Tropical Islands

Tropical Islands: ontspannen in het overdekte regenwoud van Berlijn

Reisreporter Steven komt aan het einde van zijn roadtrip doorheen Oost-Duitsland op een bijzondere plek: een stukje regenwoud in het midden van het Spreewald genaamd Tropical Islands. In de grootste alleenstaande constructie ter wereld schuilt een subtropisch waterparadijs met glijbanen, sauna’s, cocktails en whirlpools. Of hoe een zeppelinhangar omgetoverd werd tot een vakantieresort…

Tropical Islands: van luchtschepen naar palmbomen
In de nasleep van de Wende en de eenmaking van Duitsland kwam er ruimte voor innovatie en nieuwe bedrijven. Eentje daarvan was CargoLifter, dat vanaf 1996 speelde met het idee om goederen met zeppelins te transporteren vanaf de voormalige Sovjet-luchtmachtbasis in Brand-Briesen, nabij Berlijn. Speciaal daarvoor werd een hangar gebouwd met enorme afmetingen: 360m lengte, 210m breedte en 107m hoogte. Om een idee te geven van deze grootte: het Vrijheidsbeeld kan erin staan en de Eifeltoren kan liggend de hal in, zonder deze te raken!

Subtropisch waterparadijs
De onderneming kreeg echter af te rekenen met heel wat moeilijkheden en geraakte niet echt van de grond. Dat was de kans voor de Maleisische investeringsgroep Tanjong om de hal in 2004 over te nemen en om te bouwen tot een subtropisch waterparadijs, dat vandaag uitgegroeid is tot een heus vakantieoord. Sinds 2018 is Tropical Islands in handen van de Spaanse groep Parques Reunidos, dat onder meer ook eigenaar is van Bobbejaanland.

Overnachten in de hal
Ik sta verstomd van de grootsheid van dit gebouw wanneer ik zelf voor de toegangspoort sta. Ik had me hierover ingelezen, maar pas met de confrontatie met het gebouw vat ik wat het woord enorm inhoud. Na een hartelijk onthaal aan de receptie stap ik bijvoorbeeld naar mijn vakantiewoning dat opgetrokken is ín de hal. Jawel, ik verblijf deze dagen gewoon onder de koepel zelf! Mijn bungalow heeft uitzicht op een lagune, inclusief watervallen en rotsen.

De familieglijbaan in de enorme hal.

Voor waterratten, zonnekloppers en avonturiers
Vanaf de lagune is het even wandelen tot ik de nieuwste uitbreiding van Tropical Islands bereik: Amazonia. Daarmee is het waterpark ook buiten de koepel verder uitgebreid met een wildwaterrivier, buitenzwembaden, beachvolleybal-terreinen en zelfs een heuse surfattractie met de naam Pororoca, wat staat voor grote golf (wat het eigenlijk is). Om maar te zeggen dat het aanbod voldoet aan ieders verwachtingen.

Ballonvaart
Terug binnen in de hal trek ik naar één van de aanwezige restaurants. Ik kies voor het Aziatisch buffet van Sawadee-restaurant, gelegen in het Tropendorp. Terwijl ik geniet van het rijkelijke aanbod, merk ik dat voor mij mensen plaatsnemen in een ballon die de lucht ingaat en rond wordt geleid doorheen het complex. Om nog maar eens te onderstrepen dat het hier dus groot is.

Betalen met een armband
Na het eten ga ik even naar de winkelstraat om nieuwe teenslippers aan te schaffen. De aankoop gaat verrassend gemakkelijk, dankzij de betaalarmband waarop alle aankopen geregistreerd worden. Daardoor hoef ikzelf niet met geld rond te lopen en via verschillende uitleespunten kan ik steeds zien hoeveel ik al besteed heb. Praktisch, want er staat wel een limiet op de uitgaven én naast de betaalmogelijkheid is deze chip ook de sleutel tot mijn verblijf en tot mijn persoonlijke locker.

Tropical Islands

Enkele bijzonderheden in de hal: een ballonvaart, flamingo’s en een heus aangelegd strand.

Op adem komen in de verborgen tempels
Als afsluiter van deze dag noteer ik de verschillende sauna’s die ondergebracht zijn in een apart gelegen tempelcomplex te midden van een heus regenwoud. Via de toegangsbalie verkrijg ik extra handdoeken en een badjas die de warmte op mijn huid houden, wanneer ik na het zweten mij neerleg op één van de talrijke ligbanken. Ik droom weg en voel alle stress van me af glijden. Wie wil kan hier ook nog allerhande wellness-pakketten bijboeken, maar ikzelf laat deze verwennerij aan mij voorbijgaan.

Eén miljoen gasten
De volgende ochtend, na een uitgebreid ontbijt waarbij kiezen dubbel en dik verliezen blijkt, is het tijd om uit te checken. Ik kan wel nog de hele dag verder genieten van het waterparadijs, maar natuurlijk dient alles weer kraaknet gemaakt te worden voor de volgende bezoekers. Tropical Islands is ondertussen uitgegroeid tot een populaire bestemming als korte vakantietrip, wat maakt dat jaarlijks meer dan 1 miljoen gasten onthaald worden. Een serieuze logistieke uitdaging dus.

Ideale alternatieve bestemming
Na nog wat dobberen besluit ik dat mijn roadtrip doorheen het voormalige Oost-Duitsland een geslaagde onderneming is geweest. Ik heb bijzonder mooie plaatsen gezien, gastronomisch genoten, flink wat cultuur kunnen opdoen en in gezelligheid tot rust kunnen komen. Het is een geweldig alternatieve bestemming, zonder veel drukte, maar met alles wat ik van een vakantie verlang.

Buiten gaat de waterpret gewoon verder.

Ook zin gekregen in zo’n Trabitravel-tour? Lees alle avonturen van Reisreporter Steven hier opnieuw. Hij hield onder meer halt in Rostock, Neubrandenburg, Berlijn, Frankfurt Oder, Dresden en Leipzig.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tropical Islands Resort | Tropical Islands Allee 1 | 15910 Krausnick
Tel.: +49 354 776 050 50 | Internet: www.tropical-islands.de
Bereikbaarheid
Deutsche Bahn (trein)| www.bahn.de
NMBS Europe (trein) | www.b-europe.com
Michelin-kaart (auto) | nl.viamichelin.be

? PIN nu en plan later

Tropical Islands

Foto’s: © Steven Loockx
Coverfoto: © Christine und Hagen Graf via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *