Culinaire Jacobsweg

Culinaire Jakobsweg: topgastronomie in Oostenrijkse berghutten

Zo lekker! Ik val maar meteen met de deur in huis.Tijdens de zomer wordt het populaire ski-oord Ischgl in Oostenrijk een zalige verpozing voor pittige wandelingen en culinaire orgasmes. De jubileumeditie van de culinaire Jakobsweg is een échte voltreffer. Niet in het minst dankzij de Belgische Topchef Arabelle Meirlaen.

Culinaire Jakobsweg

De 5 sterrenchefs van de Culinaire Jakobsweg 2018.
Vanaf 2de van rechts naar links: Sven Wassmer (CH), Michael Wignall (UK), Heinz Winkler (D), Arabelle Meirlaen (B), Harald Wohlfahrt (D).

10 jaar culinaire Jakobsweg
Doe je tegoed aan de creatie van een topchef in een berghut tegen de sneeuwgrens. Al 10 jaar zijn deze culinaire hoogtepunten een succesformule om Ischgl en de omliggende dorpen in de zomer te ontdekken. Ook dit jaar verrassen 5 internationale sterrenchefs met hun eigen interpretatie van de lokale keuken tegen een democratische prijs (€15). Ik giet alvast wat water in je mond. Let op: aanbod geldig tot eind september 2018!

Culinaire Jakobsweg

Het gerecht van de Zwitser Sven Wassmer: de zacht gebakken zalmforel met krokant velletje.

Zachte ziltheid uit Zwitserland
Een kunstwerkje waarvoor je graag in de rij gaat staan” hoorde ik van mijn vrouwelijke collega’s over de Zwitserse topkok Sven Wassmer. Al bleek het niet énkel over de man zijn gerecht te gaan, de groene roomzurige delicatesse op mijn bord kon ik wel appreciëren. Pittige zoute foreleitjes en krakende sla versterken de zacht gebakken zalmforel met krokant velletje in je mond. Dat smaakte alvast naar meer in de Jamtalhütte in Galtür.

Culinaire Jakobsweg

Een smeuïge maar hartige ravioli met ricotta, het gerecht van de Duitser Harald Wohlfahrt.

Ravissante Ravioli uit Duitsland
De kookkunsten van de Duitser Harald Wohlfahrt proef je dan weer in de Heidelberger Hutte. Een smeuïge maar hartige Ravioli met Ricotta baadt in een kruidige, zure Pistousaus (soort Provençaalse vinaigrette). Het gerecht balanceert perfect uit dankzij een zachte espuma van bloemkool en fris gekonfijte paprikaatjes die je mond prikkelen.

Culinaire Jakobsweg

De Brit Michael Wigtail tovert een steviger gerecht op je bord: zacht vleesbrood met verfrissend gefermenteerde koolgroenten.

Hartige winterkost uit Verenigd Koninkrijk
Na een stevige bergwandeling, moet je maag gevuld worden”, had de Britse chef Michael Wignall goed begrepen. De gekarameliseerde accenten die zijn natuurlijke jus verleent aan het smeuïg vleesbrood creëren een hartig feestje in je mond. Ook de verfrissend gefermenteerde koolgroenten brengen je smaakpapillen in vervoering. Een smeuïge aardappel met krokante korst verzachten de beide smaakbommetjes tot een heerlijk totaalconcept in de Almstüblr in Kappl.

Culinaire Jakobsweg

Kruidenmadam Arabelle Meirlaen verrijkt de knapperige linzenrisotto en zachte maïskip met groene bladspinazie, kruiden en bloemblaadjes van het moment. Een pure totaalervaring!

Intuïtieve natuurlijkheid uit België
“Kruidenmadam”, noemt Arabelle Meirlaen zichzelf al lachend aan de Ascher Hutte in See. Haar gepassioneerde zoektocht naar alle heerlijke smaken en geuren die de natuur te bieden heeft werkt aanstekelijk. Ze koestert een diep geloof dat wat in de maag komt onze mentale gezondheid stuurt. Haar knapperige linzenrisotto verrijkt een zachte maïskip. Voor een pure totaalervaring vul je de groene bladspinazie aan met kruiden en bloemblaadjes van het moment.

Culinaire Jakobsweg

Als kers op de taart: de beroemde Kaiserschmarren of Oostenrijkse brokkenpannenkoek van sterrenchef Heinz Winkler

Traditionele Keizerlijkheid uit Duitsland
De staat van dienst van de Duitser Heinz Winkler is behoorlijk indrukwekkend. Met 21 verzamelde Michelinsterren in zijn trofeëenkast serveert hij je de beroemde Kaiserschmarren in de Friedrichshafener Hutte. De Oostenrijkse brokkenpannenkoek dompelt onder in appelmoes, een zure bessensaus en/of een zoete perenmarmelade. De witte bloemsuiker maakt duidelijk dat je een échte feestmaaltijd nuttigt.

Culinaire Jakobsweg

Een pittige maar lekkere schnapps als digestief sluit de culinaire weldaad af.

Chef van de eeuw
De 5 sterrenchefs kregen Eckart Witzigman mee als beschermheer. Gault-Millau beschreef hem ooit als ‘Chef van de Eeuw’. Hij maakte hen wegwijs in de lokale keuken en gewoontes. Zo konden ze, met respect voor de lokale gastronomie, hun eigen interpretatie creëren. De meesterlijke recepten worden deze zomer bereid door de verschillende hutteneigenaars onder leiding van Martin Sieberer, de sterrenchef van het Hotel Trofana (5* Superior). Net als de culinaire gangen van het familiehotel Tirol kan ik een avonddiner daar eveneens ten zeerste aanbevelen!

Culinaire Jakobsweg

Geef toe: zo lekker lunchen met zicht over het meer aan de Friedrichshafener Hutte is geen straf!

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Paznaun Ischgl | Internet: www.paznaun-ischgl.com/de
Toerisme Tirol | Internet: www.vakantie.tirol.at (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be  (met meer info over #austriantime beleving)
Activiteiten
Kulinarische Jakobsweg | Internet: www.ischgl.com/de/events/sommer-highlights/kulinarischer-jakobsweg/programm
Overnachten
Hotel Yscla | Dorfstraße 73 A-6561 Ischgl | Tel: +43 5444 5275 | Internet: www.yscla.at
Hotel Trofana Royal 5*S | Dorfstraße 95 6561 Ischgl | Tel: +43 (0)5444 600  | Internet: www.trofana-royal.at
Hotel Tirol | Dorfstraße 77 6561 Ischgl | Tel: +43 5444 5216  | Internet: www.tirol-ischgl.at
Eten en drinken
Restaurant Stüva | Dorfstraße 73 A-6561 Ischgl | Tel: +43 5444 5275 | Internet: www.yscla.at/en/restaurant-ischgl
Bereikbaarheid
Vliegtuig | Vliegen via Zürich of München of via Frankfurt naar Innsbruck en dan met Alpentaxi
Alpentaxi | Luchthavenvervoer tot in Ischgl | Internet: http://www.alpentaxi.at/de/alpentaxi-ischgl.html
Wagen | Brussel – Ischgl = 860 kilometer | Snelweg A8 via Stuttgart (Tirol-Vorarlberg) | afslag Pians/Paznaun/Ischgl
Handig om te weten
Koop hoteltickets online | Vele kortingen en voordelige formules
Kennis Duits | Niet noodzakelijk, men begrijpt vlot Engels
Rustige momenten | Ischgl staat vooralsnog bekend als skioord in de winter. In de zomer is het er (voorlopig nog) eerder rustig.

Klik en ontdek meer over de Oostenrijkse regio Tirol viareisreporter.be/tag/tirol

© Tekst & foto’s Karel De Rudder –  Coverfoto Tourismusverband Paznauntal-Ischgl

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *