Oost-Duitsland

Trabitravel: op zoek naar sporen van het voormalige Oost-Duitsland

De mensen op de Berlijnse Muur in het najaar van 1989 en de positieve sfeer dat alles nieuw zou worden, na de DDR en de onderdrukking; ik herinner het me nog levendig. Maar wat heeft die revolutie 30 jaar later in Oost-Duitsland echt veranderd? Reisreporter Steven zoekt het uit. Deel 1: de eerste indrukken in een notendop.

De “friedliche Wende” als bijzondere revolutie
Toegegeven, in 1989 was ik nog maar 13 jaar oud, maar de indruk die de val van de Berlijnse Muur op me maakte was diep. De revolutie die Oost-Duitsland en West-Duitsland weer één heeft gemaakt was bijzonder, omdat ze geweldloos en relatief snel verliep. Er was zo’n hunker naar eenheid dat de liefde voor de vrijheid niet te stoppen was. In amper enkele maanden was Duitsland weer één.

Vreemd, want de verschillen tussen de twee delen waren enorm, en die sporen zijn tot op vandaag nog steeds terug te vinden, zo merk ik. Er is geen letterlijke muur meer wanneer je het voormalige Oost-Duitsland inrijdt, er zijn geen ellelange files aan de grenscontrole; maar er hangt wel nog een sfeer van geslotenheid en angst. Ik ben als bezoeker welkom, maar vragen stellen doe je best niet al te veel.

Van links naar rechts: typisch Oost-Duits verkeerslicht, stadszicht in Frankfurt Oder en kunst op de Berlijnse Muur.

Met de Staat als moeder en Honecker als vader
Tijdens bezoeken aan de verschillende boeiende en interactieve musea over het leven in de DDR in Berlijn, stel ik vast dat de ideologie van Oost-Duitsland met de paplepel werd ingegeven. Het leven achter het ijzeren gordijn was allerminst een pretje. Prestatie voor het vaderland was een eer, hard werken de plicht en elkaar controleren was gewoonte. Vrijheid en de persoonlijke individualiteit werd opgegeven in het kader van hogere belangen.

Van links naar rechts: plezier op het water, sport wordt kunst en oude DDR-flat in Neubrandenburg.

Genieten van de eenvoudige dingen
Wat de mensen ontbeerden aan luxe en weelde, werd deels opgevangen door een gamma aan ontspanningsmogelijkheden. Zelfs de meest geïndustrialiseerde steden beschikken over enorme grote groene parken. De sportfaciliteiten zijn nog steeds indrukwekkend aanwezig. En als zonnekloppers, blijkbaar vaak zonder franjes, zijn Oost-Duitsers tot op vandaag niet te kloppen. Naast het arbeidsleven behoort in Oost-Duitsland genieten van eenvoudige dingen evenzeer tot het dagelijkse leven.

Die andere kant maakt dat er vandaag ook wel een beetje heimwee leeft bij oud én jong. Want al gaf je als individu je persoonlijke vrijheid op, je hoefde je anderzijds niet veel zorgen te maken. Het land gaf je een woonst, in één van de enorme woonblokken die nu gemoderniseerd worden én werk. Iedereen verdiende bijna evenveel en klassenverschillen waren beperkt, wat een gevoel van samenhorigheid en rust met zich meebracht. Stress was bijna onbestaande, want de staat zorgde voor haar mensen.

Universiteitsplein in Rostock.

Enorme contrasten
Nu ja, de gelijkheid achter de muur was natuurlijk wel deels relatief. Doorheen mijn tocht vallen me nog steeds enorme contrasten op. Zo merk ik de eenvoud in leven op in Frankfurt Oder, Rostock en Neubrandenburg, maar zie ik ook geweldige intellectuele en culturele rijkdom in de musea van Dresden, Leipzig en Berlijn. Waar op het platteland een biertje en zon meer dan voldoende waren, zie ik in de steden enorme complexen van theaters, bioscopen en sportarena’s. Het leven hier is geen eenheidsworst!

Van links naar rechts: ingang naar de zoo, het voormalig hoofdkantoor van de Stasi en het voormalige universiteitsgebouw in Leipzig.

De oude Trabantjes zijn wel degelijk al van het toneel verdwenen. Ik heb er wel nog eentje kunnen huren, maar het wordt zo uitzonderlijk dat zelfs de plaatselijke bewoners je komen bewonderen als je met eentje rijdt. Daarnaast zie je ook de oude infrastructuur tegen hoog tempo gemoderniseerd worden. Trams en treinen zijn vernieuwd, autostrades spekglad, geluidsmuren vaak nog zonder graffiti.

Hoe tijden veranderen
Het voormalige leven in Oost-Duitsland kan je nog steeds wel ontdekken, de vraag is echter wel, hoe lang nog? Dresden is ondertussen een mooie en moderne stad geworden, met veel toeristische (en dure) trekpleisters; terwijl de dierentuin van Leipzig bijzonder knappe en eigentijdse biotopen voor de dieren heeft. Vraag je aan de inwoners waar de authentieke plaatsen van vroeger zijn, dan vind je ze nu nog wel terug, al worden ze schaars. Wil je net als in de film ‘Goodbye Lenin’ de voormalige DDR-beleving nog ervaren, dan is het nu het moment om dat te doen, vooral gezien het jubileum van de Wende.

Van links naar rechts: DDR-mozaïk, de zweefbaan en een kunstschat in Dresden.

Benieuwd naar Stevens ervaringen in Oost-Duitsland? Blijf onze website dan in de gaten houden! De volgende halte gaat naar Rostock.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Duitse Dienst voor Toerisme | Gullededelle 92 | 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel.: 02 245 97 00 | Internet: www.germany.travel/nl
Bereikbaarheid
Deutsche Bahn (trein) | www.bahn.de
NMBS Europe (trein) | www.b-europe.com
Flixbus (autobus) | www.flixbus.be
Michelin-kaart (auto) | nl.viamichelin.be
Bezienswaardigheden
Warnemünde | Am Strom 59 / Ecke Kirchenstrasse | 18119 Rostock-Warnemünde
Tel.: +49 381 381 22 22 | Internet: der-warnemuender.de
Rostock | Universitätsplatz 6 | 18055 Rostock
Tel.: +49 381 381 22 22 | Internet: www.rostock.de
Neubrandenburg | Marktplatz 1 | 17033 Neubrandenburg
Tel.: +49 395 559 51 27 | Internet: www.neubrandenburg-touristinfo.de
Berlijn | Am Karlsbad 11 | 10785 Berlin
Tel.: +49 302 500 23 33 | Internet: www.visitberlin.de
Frankfurt Oder | Grosse Oderstrasse 29 | 15230 Frankfurt (Oder)
Tel.: +49 335 610 080 12 | Internet: www.frankfurt-oder.de/Tourismus
Eisenhüttenstadt | Lindenallee 25 | 15890 Eisenhüttenstadt
Tel.: +49 336 441 36 90 | Internet: www.tor-eisenhuettenstadt.de
Dresden | Prager Strasse 2b | 01069 Dresden
Tel.: +49 395 559 51 27 | Internet: www.dresden.de
Leipzig | Katharinenstrasse 8 | 04109 Leipzig
Tel.: +49 341 710 42 60 | Internet: www.leipzig.travel
Belantis | Zur Weissen Mark 1 | 04249 Leipzig
Tel.: +49 341 910 311 11 | Internet: www.belantis.de
Tropical Island | Tropical Islands Allee 1 | 15910 Krausnick
Tel.: +49 354 776 050 50 | Internet: www.tropical-islands.de
Overnachten
Ringhotel Warnemünder Hof | Stolteraer Weg 8 | 18119 Rostock Warnemünde
Tel. +49 381 54 300 50 | Internet: www.warnemuender-hof.de
Hotel Am Ring | Grosse Krauthöferstrasse 1 | 17033 Neubrandenburg
Tel. +49 395 55 60 | Internet: www.hotel-am-ring.de
The Westin Grand Berlin | Friedrichstrasse 158-164 | 10117 Berlin
Tel. +49 302 02 70 | Internet: www.westin-berlin.com
City Residence Hotel Frankfurt Oder | Bahnhofstrasse 11 | 15230 Frankfurt (Oder)
Tel. +49 335 664 26 66 | Internet: messehotel-frankfurt-oder.de
Ibis Dresden Zentrum | Prager Strasse 5 | 01069 Dresden
Tel. +49 351 485 64 856 | Internet: www.accorhotels.com
Book Hotel Leipzig | Auguste-Schmidt-Strasse 6 | 04103 Leipzig
Tel. +49 341 550 09 50 | Internet: www.book-hotel-leipzig.de
Tropical Islands Resort | Tropical Islands Allee 1 | 15910 Krausnick
Tel.: +49 354 776 050 50 | Internet: www.tropical-islands.de

? PIN nu en plan later

Oost-Duitsland

Foto’s: © Steven Loockx
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *