Mechelen met kinderen

Mechelen met kinderen: wat zien en doen

Mechelen bezit een prachtig historisch centrum, maar de stad heeft nog heel wat meer te bieden. Zo ging reisreporter Annemie samen met haar gezin experimenteren met de wetenschap, wandelen over het water, turen over de skyline en op safari met de boot.

Mechelen met kinderen

Met de boot naar Planckendael.

Mechelen met kinderen: wandelen over water
We zijn op stap in Mechelen met onze kinderen en bereiken via het Dijlepad gemakkelijk het station. Daar nemen we de boot naar Planckendael. Het Dijlepad is een attractieve wandelweg, die bestaat uit een vlonder op het water en gemaakt is van ijzer en hardhout. Na 20 minuten stappen bereiken we de Colomabrug aan de Leuvense vaart, waar we aan boord gaan van de Likamboté. Aan de Ambroosbrug gaan we terug aan wal.

Planckendael is veel meer dan een gewoon dierenpark.

Dagje klauterplezier
Langs de ingang aan de achterzijde glippen we de zoo binnen. Plankendael is echter veel meer dan een dierenpark van 40 ha oppervlakte. Zo kun je er fascinerende dieren bewonderen, die ondergebracht zijn in ruime continenten. Planckendael is namelijk opgedeeld in de verschillende werelddelen, die elk een ambassadeur kregen aangesteld, een dier dat in het wild met uitsterven bedreigd is. Zo is er een Europagedeelte (ooievaar), een Afrikagedeelte (bonobo), een Oceaniëgedeelte (koala), een Aziëgedeelte (Indische leeuw) en een Amerikagedeelte (Goudkopleeuwaapje). Maar Planckendael is vooral een avonturenreis langs hangbruggen, door kruinen van bomen en over het water. Als de zon zijn opkomst verzuimt, kun je steeds terecht in de overdekte tropische jungle. In deze immense serre vind je een uniek stukje Aziatisch regenwoud. Buiten een groot aantal exotische planten bevinden zich hier ook heel wat dieren. Een dagje plezier verzekerd!

Mechelen met kinderen

Technopolis is een doe-centrum voor wetenschap en technologie.

Op wetenschappelijk avontuur
In een ruim modern gebouw, even buiten de stadskern, is Technopolis gevestigd. Een ‘doe-centrum’ rond wetenschap en technologie, waar aanraken uitdrukkelijk is toegestaan. Dit mag niet ontbreken tijdens onze citytrip Mechelen met kinderen! Zelf experimenteren is de boodschap. Een fietstochtje 5 meter boven de grond, je eigen vliegtuig besturen en wandelen op de maan zijn maar enkele van de vele avonturen die je er kunt beleven. In het Kinder-doe-centrum stralen de kleinsten (4- tot 8-jarigen) als echte doe- het- zelvers.

Mechelen met kinderen

Kinderen ontdekken de wetenschap en technologie achter alledaagse dingen.

Minimum leeftijd voor hyperactieve ontdekkers
Het is verbazingwekkend hoeveel wetenschap en technologie er verborgen zit achter alledaagse dingen. Zelf bedenk ik dat een minimum leeftijd voor hyperactieve ontdekkers wenselijk zou zijn. Zo moeten de kleintjes kunnen lezen om de experimenten buiten het Kinder-doe-centrum uit te voeren. Bij ons bezoek vonden de rondlopende kleuters de knopjes erg leuk, waardoor ze sommige proeven deden mislukken, dit tot ergernis van vele oudere kinderen.

Gastronomie in een klein steegje
In een steegje vlakbij de Grote Markt ligt de Graspoort verscholen, een restaurant in de gezelligste hoek van de Begijnenstraat. Op het terras, onder een dak van bruidssluier, is het gezellig toeven. Het menu heeft een grote verscheidenheid aan gerechten. Na een aperitief met lekkere olijfjes en brood laten we ons de pasta’s smaken. Wij kiezen voor penne met tonijngehakt en sojasaus. Onze jongens kiezen voor Linguini met scampi en saffraansaus en een spaghetti met pesto en serranoham. Na slechts 15 minuten zitten we al achter een dampend bord pasta . Ideaal want kinderen hebben zelden veel geduld aan tafel.

De sint-Romboutstoren vanbinnen uit ontdekken is een unieke ervaring.

De sint-Romboutstoren vanbinnen uit ontdekken is een unieke ervaring.

De klokkenluider van de St- Romboutstoren
’s Avonds trakteert erkend stadsgids Peter  ons op een privérondleiding op de trots van Mechelen. Gewapend met sleutel en zaklamp gaan onze jongsten ons voor richting toren. Op elk platform krijgen we een boeiende uitleg van onze gids. Verrassend is het  ingenieus systeem dat achter elk deuntje van de beiaard schuilgaat. Een grote speeltrommel met slagpinnen verzorgt de aanslag van de klokkenklepels.  Een nieuwe melodie orkestreren beslaat al gauw een hele dag, een waar monnikenwerk dus. Het is een unieke ervaring en bovendien mogen we zelfs even een kijkje nemen op de gewelven van de kathedraal.

Vanop de Sint-Romboutstoren heb je een prachtig uitzicht dat tot het Atomium reikt.

Vanop de Sint-Romboutstoren heb je een prachtig uitzicht dat tot het Atomium reikt.

Salvator van 8884 kg
In de klokkenkamer zijn onze jongens het meest onder de indruk. Zeker wanneer ze worden aangemoedigd door gids Peter om de klok eens zelf te luiden. Overweldigend wanneer je ziet hoe groots de torenklokken van nabij zijn. Het grootste exemplaar, steeds Salvator genoemd, weegt wel  8884 kg. Na 538 treden wacht ons van op de skywalk een fantastisch uitzicht. Vanaf deze glazen constructie genieten we van een prachtig vergezicht, dat reikt tot het Atomium.

Mechelen is de laatste jaren helemaal opgebloeid.

Mechelen met kinderen: gewikt en gewogen
Het tofste vonden onze kinderen het bezoek aan de St-Romboutstoren . Mechelen is de laatste jaren helemaal opgebloeid. De stadskern heeft een hip uitgaansleven en weinig last van verkrotting. Deze metropool heeft een schat aan historische erfgoed en bovendien is alles op loopafstand in het gemoedelijke stadscentrum gelegen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Mechelen |
visit.mechelen.be
Bezienswaardigheden
Planckendael | Leuvensesteenweg 582 | 2800 Mechelen | Tel : +32 (0) 15 41 49 21
Internet: planckendael.be
Technopolis| Technologielaan / afrit Mechelen-Zuid | 2800 Mechelen | Tel: +32 (0) 15 34 20 00
Internet: technopolis.be
Eten & drinken
De Graspoort | Begijnenstraat 28 | 2800 Mechelen | Tel +32 (0) 15 21 97 10
Internet: graspoort.be

Foto’s: © Peter Verachtert

Over deze auteur

Deze sportieve reisreporter heeft oog voor de natuur en het gezonde leven. Annemie Van den Bergh houdt van de charmes van kleine logies en hoevetoerisme.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *