Leipzig: waar Trabantjes trillen en het leven gevierd wordt

Boeken, literatuur, muziek, durf, ondernemen, kennis, handel en economie. Het zijn slechts een paar kernwoorden waar de Saksische stad Leipzig synoniem voor staat. Met zijn Trabantje zet Reisreporter Steven zijn avontuur in het voormalige Oost-Duitsland verder. In een stad waar hoop leeft en ideeën veranderingen in beweging zet.

In de schaduw van Dresden
Toegegeven, Leipzig heeft de pech dat het relatief dichtbij Dresden ligt en dat het daardoor wat verdwijnt in diens schaduw. Dat lijkt mij totaal onterecht, vooral omdat Leipzig een pak authentieker overkomt. Zo ervaar ik alvast de atmosfeer wanneer ik tijdens mijn Trabitravel-avontuur, 30 jaar na de val van de muur, de stad binnenrijd. Leipzig is actief bezig met heel gewone, dagelijkse zaken en minder met een toeristisch imago. Hier wordt gewerkt, geleefd en… gevierd.

Handel centraal
De inwoners zijn immers meer dan terecht trots op hun stad, een plaats waar ideeën leiden tot innovatie en verandering. Hier werd Napoleon tot inzicht gedwongen, is de boekdrukkunst tot enorme ontwikkeling gekomen, hebben tal van klassieke componisten gekende meesterwerken geschreven en staat handel centraal. Ik heb zelden bijvoorbeeld zoveel shoppingcentra bij elkaar gezien, alsook mensen die op terrasjes samenkomen om te praten en te genieten van muziek.

Leipzig kent een indrukwekkende architectuur, zoals het Paulinum aan de Augustusplatz.

Laissez-faire
Eén van de grote troeven is misschien dan ook dat quasi het hele hart van de ‘altstadt’ een grote voetgangerszone is, waardoor je echt rustig kan flaneren en rond kan kijken naar al de details die op je afkomen. De levendige atmosfeer straalt een laissez-faire uit, wat eigenaardig is, als je weet hoe hard Leipzig geleden heeft onder het juk van de DDR.

Wir sind das Volk
De Stasi, de gevreesde en beruchte veiligheidsdienst, lag in het centrum van Leipzig gehuisvest in het ‘Runden Ecke’-gebouw aan de ring. Wanneer ik dit vandaag bezoek, merk ik hoe weinig vrijheid burgers in de DDR hadden en hoe alles van het dagelijkse leven onder controle stond. Ik leer ook dat hier de burgerbevolking vreedzaam in opstand kwam, met liederen en wekelijkse samenkomsten in de nabijgelegen Sint-Nicholas-kirche. Beroemd is de leuze: ‘Wir sind das Volk’, als protest tegen het Oost-Duits beleid.

Van links naar rechts: monument voor Bach, onderweg met de Trabant en het Völkerschlachtdenkmal.

Stroom aan Trabantjes
Dit was de vonk die het vuur van de revolutie deed overslaan naar andere steden in het land, waardoor uiteindelijk op 9 november 1989 de poorten naar de vrijheid openden. De beelden van mensen uit Oost- en West-Berlijn die elkaar in de armen vlogen, liggen nog op mijn netvlies, alsook de stromen aan Trabantjes waarmee burgers naar het Westen trokken. Oh ja, ik ga zelf ook nog even op avontuur, met zo’n kleine Trabi, zoals de auto liefkozend genoemd wordt.

Bollen en bulderen
Op de hoek van de Richard Wagner Strasse staat Stephan mij op te wachten om mij kennis te laten maken met zijn huurwagen. Hij stelt me gerust dat ik na 10 minuten rijden alle eigenzinnigheden van de wagen onder de knoet ga hebben en dat ik zeker zal genieten van de tour. Ik dien te bekennen, wanneer ik de motor aan de praat krijg, staat er al een grimas op mijn gezicht. En van zodra ik aan het bollen ben, bulder ik van het lachen.

De spiegelvijver aan het Völkerschlachtdenkmal en zicht op Leipzig.

Kermisattractie
De auto schudt en trilt, waardoor het meer lijkt of ik in een kermisattractie zit, maar kranig voert ze me zonder problemen door de prachtige regio rondom Leipzig. Ik bezoek het Völkerschlachtdenkmal, waar de Pruisen Napoleon hebben kunnen verslaan, de stranden aan de populaire binnenmeren Markkleeberger See en Cospudener See, en het dorpje Lochau, waar de tijd bleef stilstaan. Overal heb ik bekijks en zorgt de nostalgische wagen voor lachende gezichten, behalve achteraan; waar mensen in de blauwe uitlaatgassen lijken te verdwijnen. Oeps.

Schattig
Eerlijk is eerlijk, erg milieuvriendelijk is een Trabant niet. Het is misschien dan ook maar goed dat er nog heel erg weinig exemplaren van rondrijden, al heeft het model zelf echt iets schattig. Het is met een beetje pijn in het hart dat ik de sleutels weer teruggeef aan de eigenaar, maar ik heb nog een afspraak op mijn agenda staan.

Een rondje door de Zoo met het giraffenverblijf, de speeltuin voor olifanten en binnenin Gondwanaland.

Varen door de zoo
Dé parel van de stad is de dierentuin, die op dit moment enorm inspeelt op milieu en biodiversiteit. Daarvoor is zelfs een gigantische biosfeer uitgebouwd met de naam Gondwanaland, waarin je als bezoeker al wandelend of zelfs varend kan kennismaken met bekende en helaas ook bedreigde planten en diersoorten. Het is echt prachtig en uniek, net als de rest van het dierenpark trouwens. Ik sta oog in oog met giraffen en bewonder het speelterrein van de olifanten, met zwembad!

Vertrouwen in verandering
Er wordt nog steeds flink geïnvesteerd in verdere vernieuwing, maar wat ik zie is echt al de moeite waard om aan te doen. Je krijgt als bezoeker echt hoop dat wij samen wel degelijk voor verandering kunnen zorgen, wat eigenlijk het elan is waarop de mensen hier in Leipzig leven. Wanneer ik ’s avonds door de straten van de binnenstad terug naar mijn hotel keer, weerklinken vrolijke klassieke deuntjes en hoor ik mensen lachen en gieren. Wie hoopt, die leeft. Bedankt voor dit fijne gevoel, Leipzig!

Aan het strand van de Cospudener See.

Volg de volledige Trabitravel-tour door Oost-Duitsland van Reisreporter Steven hier op de voet. Hij hield al halt in Rostock, NeubrandenburgBerlijn, Frankfurt Oder en Dresden. Volgende en laatste halte: Tropical Islands.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Leipzig Travel | Katharinenstrasse 8 | 04109 Leipzig
Tel.: +49 341 710 42 60 | Internet: www.leipzig.travel
Duitse Dienst voor Toerisme | Gullededelle 92 | 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel.: 02 245 97 00 | Internet: www.germany.travel/nl
Bereikbaarheid
Leipziger Verkehrsbetriebe (tram en bus) | www.l.de
Deutsche Bahn (trein)| www.bahn.de
Bezienswaardigheden
Bach Museum | Thomaskirchhof 15/16
Tel.: +49 341 913 72 02 | Internet: www.bachmuseumleipzig.de
Schumann-Haus | Inselstrasse 18
Tel.: +49 341 3939 21 91 | Internet: www.schumann-verein.de
ZOO Leipzig | Pfaffendorfer Strasse 29
Tel.: +49 341 593 33 85 | Internet: www.zoo-leipzig.de
Deutsches Buch- und Schriftmuseum | Deutscher Platz 1
Tel.: +49 341 22 710 | Internet: www.dnb.de/dbsm
Panorama Tower | Augustusplatz 9
Tel.: +49 710 05 90 | Internet: www.panorama-leipzig.de
Gedenkstätte Museum in der Runden Ecke | Dittrichring 24
Tel.: +49 341 961 24 43 | Internet: www.runde-ecke-leipzig.de
Völkerschlachtdenkmal | Strasse des 18 oktober 100
Tel.: +49 341 241 68 70 | Internet: www.stadtgeschichtliches-museum-leipzig.de
AbenteuerReich BELANTIS | Zur Weissen Mark 1
Internet: www.belantis.de
Trabi Erleben | Georg-Schumann-Strasse 50
Tel.: +49 341 1409 09 22 | Internet: www.trabi-erleben.de
Overnachten
Book Hotel Leipzig | Auguste-Schmidt-Strasse 6
Tel. +49 341 550 09 50 | Internet: www.book-hotel-leipzig.de

? PIN nu en plan later

Leipzig

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *