Hoge Venen

Culinair en actief genieten op hoogste plekje in België

Met de nadruk op gastvrijheid, streekspecialiteiten en een uniek recreatief en educatief aanbod bundelen de Belgische Oostkantons de krachten om de aantrekkelijkheid van de regio te verstevigen. Toerisme Wallonië, Toerisme Oost-België en hotelketen Logis Hotels spelen hierin een hoofdrol. Dit drietal haalde Reisreporter voor een driedaagse naar de Hoge Venen.

Vierhoek vol wildernis
Onze verkenning start in het 67.000 hectare grote gebied vol bossen en venen van het nog grotere Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Het plateau van de Hoge Venen blijft een van de laatste stukken wildernis in onze streken. De vierhoek Eupen, Monschau, Malmedy en Spa ligt op bijna 500 meter boven zeeniveau en is daarmee het hoogst gelegen deel van de hele Benelux.

De Hoge Venen blijkt een waar fiets- en wandelparadijs.

Life-Project Hautes Fagnes
Na duizenden jaren veenvorming werkt het Life-project Hautes Fagnes aan een grootschalig natuurherstel. Hoe dat verloopt wordt de gast in diverse facetten en op alle bereikbare plaatsen concreet voorgesteld. Bindt bijgevolg de wandelschoenen aan, klim op de fiets of zet je achter het stuur van auto of motor en trek er in alle windrichtingen op uit. Probeer beslist om er zoveel mogelijk van te zien en volop te genieten.

Logis Bütgenbacher Hof.

Het restaurant in Logis Bütgenbacher Hof.

Samenwerken
Logis stelt zichzelf voor als de grootste onafhankelijke restaurant-hotelexploitant in Europa. In onze eigen Oostkantons spreiden 5 hotels die tot de keten behoren de lakens. Een kamer voor twee reserveer je er al vanaf 85 euro, ontbijt inbegrepen. Deze hotels onderscheiden zich met een overvloed aan streekproducten op hun restaurantkaart. Maar ook met recreatieve à la carte-formules die je van hotel naar hotel brengen. Fietsend en wandelend trokken we van Ligneuville over Waimes en Montenau naar Bütgenbach.

125 km vroegere spoorbaan
Fietsen en wandelen in de Belgische Oostkantons associeer je met de Vennbahn: 125 km lang genieten langs een vrij vlakke vroegere spoorbaan. Als je van de spoorbaan af wil vind je mooie alternatieven langs Ravel en Ovelo die je via het knooppuntennetwerk van de streek rondleiden. Bij de toeristische diensten ben je welkom voor brochures en informatie die – meestal gratis – ruim aandacht schenken aan al het moois dat er langs de weg te vinden is. Alle trips leiden langs de highlights in dit enorme en unieke stiltegebied.

Hoge Venen

De Vennbahn, een fietsroute op een oude spoorbaan met tal van mogelijkheden.

Bier op hoogte
Onze exploratietocht leidt naar 649 meter boven de zeespiegel. Op een steenworp van het hoogste punt van België brouwt de Peak-brouwerij er een assortiment van blonde, bruine, triple en blauwe bosbessenbieren. Gebrouwen met het zuiverste water van de Hoge Venen in de mooie omgeving van Botrange en de Baraque Michel geven twee ‘oude’ vrienden hier hun project gestalte. Met het schuim nog aan onze lippen verzekeren we dat je het je niet zult beklagen als je er binnenstapt. Combineer er je bezoek met een gegidste rondleiding en rond af met een regionale hap van lokale producenten.

Proef gerookte ham
Een van die lokale leveranciers ontmoet je in Montenau. In de naar het plaatsje genoemde ‘Schinkenräucherei’ leidt Felix Lejoly je met duidelijk plezier rond. Hij staat je op te wachten in de vroegere beenhouwerij die nu een voor de streek typische rokerij is. Je mag er gul van de Ardense gerookte ham proeven en neem het van ons aan, de worst is er ook meer dan lekker. Uiteraard is er een winkeltje om je voorraad voor thuis in te slaan.

Hoge Venen

Het diner bij Hotel du Moulin.

Daar bij de molen
In Hôtel du Moulin in Ligneuville roert chef Jean Goire in de potten. In zijn 35 kamers, die behoren tot de Logisfamilie, verblijven alleen maar tevreden gasten. Zij waarderen de culinaire kwaliteiten van de chef die louter lokaal geteelde groenten, fruit, vlees en vis op tafel zet. Ons advies: bestel bij de heerlijke forel uit de plaatselijke vijver een flesje Castellum Chenetre of Blanc Pery die in buurgemeente Dalhaheim uit de druiven wordt geperst.

80 procent Vlamingen
Van gelijklopende hoge culinaire allure is de keuken in Bütgenbacher Hof. We mogen er even in de keuken kijken en zijn getuige van de bijzondere aandacht die zes vaste chefs aan gastronomische hoogstandjes voorbehouden. Ruim tachtig procent van de vaste gasten komt uit Vlaanderen. Dat zegt genoeg, toch?

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Oostkantons
|  Hauptstrasse 54 | 4780 St-Vith
Tel. : 080/28 09 97 | www.ostbelgien.eu
Logis België
| Rue de l’église | 6980 La Roche-en-Ardenne
Tel.: 0470/58 27 77 | www.logishotels.com
Toerisme Wallonië | Grasmarkt 25 | 1000 Brussel
Tel.:  02/899 04 70 | www.walloniebelgietoerisme.be
Bezienswaardigheden
Peak Brasserie
| Rue de Botrange 123 | 4958 Sourbrodt
Tel.: 080/21 48 76 |  www.peakbeer.be
Salaisons Montenauer | Am Bahnhof 19 | Montenau
Tel.:  080/34 95 86 | www.montenauer.com
Birkenhof  Bütgenbach | www.birkenhof.be

? PIN nu en plan later

Hoge Venen

Foto’s: © Vennbahn.eu / Logis

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *