderden jaren terug in de tijd geplaatst. Schots en scheef, maar zeer goed onderhouden staan de huisjes dicht op elkaar. Het voelt aan alsof er elk ogenblik een middeleeuwse stoet kan voorbijkomen.

Goslar

Vlei je neer op een van de vele terrasjes op de marktplaats. © Valeri Koshelev | via Wikimedia Commons

Goslar

Kaiserpfalz, het keizerlijk paleis, is een pareltje van middeleeuwse burgerlijke bouwkunst en is een bezoek meer dan waard.
© Peter Samow | via Flickr Creative commons.

Duitse keizers hielden hier hun hofdagen
Rond het jaar 1000 werd Goslar een keizerstad. De Duitse keizers bouwden er hun Kaiserpfalz, het keizerlijk paleis. Gedurende vele eeuwen hielden hier de heersers van het Heilige Roomse Rijk bijeenkomsten. Het paleis is een pareltje van middeleeuwse burgerlijke bouwkunst en is een bezoek meer dan waard.

Goslar

De ijzermijnsite aan de Rammelsberg pronkt op de Unesco werelderfgoedlijst. © Axel Hindemith | via Wikimedia Commons

Ijzererts speelde een belangrijke rol
Ten zuiden van de stad ligt de Rammelsberg die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van Goslar. Reeds drieduizend jaar geleden haalden men er ijzererts boven. Vanaf de 10de eeuw werd ijzererts intensief geëxploiteerd en legde het de stad geen windeieren. De volledige site van de Rammelsberg is te bezoeken en is bovendien sedert 1992, net als het stadscentrum, erkend als Unesco werelderfgoed.

Goslar

Hier startte het Imperium van de familie Siemens.

Siemens geslacht stamt uit Goslar
De naam Siemens deed bij mij wel een belletje rinkelen. De voorvaderen van de huidige elektronicareus kwamen inderdaad uit Goslar. De familie bezat hier een prachtig en groot vakwerkhuis. Van hieruit bouwden ze hun imperium op en op aanvraag kan je hun residentie bezoeken.

Goslar

De stad bulkt van aangename terrassen.

Lekker eten en drinken
Het riviertje de Gose dat door Goslar stroomt, gaf zijn naam aan een lokaal bier, een troebele en frisse dorstlesser. De stad bulkt van aangename terrassen waar je van een lekkere Gose kan genieten. Goslar en omgeving zijn ook vermaard voor asperges. In de lente kan je dit witte goud dan ook overal genieten tegen zeer democratische prijzen. Opvallend hoe lekker en goedkoop je in Duitsland kan tafelen. En of het gesmaakt heeft!

Goslar

Ben je in Goslar tijdens het aspergeseizoen? Proef dan zeker het witte goud bij een frisse Gose!

Reisbestemming voor elk seizoen
Goslar trekt mij aan in elk seizoen. Tijdens de lente- en zomermaanden zijn er regelmatig grote evenementen die vele bezoekers lokken. Het stadsfeest begin september is een absolute must, net als de middeleeuwse keizermarkt begin oktober. Tijdens de maand december is er een pracht van een kerstmarkt. Bovendien valt er heel wat sneeuw in de streek, wat het geheel nog romantischer maakt.

Goslar

De torens van de kerk trekken vanuit alle stadsdelen je aandacht.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Goslar | Internet: www.goslar.de
Toerisme Nedersaksen | Internet: www.vakantieland-nedersaksen.nl (Nederlandstalige website)
Toerisme Duitsland | Internet: www.germany.travel
Bereikbaarheid
Auto | Afstand Brussel-Goslar: 500 km | Via Duitse autowegen langs Köln en Hannover.
Trein | Met de ICE van Brussel naar Hannover en dan naar Goslar | Meerdere treinen per dag | Reistijd: 6 uur
Bezienswaardigheden
Stadsactiviteiten
| Internet: www.goslar.de/ontdekken
Ertsmuseum
| Internet: www.rammelsberg.de
Gose bier
| Internet: www.brauhaus-goslar.de
Overnachten
Hotel Die Tanne | Bäringstrasse 10 | 38640 Goslar
Tel . +49 (0)5321 34390 | www.die-tanne.de

Foto’s © Gerrit Smekens | Coverfoto © Toerisme Nedersaken

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “6 redenen om de parel van het Harzgebergte te bezoeken”

  1. Heel toffe streek en enorm veel te zien. Wij fietsten er twee jaar geleden door op weg naar Berlijn en vonden het er zo super dat we er vorig jaar op terugweg van Denemarken nog een paar dagen bleven. Binnenkort gaan we terug om er de Harz-Hexenstieg te wandelen. Als je in de buurt bent zeker ook Quedlinburg bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *