Neubrandenburg

Charme beleven in de middeleeuwse intimiteit van Neubrandenburg

Tussen Rostock en Berlijn, op zijn rondreis door Oost-Duitsland, houdt Reisreporter Steven even halt in het kleine stadje Neubrandenburg, aan de oevers van de Tollensesee. Hier heeft men, als bij wonder, de middeleeuwse stadsmuren en poorten kunnen bewaren. Daardoor straalt het centrum vandaag een bijzondere gezelligheid en intimiteit uit die bezoekers nog steeds weet te charmeren.

Leven tussen muren
Wat Neubrandenburg als opmerkelijke site op de kaart zet, zijn inderdaad de resterende middeleeuwse stadsmuren, die ondanks zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog intact zijn gebleven. Toegang tot het centrum verkrijg ik door via één van de vier authentieke toegangspoorten de stad binnen te wandelen. Dat voelt bijna alsof een teletijdmachine me terugvoert naar het verleden. Maar gek genoeg lijkt er toch iets mis te lopen als ik aan de andere kant van de muur sta.

De invloed van WOII
Ik verwachtte immers aan die zijde pittoreske oude vakmanhuizen te vinden, zoals ik dat in mijn geschiedenislessen geleerd heb. Maar ik sta pardoes voor grote grauwe woonkazernes uit het DDR-tijdperk. Mijn stadsgids vertelt dat dit het gevolg is van verwoestende branden in april 1945, die alsnog 80 procent van de binnenstad vernield hebben. Desondanks zijn kleine wijken wel nog in oorspronkelijke staat gebleven en geven die met de overgebleven wiekhuizen op de stadsmuren een goed idee van hoe het leven tussen de muren er vroeger uitzag.

Van links naar rechts: straatzicht vanaf Wiekhaus 45, koffiepauze in het Torcafé am Friedländer Tor en motorbootje op de Oberbach.

Gastronomisch tafelen
Ik krijg de tip om te gaan lunchen in Wiekhaus 45, een restaurant met typische streekgerechten gevestigd in zo’n klein middeleeuws verdedigingshuisje. Ik moet meteen een steile trap opklimmen om op de eerste verdieping in een kamer met enkele tafeltjes te belanden. De sfeer is charmant en de bediening hartelijk, waardoor ik wat later gastronomisch aan het genieten ben van een aardappelpuree gevuld met spekjes, appels en pruimen. Alle ingrediënten zijn vers en het geheel smelt in mijn mond. Heerlijk!

Gebak van eigen makelij
Aan gezellige eetgelegenheden heeft de stad trouwens geen gebrek. Wat verderop kan ik bijvoorbeeld nog een koffie drinken in een taverne die ondergebracht is in het tolgebouw van de Friedländer Tor. Ook hier is het gebak van eigen makelij en kan ik aan die verleiding niet weerstaan. Genoeg kracht dus om even de benen te strekken en te wandelen naar de Tollensesee, via de oevers van de Oberbach.

De Treptower Tor en de Friedländer Tor.

Zon, zee en strand
Tijdens de wandeling naar het uitgestrekte binnenmeer kom ik voorbij heel wat dokken met een soort van watergarages. Daarin blijken kleine motorbootjes te huizen, als ook enkele roeiverenigingen. Watersport, in al zijn diversiteit, is blijkbaar een gekoesterde bezigheid, wat ik aan het meer zelf duidelijk kan vaststellen. Zon, zee en zand voeren me tot bekoring en zowel geest als lichaam komen tot rust.

Investeren in een gezond lichaam
Ik stel daarnaast vast dat tevens andere sporttakken beschikken over degelijke accommodaties. Een heus sportpark is hier uitgebouwd, met moderne gymzalen, balsportterreinen en zoveel meer. Dat alles voert dan terug naar een belangrijk aandachtspunt uit het voormalig Oost-Duitse verleden, namelijk dat investeren in een gezond lichaam essentieel is voor de welvaart van de Staat.

Samen sterk
Samenhorigheid, eenheid en welvaart waren ideologische beloftes die ook de inwoners van Neubrandenburg ingelepeld kregen vanaf hun kindertijd. En de DDR-stempel heeft zich hier keihard gemanifesteerd. Pal in het midden, op het centrale marktplein, werd tijdens de jaren 60 een betonnen ‘cultuurpaleis’ gebouwd met welgeteld één opvallend flatgebouw. In 2015 werd het complex gemoderniseerd en nu doet het dienst als bibliotheek, toeristisch infocentrum en panoramatoren. De nabijgelegen panden zijn eveneens vernieuwd en huisvesten nu bekende winkelketens die de bewoners een andere vorm van eenheidsworst oplegt.

De impressionante Mariakerk van Neubrandenburg.

Aanvaardbare harmonie
Let wel, ik dien te bekennen dat de modernisering alsnog redelijk geslaagd is en niet (helemaal) als een tang op een varken overkomt. De lijn van cultuur verbindt dit complex immers met de wat verder gelegen Mariakerk, die vandaag als concertgebouw dienstdoet. Die is immers na de bovengenoemde branden van april 1945, heropgebouwd in de typisch Noord-Duitse baksteengotiek, waarin ook de 4 middeleeuwse stadspoorten zijn opgetrokken. En op die manier lijkt een aanvaardbare harmonie te zijn ontstaan, tussen oud en nieuw.

Pauzemoment
Deze tussenstop in Neubrandenburg kan ik een geslaagd pauzemoment noemen, om even in een meer landelijke omgeving te verpozen, vooraleer ik weer verder trek naar de volgende metropool van Oost-Duitsland. Deze stad was mij ongekend, maar het charmeoffensief heeft gewerkt en fijne herinneringen neem ik met mij mee. Met volgeladen batterijen kan ik weer verder mijn Trabitravel-rondreis vervolgen.

Blijf Reisreporter Steven volgen tijdens zijn trip door het voormalige Oost-Duitsland. Vóór Neubrandenbrug bezocht hij Rostock. Zijn volgende stop is hoofdstad Berlijn!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Neubrandenburg | Marktplatz 1
Tel.: +49 395 559 51 27 | Internet: www.neubrandenburg-touristinfo.de
Duitse Dienst voor Toerisme | Gullededelle 92 | 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel.: 02 245 97 00 | Internet: www.germany.travel/nl
Bereikbaarheid
NeuSW (bus en boot) | www.neu-sw.de/mobilitaet/
Deutsche Bahn (trein) | www.bahn.de
Bezienswaardigheden
Friedländer Tor | Friedländer Tor 1
Stargarder Tor | Stargarder Tor 1
Treptower Tor | Friedrich-Engels-Ring 35
Neues Tor | Ringstrasse 46
Marienkirche/Konzertkirche | An der Marienkirche
Tel.: +49 395 559 51 27 | Internet: www.konzertkirche-nb.de
Regionalmuseum Neubrandenburg | Treptower Strasse 38
Tel.: +49 395 555 12 71 | Internet: www.museum-neubrandenburg.de
Regionalbibliothek Neubrandenburg | Marktplatz 1
Tel.: +49 395 555 13 55 | Internet: www.bibliothek-nb.de
Haus der Kultur und Bildung | Marktplatz
Tel.: +49 395 555 13 55 | Internet: www.neubrandenburg-touristinfo.de
Wiekhaus 45 | Ringstrasse 44
Tel.: +49 395 566 77 62 | Internet: www.wiekhaus45.de
Torcafé im Friedländer Tor | Friedländer Tor
Tel.: +49 395 584 11 32 | Internet: www.torcafe-nb.de
Overnachten
Hotel Am Ring | Grosse Krauthöferstrasse 1
Tel. +49 395 55 60 | Internet: www.hotel-am-ring.de

? PIN nu en plan later

Neubrandenburg

Foto’s: © Steven Loockx
Coverfoto: © potsdam via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *