Dresden

Dresden: herrezen barokparel aan de Elbe

Helemaal hersteld van de verwoestende bombardementen schittert Dresden vandaag weer langs de oevers van de Elbe als een groot museum, kunstschat en gekoesterde parel. Reisreporter Steven, nog steeds op roadtrip met zijn Trabantje doorheen voormalig Oost-Duitsland, flaneert door de straten en waant zich de koning in deze unieke barokstad die toeristen met liefde charmeert.

Kunst-rijk
Wie Dresden zegt, zegt kunst. Die twee gaan hand in hand, wat ik meteen bij aankomst in de binnenstad opmerk. Niet verwonderlijk, want ooit was deze stad de thuisbasis van de keurvorsten en koningen van Saksen, en vooral ook het visitekaartje van hun macht. Centraal daarin staat het Residenzschloss met zijn enorme collecties die door eeuwen heen steeds zijn aangegroeid. Topattracties zijn hier het Historisches en het Neues Grünes Gewölbe, maar evenzeer de Türckische Cammer, waar ik ogen te kort heb om alles te vatten.

Museumkaart
Investeer thuis enige tijd in het voorbereiden van je museumbezoeken in Dresden, als je tenminste niet platzak huiswaarts wil keren. De toegang tot de verschillende exposities is immers duur. Daarom bestaan er museumkaarten die gecombineerde toegang verlenen, maar zoals ik zelf heb moeten vaststellen moet je dan alsnog vaak bijbetalen. Daarom maak je best eerst een lijstje met wat je wil zien en kies je op basis daarvan de meest passende combikaart.

Kunstschatten kijken in Neues Grünes Gewölbe.

Professioneel flaneren
Rijkdom stel je niet alleen tentoon door je schatten uit te stallen, dat betekent ook op tijd en stond jezelf tonen in al je heerlijkheid. Met dat in het achterhoofd is het ‘wandelplein’ Zwinger bedacht, met terrassen en indrukwekkende galerijen. Dit barokpaleis ligt net naast het Residenzschloss en nodigt uit om dus professioneel te flaneren, onder de noemer ‘zien en gezien worden’.

Op wandel naar symboliek
Ik krijg er niet genoeg van, en stap gezwind verder over de nabijgelegen Brühlsche Terrasse. Gekleed in mijn zomerse short en bijpassende polo mag ik mezelf ook wel eens in de kijker zetten, toch? Als snel bereik ik een volgende must see: de wereldberoemde protestantse Frauenkirche, symbool van de vernielde en weer herrezen stad. Vooral aan de binnenkant van de Frauenkirche valt mij op hoe recent dit historisch gebouw eigenlijk is. Alles straalt immers het woord nieuw uit en doet me opmerken dat je als bezoeker inderdaad snel in de war geraakt, van wat nu eigenlijk oud is, en wat nieuw.

Pracht en praal in het Zwinger.

Symbiose van oud en nieuw
Want al lijkt een gebouw zwarte en verweerde stenen te hebben, vaak zijn dat slechts restanten die bij de wederopbouw hergebruikt zijn. En moderne gebouwen uit het DDR-tijdperk zijn meestal ouder dan de klassiek opgetrokken musea. Hoewel die symbiose tussen oude en nieuwe bouwprojecten soms voor verwarring zorgt, blijkt het wel bijzonder goed te functioneren in een stad als Dresden. Er straalt harmonie vanuit, ondanks het feit dat Dresden wel degelijk heel verschillende architectonische tijdperken over zich heen heeft gekregen.

Op het juiste spoor in de groene long
Na mijn bezoeken aan tal van musea, trek ik met een tram naar de groene long van de stad; de Grote Tuin of Grosser Garten. Hier staat ontspanning centraal en is het heerlijk op adem te komen. Centraal bevindt zich het lustslot of het zomerpaleis, met daarrond verschillende attracties zoals de dierentuin, de roeivijver en … het kinderspoor. Dat werd als toenmalig pioniersspoor ter inspiratie (en indoctrinatie) door de DDR ontwikkeld.

Uitzicht op Dresden vanaf het Luisenhof.

Kinderen aan het werk
Bedoeling van dergelijke grootse modelbanen, die nog steeds in heel wat Oost-Duitse steden functioneren, was om kinderen al spelend kennis te laten maken met de technische realisaties van het sociaal communistische vaderland en ze warm te maken voor tal van bijhorende beroepen. Want jawel, tot op vandaag worden alle functies, onder begeleiding van volwassenen, door jongeren uitgeoefend; van kaartjesknipper en machinist, tot omroeper en stationschef. Toegegeven, ik voel mezelf weer helemaal kind en geniet met pretogen van de 35 minuten lange rit doorheen het park.

Staaltjes van techniek
Naast al de barokparels waarmee Dresden uitpakt, heeft de stad, voor wie wil, ook tal van technische wonderwerken in de aanbieding. De eerste, en meteen enorm actuele in die rij, is het Glazen Fabriek of Gläserne Manufaktur, naast de Grosser Garten. Dit visitekaartje van Volkswagen toont hoe elektrische wagens tot stand komen en wat hun visie is op mobiliteit in de toekomst. Ik zoek liever een iets nostalgischer wonderwerk op en bezoek de Dresdner Bergbahnen aan de andere oever van de Elbe.

Dresden

Zicht op de Elbe en de Neustadt vanaf de Brühlsche Terrasse.

Gouden stad
Zo bereik ik op het einde van mijn dag het restaurant Luisenhof, waar ik geniet van een prachtig uitzicht over de stad. Ik bekijk de (stoom)boten die schreien over de Elbe en de zonsondergang die de barokparel in een goude gloed, hoe kan het ook anders, laat baden. Maar genoeg getuurd, ik heb nog wat koffers in te pakken om door te reizen naar mijn volgende bestemming.

Volg de volledige Trabitravel-tour door Oost-Duitsland van Reisreporter Steven hier op de voet. Hij hield al halt in Rostock en Neubrandenburg, Berlijn en Frankfurt Oder. Volgende halte: Leipzig.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Dresden Tourismus | Prager Strasse 2b | 01069 Dresden
Tel.: +49 351 501 501 | Internet: www.dresden.de/tourismus
Duitse Dienst voor Toerisme | Gullededelle 92 | 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel.: 02 245 97 00 | Internet: www.germany.travel/nl
Bereikbaarheid
DVB (tram en bus) | www.dvb.de
Deutsche Bahn (trein) | www.bahn.de
Bezienswaardigheden
Historisches Grünes Gewölbe | Residenzschloss | Taschenberg 2
Tel.: +49 351 49 14 20 00 | Internet: www.skd.museum
Neues Grünes Gewölbe | Residenzschloss | Taschenberg 2
Tel.: +49 351 49 14 20 00 | Internet: www.skd.museum
Albertinum | Tzschirnerplatz 2
Tel.: +49 351 49 14 20 00 | Internet: www.skd.museum
Porzellansammlung | Zwinger | Sophienstrasse
Tel.: +49 351 49 14 20 00 | Internet: www.skd.museum
Deutsches Hygiene Museum | Lingerplatz 1
Tel.: +49 351 484 64 00 | Internet: www.dhmd.de
Mathematisch-Physikalischer Salon | Zwinger | Ostra-Allee
Tel.: +49 351 49 14 20 00 | Internet: www.skd.museum
Militärhistorischs Museum der Bundeswehr | Olbrichtplatz 2
Tel.: +49 351 823 28 03 | Internet: www.mhmbw.de
Panometer Dresden | Gasanstaltstrasse 8b
Tel.: +49 351 860 39 40 | Internet: www.panometer.de
Verkehrsmuseum Dresden | Auguststrasse 1
Tel.: +49 351 86 440 | Internet: www.verkehrsmuseum-dresden.de
Dresdner Parkeisenbahn | Grosser Garten | Hauptallee 10
Tel.: +49 351 445 67 95 | Internet: www.parkeisenbahn-dresden.de
Zoo Dresden | Tiergartenstrasse 1
Tel.: +49 351 47 80 60 | Internet: www.zoo-dresden.de
Die Gläserne Manufaktur | Lennéstrasse 1
Tel.: +49 351 420 40 | Internet: www.glaesernemanufaktur.de
Dresdner Bergbahnen | Standseilbahn // Schwebebahn | Körnerplatz // Schillerplatz
Internet: www.dvb.de/de-de/entdecken/bergbahnen/
Luisenhof Dresden | Bergbahnstasse 8
Tel.: +49 351 287 778 30 | Internet: www.luisenhof-in-dresden.de
Overnachten
Ibis Dresden Zentrum | Prager Strasse 5
Tel. +49 351 485 64 856 | Internet: www.accorhotels.com

? PIN nu en plan later

Dresden

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *