Frankfurt Oder

Frankfurt Oder: langs het water komt de DDR terug tot leven

Vergeet Zoutelande, Reisreporter Steven ging tijdens zijn Trabitravel-tour het origineel opzoeken in Frankfurt Oder en belandde terug in het DDR-tijdperk, alsof de muur nooit gevallen was. Brede lanen, enorme fabrieken én grote groene parken; alles volgens het plan naar economische vooruitgang en trots, vaderlands socialisme. Bijna leek zelfs Honecker weer even terug.

Dat andere Frankfurt
Het liedje ‘Frankfurt Oder’ klinkt door de geluidsinstallatie van mijn Trabantje wanneer ik Berlijn achter me laat en richting het oosten trek, letterlijk en figuurlijk. Ik zoek de grens op met Polen, die voor een groot stuk gevormd wordt door het blauwe lint van de Oder. Een rivier die synoniem staat met handel drijven, snelle transportmogelijkheden en strategie. Helaas is deze versie van Frankfurt daardoor geen blinkend economisch centrum geworden, zoals dat andere in het zuiden van Duitsland.

Aangetrokken door kunst, cultuur en water
Al heeft deze stad wel degelijk knappe troeven in handen. Aan tal van gebouwen, opgetrokken in typische baksteengotiek, kan je bijvoorbeeld de rijke geschiedenis van de voormalige hanzenstad (bijna) letterlijk aflezen. En in het centrum bewonder ik de prachtige gebouwen van de universiteit. Wat verderop bevindt zich het Kleist-museum, opgericht ter herinnering van de Duitse schrijver en dichter Heinrich von Kleist, die hier geboren is. Kunst en cultuur is alom present, maar vooral het water trekt me nu even aan…

Van links naar rechts: de universiteit, stadszicht in Frankfurt en ingang van het staalfabriek in Eisenhüttenstadt.

Stad zonder grenzen
Vóór mij ligt namelijk de ‘blauwe boog’, de enige verbindingsbrug van beide oevers en vroeger ook die van beide stadsdelen. Hier heeft ook de nasleep van de Tweede Wereldoorlog voor verdeeldheid gezorgd. Want voorheen maakte ook het oostelijke deel, dat nu gekend staat onder de Poolse naam Slubice, deel uit van Frankfurt. Sinds 1991 vormen beide gemeentes terug een samenwerkende eenheid, onder de noemer ‘zonder grenzen’ en werd een gemeenschappelijke, internationale universiteit opgericht.

Goedkope kapper
Trouwens, economisch gezien blijkt deze brug allerminst van belang. Ik stel vast dat je aan de ene kant geweldig goedkoop drank en benzine kan kopen en… je haar kan laten doen. Dit is in ieder geval de geknipte plaats om koopjes te vinden, wat duidelijk massaal gebeurt, gelet op het verkeer dat heen en weer pendelt. In functie van die grenshandel opende langs Poolse zijde een splinternieuwe marktplaats, waar je bijna permanent je slag kan slaan.

Vanaf het Poolse Sublice kijk je uit op Frankfurt Oder. © Pixabay

Stad van ijzerovens
Met een volgeladen koffer trek ik vanuit Frankfurt Oder even rond in de omgeving. Daarbij stop ik eerst in het merkwaardige oord Eisenhüttenstadt, wat in het Nederlands klinkt als ‘stad van de ijzerovens’. Die vertaling maakt meteen de functie van deze gemeente, pas in de jaren 50 ontwikkeld, meteen duidelijk. Bedoeling was om een woon- en werkplaats voor staalarbeiders uit de grond te stampen, compleet met sportfaciliteiten, enorme parken en comfortabele woonkazernes. Het vreemde hier? Vandaag is nog bijna alles exact zoals toen.

Openluchtmuseum of spookstad?
Door de eenmaking van Duitsland heeft hier echter een grote exodus plaatsgevonden, waardoor Eisenhüttenstadt gedeeltelijk een spookstad lijkt. Anderzijds kan je jezelf in een openluchtmuseum van de DDR wanen, of op een grootse filmset. Vervang de moderne wagens door authentieke modellen en je katapulteert jezelf meteen terug in de jaren 70 en 80. Zelfs de kleding in enkele boetiekjes doen terugdenken aan toen. In het lokale museum krijg je een blik in het verleden aan de hand van verhalen en authentieke meubelstukken, die voor mij als modern design overkomen.

Eisenhüttenstadt doet erg industrieel aan.

Achtervolging
De dames aan het onthaal zijn trouwens enorm enthousiast dat ik vanuit het buitenland op bezoek kom. Ze vertellen me dat toerisme hier nog niet erg ontwikkeld is, wat ik eigenlijk zelf al vastgesteld had tijdens mijn wandeling doorheen de lanen. Ik voelde me eerder achtervolgd worden door veiligheidsagenten van de staalfabriek, die vandaag in handen is van ArcelorMittal. Maar dat zal wel een illusie geweest zijn, denk ik. Hoe dan ook, echter dan dit kan een beleving van de toenmalige DDR niet worden.

Place-to-be(ach)
Om wat te bekomen van de voorgaande belevenissen trek ik terug noordwaarts, naar het populaire binnenmeer Helenesee. Bij ons niet zo gekend, maar jaarlijks weet dit strand- en watersportdomein grote aantallen bezoekers aan te trekken, onder meer door het jaarlijks beachfestival waarvoor mensen van heinde en ver afkomen. Ik ben helaas net te laat om dit mee te maken, maar laat me wel vertellen dat het hier dan de place-to-be is. Gelukkig kan ik nu wel in rust genieten van zon, water en strand.

Frankfurt Oder is een ideaal uitgangspunt voor een alternatieve fietsvakantie.

Fietsbestemming
Terwijl ik op dat strand wat kleur probeer te krijgen, concludeer ik dat deze regio eigenlijk een prima alternatieve vakantiebestemming is, voor jong en oud. Zeker wie rust wil combineren met wat cultuur en daarbij denkt aan budgetvriendelijke mogelijkheden komt hier geweldig aan zijn trekken. Wanneer ik me klaarmaak om alweer verder te reizen, kom ik trouwens in gesprek met fietsers die me ook nog weten te vertellen dat de regio degelijk uitgewerkte fietsvakanties aanbiedt.

Blij dat je hier bent
Terugdenkend aan de muziekclip van Axel Bosse, kan ik concluderen dat Frankfurt Oder helemaal geen trieste bedoening is, dat hier best veel onontdekte schatten liggen en vooral … ‘dat ik blij ben dat ik hier ben’. Ik trek verder met koffers vol toffe ervaringen, en niet alleen met goedkope grenswaren, mijmerend dat ik hier zeker nog eens moet terugkomen.

Volg de volledige Trabitravel-tour door Oost-Duitsland van Reisreporter Steven op de voet. Hij hield al halt in Rostock, Neubrandenburg en Berlijn. Volgende stopplaats: Dresden.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Frankfurt Oder Tourismus | Grosse Oderstrasse 29 | 15230 Frankfurt (Oder)
Tel.: +49 335 610 08 00 | Internet: www.frankfurt-oder.de/Tourismus
TOR Eisenhüttenstadt | Lindenallee 25 | 15890 Eisenhüttenstadt
Tel.: +49 336 441 36 90 | Internet: www.tor-eisenhuettenstadt.de
Duitse Dienst voor Toerisme | Gullededelle 92 | 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel.: 02 245 97 00 | Internet: www.germany.travel/nl
Bereikbaarheid
SVF (tram en bus in Franfurt Oder) | www.svf-ffo.de
BOS (bus in Eisenhüttenstadt) | www.bos-fw.de
Deutsche Bahn (trein) | www.bahn.de
Bezienswaardigheden
Sint-Marienkirche | Oberkirchplatz 1
Tel.: +49 335 38 72 80 10 | Internet: www.st-marien-ffo.de
Rathaus | Marktplatz 1
Tel.: +49 335 552 0 | Internet: www.frankfurt-oder.de
Bolfrahaus | Grosse Oderstrasse 29
Tel.: +49 335 276 29 107 | Internet: www.bolfras-kleist.eu
Viadrina (museum) | Carl-Philipp-Emanuel-Bach-Strasse 11
Tel.: +49 335 401 56 10 | Internet: www.museum-viadrina.de
Kleist-museum | Faberstrasse 6-7
Tel.: +49 335 387 22 10 | Internet: www.kleist-museum.de
Der Oderturm (Turm-restaurant) | Logenstrasse 8
Tel.: +49 335 230 100 24 | Internet: www.turm-restaurant.business.site
Polenmarkt | Sportowa 1A | 69-100 Slubice
Internet: www.slubice-polenmarkt.de
Alltagscultur DDR | Erich-Weinert-Allee 3 | 15890 Eisenhüttenstadt
Tel.: +49 336 441 73 55 | Internet: www.alltagskultur-ddr.de
Helenesee | Am Helenesee 2
Tel.: +49 335 556 660 | Internet: www.helenesee.de
Overnachten
City Residence Hotel Frankfurt Oder | Bahnhofstrasse 11
Tel. +49 335 664 26 66 | Internet: messehotel-frankfurt-oder.de

? PIN nu en plan later

Frankfurt Oder

Foto’s: © Steven Loockx
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *