maand van de lambiek

Maand van de Lambiek eert de champagne der bieren

Voor het eerst lanceert Toerisme Vlaams-Brabant de ‘Maand van de Lambiek’. Deze promotiecampagne zet de Lambiek, een streekbier uit het Pajottenland en de Zennevallei in de kijker. Van 18 september tot 17 oktober 2021 beleef je vijf themaweekends om duimen en vingers af te likken. Wat mag je verwachten?

Lambiek is een streekbier uit het Pajottenland en de Zennevallei en wordt als basis gebruikt om de bekendere geuze- en kriekbieren te maken. Tijdens de eerste ‘maand van de Lambiek’ wil men de lambiekcultuur in de verf zetten. Gedurende vijf themaweekends kan je de verschillende brouwerijen en stekerijen bezoeken of het bier degusteren in volkscafés. Er zijn ook lambiekfiets- en wandeltochten doorheen de streek.

maand van de lambiek

Wij kregen alvast een voorsmaakje van de culinaire verwennerij.

Culinaire verwennerij tijdens de Maand van de Lambiek
Deze ‘champagne der bieren’ is onlosmakelijk verbonden met het landschap en de keuken van Pajottenland en de Zennevallei. Diverse horecazaken laten je daarom graag genieten van bijzondere lambieklekkernijen zoals: een lambiekcocktail, een hoofdgerecht van zeetong met geuze en een dessert met kriekensorbet. Om volop te genieten van de lambiekevenementen en -activiteiten ontbreken verblijfsarrangementen niet. Onder andere het smaakvolle hotel Les Eleveurs biedt een Lambiekarrangement aan.

Open brouwerijen
Vlaams-Brabant en Brussel telt nog een 15-tal geuzebrouwerijen en -stekerijen. Tijdens de dit evenement zetten onder andere brouwerij Timmermans (Itterbeek), brouwerij Boon (Lembeek), geuzestekerij Eylenbosch (Huizingen) en brouwerij 3 Fonteinen (Beersel) hun deuren open.

Programma van de Maand van de Lambiek

  • Weekend van 18 en 19 september: Lambiek Fietsen
  • Weekend van 25 en 26 september: thema Open brouwerij en Stekerijdagen
  • Weekend van 2 en 3 oktober: thema culinair
  • Weekend van 9 en 10 oktober: thema Lambiek en Landbouw
  • Weekend van 16 en 17 oktober: thema Lambiek wandelen

Het volledige programma: vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

maand van de lambiek

Tot slot: wat is dan een Geuze?
Een geuze is een biersoort waarbij men oude en jonge lambiek met elkaar vermengd. Daarna hergist het mengsel in de fles. Het mengen van lambiekbieren noemt men geuze steken. Men ‘versnijdt ‘(of mengt) jonge (drie maanden) en oude (drie jaar) lambiek.

Bron: persdienst toerisme Vlaams-Brabant en VRT-nieuws.
Beeldmateriaal: © Bruno Loockx en Toerisme Vlaams-Brabant.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *