Rostock

Rostock: kunstrijke handelsstad en cruisebestemming aan de Oostzee

Reisreporter Steven start zijn bijzondere rondreis door Oost-Duitsland in de hanzestad Rostock, de enige havenstad aan de Oostzee van de voormalige DDR. Naast een haven, universiteit en handelsmetropool, blijkt de stad ook te schitteren als cruisebestemming en vakantieoord. Bovendien vind je hier geweldige cultuurschatten en een jonge, hippe atmosfeer. Voorwaar, Rostock leeft!

Van grijze muis tot trendy universiteitsstad
Rostock heeft bij heel wat mensen een beladen reputatie, als grijze en gevaarlijke stad. De transformatie na de val van de muur verliep in eerste instantie moeilijk. Maar dat imago heeft de stad goed van zich af weten te schudden. Want vandaag ervaar ik hier een positieve en jonge atmosfeer. De Kröpeliner Strasse, de belangrijkste winkelstraat doorheen het centrum, bruist van energie en aan de Universitätsplatz is het heerlijk vertoeven. In de binnenstad word ik omgeven door een multicultureel en jong publiek, onder meer dankzij de aanwezige universiteit.

Het Universiteitsplein in Rostock. © Steven Loockx

Van het dek de stad in
Wist je dat Rostock ook een hippe cruisebestemming is geworden? Daarvoor werd een splinternieuwe terminal uitgebouwd in het strandoord Warnemünde. Sinds 1323 vormen Rostock en Warnemünde één geheel, wat vandaag het voordeel geeft dat grote cruiseschepen gemakkelijk in de stad kunnen aanmeren. De toeristen aan boord kunnen meteen genieten van een warm welkom in de gezellige straatjes aan de kade en van verse visgerechten in de talrijke eetgelegenheden. Authentieke vakmanhuizen nodigen uit om de stad verder te verkennen of te belanden op het strand, dat zich vanaf de vuurtoren uitspreidt als een picknicklaken. De luxueuze witte strandkorven maken het perfecte plaatje af.

Rostock wordt vooral in de markt gezet als cruisebestemming. © Pixabay

Jezelf zijn
Dit lijkt nu natuurlijk een mooie intro van een commercial, die vooral inspeelt op welgestelde toeristen, maar ik zie dat de badplaats zich wel degelijk openstelt voor iedereen en elk budget. Wanneer ik wat verder wandel, ontdek ik een prachtige jeugdherberg in het gerestaureerde gebouw van de voormalige kustwacht, verzorgde campings, kuurhotels en zelfs … een naaktstrand. Om maar te zeggen, je kan hier echt jezelf zijn.

Rostock

Met wat verbeelding blijkt Warnemünde best een aangename badplaats. © Steven Loockx

Een rijk verleden
De verbinding tussen de badplaats Warnemünde en het historisch centrum van Rostock wordt vlot verzorgd met een treinverbinding die elk kwartier vertrekt. Ik pendel dus gemakkelijk heen en weer en kan zo me verdiepen in het rijke verleden van deze hanzestad. Die komt indrukwekkend tot uiting in de basiliek Sint-Mariënkirche. Eerst word ik verstomd door het enorm barokorgel mét vorstenloge, wat verder word ik verbluft door de unieke astronomische klok op de achterkant van het hoogaltaar. Deze kerk is duidelijk een pareltje!

Reis rond de wereld
Met de RostockCard, die niet alleen het regionaal vervoer dekt maar ook toegang geeft tot een aantal musea, trek ik later verder naar het scheepvaartmuseum. Helaas loopt daar de info wat mis, gezien die vertelt dat in juli en augustus het museumschip alle dagen geopend is. Ter plaatse blijkt het op maandag steeds gesloten te zijn. Gelukkig liggen hier ook enkele boeiende wereldtuintjes, als restanten van de internationale tuinbouwtentoonstelling van 2003, waardoor ik alsnog in enkele uren een reis om de wereld kan maken.

Nog een plaatsje om tot rust te komen: aan de vuurtoren van Warnemünde. © Pixabay

Paradestraat
Terwijl ik verder doorheen Rostock wandel en een ommetje maak langs de oude stadsmuur en het prachtige voormalig cisterciënzerklooster, dat nu trouwens dienstdoet als cultuurhistorisch museum, beland ik uiteindelijk op de Lange Strasse. Dit was dé paradestraat tijdens het DDR-tijdperk en dat kan je je nu nog levendig voorstellen. De huizen langs beide zijden lijken paleizen en je herkent meteen de typisch strakke lijn die alsnog een eigen toets en flair verkregen heeft. Rostock werd ook getekend door een Oost-Duits bewind.

Terug in de tijd in de buitenwijken
Dit voert me op mijn kerndoel van deze roadtrip, om 30 jaar na de val van de muur te zoeken naar sporen van dit tijdperk. Eens uit het centrum beland ik meteen terug in die periode. De buitenwijken zijn immers opgebouwd als woonkazernes voor de arbeiders, die als clusters gemakkelijk te controleren waren. Vandaag wordt gepoogd om deze om te bouwen tot woonoases, met parken, winkelcentra en ontmoetingsplaatsen, om zo hier nieuw leven in te blazen. Al blijft dit een werk van lange adem.

Van links naar rechts: de universiteit van Rostock, de Steintor en graffiti in een woonwijk. © Pixabay/Steven Loockx

Niet verbitterd, maar gekoesterd
De inspanningen die hier gevoerd worden, tonen de levendige lust om de littekens van het DDR-verleden niet weg te stoppen, maar te koesteren, al dringen nodige verbeteringswerken en moderne aanpassingen zich wel op. De mensen hier zijn duidelijk niet verbitterd, maar proberen het beste te halen uit de gegeven situatie om zo beter de toekomst tegemoet te gaan. En al bij al, lijkt mij deze formule aan te slaan. Er straalt uit dit project iets van jeugdigheid, energie en trots, wat best goed aanvoelt.

Meer lezen? Volg Stevens Tabritravel-experiment hier op de voet en mis geen enkele update. Volgende halte: Neubrandenburg.

LEES OOK. Deel 1. Trabitravel: op zoek naar het voormalige Oost-Duitsland

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerist-Information Rostock | Universitätsplatz 6
Tel.: +49 381 381 22 22 | Internet: www.rostock.de/en/tourist-information.html
Toerist-Information Warnemünde | Am Strom 59 | 18119 Rostock-Warnemünde
Tel.: +49 381 381 22 22 | Internet: www.rostock.de/en/tourist-information.html
Duitse Dienst voor Toerisme | Gullededelle 92 | 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel.: 02 245 97 00 | Internet: www.germany.travel/nl
Bereikbaarheid
RSAG (bus en tram) | www.rsag-online.de
Verkerhsverbund Warnow (regionaal vervoer) | www.verkehrsverbund-warnow.de
Deutsche Bahn (trein) | www.bahn.de
Bezienswaardigheden
Universitätsplatz
| Universitätsplatz
Kulturhistorischen Museums | Klosterhof 7
Tel.: +49 381 45 30 | Internet: www.kulturhistorisches-museum-rostock.de
Kröpelinler Tor | Kröpeliner Tor
Tel.: +49 381 121 64 15 | Internet: www.geschichtswerkstatt-rostock.de
Sint-Marienkirche | Bei der Marienkirche 1
Tel.: +49 381 453 325 | Internet: www.marienkirche-rostock.de
Steintor und Ständehaus | Steinstrasse
Krahnstöver Haus | Grosse Wasserstrasse 30
Tel.: +49 381 490 10 00 | Internet: www.krahnstöver-rostock.de
Schiffbau- und Schiffahrtmusem | Schmarl-Dorf 40
Tel.: +49 381 128 13 64 | Internet: www.schifffahrtsmuseum-rostock.de
Zoo Rostock | Rennbahnallee 21
Tel.: +49 381 208 20 | Internet: www.zoo-rostock.de
Heimatmuseum Warnemünde | Alexandrinenstrasse 31 | 18119 Warnemünde
Tel.: +49 381 526 67 | Internet: www.heimatmuseum-warnemuende.de
Leuchtturm & Teepott | Seepromenade 1 | 18119 Warnemünde
Tel.: +49 381 548 45 88 | Internet: www.teepott-restaurant.de
Overnachten
Ringhotel Warnemünder Hof | Stolteraer Weg 8 | 18119 Rostock-Warnemünde
Tel. +49 381 54 300 50 | Internet: www.warnemuender-hof.de
Jugendherberge Warnemünde | Parkstrasse 47 | 18119 Rostock-Warnemünde
Tel. +49 381 548 170 | Internet: www.warnemuende.jugendherberge.de

? PIN nu en plan later

Rostock

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *