Berlijnse Muur

Van verleden naar toekomst, dwars door de Berlijnse Muur

Reisreporter Steven roadtript verder met zijn Trabantje door Oost-Duitsland en is ondertussen aan de oevers van de Spree beland, in de Duitse hoofdstad Berlijn. Na 30 jaar eenheid lijkt dit nog steeds een grote bouwput en voelt het soms of het je opdracht is om te ontsnappen aan spionage, intrige en… de Berlijnse muur. Het avontuur begint!

Waar de muur nog (be)staat
In vele reisreportages wordt Berlijn voorgesteld als hip, trendy, bruisend en energiek. Dat klopt, maar daarmee is het beeld van de stad in mijn ogen niet af. Het verleden van een verdeelde gemeenschap laat immers nog duidelijke sporen na tot op vandaag. Zo ervaar ik het althans wanneer ik langs de overblijfselen van de gevreesde grauwe Berlijnse Muur wandel. Want jawel, wie wil kan nog altijd het hele traject langsheen het voormalige westelijke deel van de stad volgen.

Uitdagend leven
Ik ben deze ochtend gestart met de verkenning van het DDR-tijdperk in het interactieve, gelijknamige museum, in de buurt van het gekende Museuminsel. Vele toeristen stappen hier aan boord van de rondvaartboten, terwijl ik mij liever verdiep in het Oost-Duitse leven. Ik sta verstomd van het harde leven en de druk waaronder mensen dagelijks dienden te overleven. Al had het voor een stukje ook iets uitdagends, om net een beetje anders te doen.

Van links naar rechts: het bekende Charlie Checkpoint en de Berlijnse Muur spotten in East Side Park.

Spionage
Die opstandigheid intrigeert me en spoort me dus aan om overblijfselen van de Berlijnse Muur op te zoeken. Daarvoor spoor ik eerst naar het Nordbahnhof, dat vroeger slechts beperkt toegankelijk was. Bovengronds sta ik in het vizier van een oude controletoren en voelt het alsof ik door de voormalige StaSi bespied word. In het nabijgelegen bezoekerscentrum krijg ik een reëel idee van het leven achter de muur en de offers die sommige mensen gebracht hebben, op zoek naar vrijheid.

Rebelleren in East Side Park
Vele mensen hebben zich verzet tegen de verdeeldheid van toen, en tegen de onderdrukking die vandaag op sommige plaatsen nog altijd bestaat. Die boodschap krijg ik mee in het enorme openluchtmuseum East Side Park, dat zich uitstrekt langs de Spree vanaf de Oberbaumbrücke tot in de buurt van het Ostbahnhof. Op een 1,3 km lange restant van de muur hebben kunstenaars uit heel de wereld zich verenigt en ervaar ik opvallend de rebelse en jeugdige wil om anders met de wereld om te gaan.

Muurspechten
Ik blijf hier in het park wat hangen en laat de boodschap “The Wall must come down” door me heengaan. Ik bedenk dan, dat ik hieraan mijn eigen bescheiden bijdrage kan leveren, door letterlijk mijn handen vuil te gaan maken. Ik verblijf deze dagen immers in het Westin Grand Hotel, waar ik een bijzondere ervaring kan opdoen. Hier mag ik, op de enige legale plaats, de Berlijnse Muur gaan afbreken; wat Berlijners mauerspechten of muurspechten noemen.

Na het muurspechten volgt de beloning, champagne en een Berlijnse curryworst, in het Westin Grand Hotel.

IJzersterk
Met hamer en beitel bestorm ik, weliswaar onder begeleiding, de muur en breek hem af. Althans, toch een klein stukje ervan, want gewapend beton is blijkbaar, ahum,  ijzersterk. Het zweet van de noeste arbeid loopt van mijn rug, maar het levert wel authentieke steenresten op. Met een echtheidscertificaat en in een mooi doosje neem ik mijn eigen stukje Berlijnse Muur mee naar huis. Mijn inspanningen worden beloond met een glas Champagne en typisch Berlijnse curryworst.

Overnachten in de schaduw van James Bourne
Het Westin Grand Hotel is trouwens uniek. Oorspronkelijk is dit in 1987 door het Oost-Duitse regime geopend als The Grand Hotel om buitenlandse politici en toplieden uit de zakenwereld te charmeren met ongekende luxe, alsook om deze met intriges soms onder druk te zetten. Daarvoor waren zelfs aparte afluisterkamers voorzien. Sinds de grondige renovatie in 2008 is dit vandaag een paradepaardje van de Westin Group, onderdeel van Marriott International. Bovendien vormt het de locatie voor menig films, zoals onder meer de Bourne-trilogie met Matt Damon in de hoofdrol.

In de huid van James Bond
Spionage intrigeert en inspireert. Dat weten de initiatiefnemers van het nieuwe Spy Museum aan de Potsdammer Platz origineel duidelijk te maken. Wanneer ik mijn Museum Pass toon, word ik naar een luchtsluis geleid en start mijn opdracht. Naast informatie over historische en actuele spionage, krijg ik uitdagingen om codes te breken en laserstralen te ontwijken. Ik waan mij James Bond, maar dan net iets minder flexibel en sportief. Ik laat immers te veel alarmen afgaan, helaas.

De omgeving rond de voormalige Tempelhof Flughaven is nu een bezoekerspark.

Luchthaven wordt park
Terug buiten verwijzen allerhande gekende toeristenlokkers mij naar bussen en shoppingcenters, maar ik neem de metro voor een laatste halte. In het zuiden van de stad is recent een nieuw park geopend, Tempelhofer Feld. Hier kan je lopen, fietsen en barbecueën op de terreinen van een oude luchthaven, die als luchtbrug dienstdeed tijdens de woelige jaren van de Koude Oorlog. De resterende gebouwen zijn immens, herinneren aan enkele zwarte bladzijden van de stad, maar tonen vooral de inspanningen om vandaag te groeien uit het verleden.

Volg de volledige Trabitravel-tour door Oost-Duitsland van Reisreporter Steven. Hij hield al halt in Rostock en Neubrandenburg. Volgende halte: Frankfurt am Oder.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Berlin | Brandenburger Tor | Pariser Platz | 10117 Berlin
Tel.: +49 302 500 23 33 | Internet: www.visitberlin.de/de
Berlin Welcome Card | Brandenburger Tor | Pariser Platz | 10117 Berlin
Tel.: +49 302 500 23 33 | Internet: www.berlin-welcomecard.de
Duitse Dienst voor Toerisme | Gullededelle 92 | 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel.: 02 245 97 00 | Internet: www.germany.travel/nl
Bereikbaarheid
BVG (tram, bus en metro) | www.bvg.de
Deutsche Bahn (trein) | www.bahn.de
Bezienswaardigheden
DDR museum | Karl-Liebknecht-Strasse 1| 10178 Berlin
Tel.: +49 847 123 73 0 | Internet: www.ddr-museum.de
Besucherzentrum Berliner Mauer | Bernauer Strasse 119 | 13355 Berlin
Tel.: +49 302 130 85 166 | Internet: www.berliner-mauer-gedenkstaette.de
Deutsches Spionagemuseum | Leipziger Platz 9 | 10117 Berlin
Tel.: +49 303 982 00 451 | Internet: www.deutsches-spionagemuseum.de
Trabi Museum | Zimmerstrasse 14-15 | 10969 Berlin
Tel.: +49 303 020 10 30 | Internet: www.trabi-museum.com
Tempelhofer Feld | Tempelhofer Damm
Internet: www.gruen-berlin.de/tempelhofer-feld
Deutcher Bundestag | Platz der Republik 1 | 11011 Berlin
Tel.: +49 302 227 0 | Internet: www.bundestag.de/besucher
Overnachten
The Westin Grand Berlin | Friedrichstrasse 158-164 | 10117 Berlin
Tel. +49 302 02 70 | Internet: www.westin-berlin.com

? PIN nu en plan later

Berlijnse Muur

Foto’s: © Steven Loockx
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *