In het spoor van een parkranger door Hohe Tauern National Park

Austriantime staat synoniem voor genieten. Gedurende acht dagen gaat reisreporter Bruno op zoek naar unieke plekken en momenten in enkele Oostenrijkse plaatsen en regio’s. In Matrei, Oost-Tirol, wandelt hij in het natuurpark Hohe Tauern door de innemende Innergschlöss vallei, spot er lammergieren en leert ravioli maken met lekkere lokale kaas.

Oost-Tirol charmeerde me met zijn authentiek karakter, adembenemende natuurbelevingen en smakelijke streekproducten. 

Weg van de snelwegen, weg van de drukte
Onbekend Oost-Tirol staat de tweede dag op het programma van mijn acht-daagse roadtrip doorheen enkele regio’s van het Oostenrijkse alpengebied. De grootste provincie van de deelstaat Tirol vormt een snelwegloze enclave, huisvest ’s lands grootste en eerste Nationale Park Hohe Tauern én gaat er prat op synoniem te staan voor de #austriantime formule: genieten van het leven op het ritme van de natuur. Het natuurpark Hohe Tauern beslaat 1.836 vierkante kilometer en strekt zich grensoverschrijdend uit over Salburgerland en Karinthië.

OostTirol_Matrei-08

Onze wandeling start bij het Matreier Tauernhaus, meteen de ingang van het nationale park

Op stap met een parkranger
Parkranger Emmanuel en toerismemanager Eva wachten mij en mijn blogcompanen op bij de ingang van het Nationale Park aan het Matreier Tauernhaus. Onze geëngageerde gids blijkt een veel gevraagd persoon. Niet in het minst om zijn kennis, maar ook om zijn fotogeniek voorkomen. Emmanuel prijkt op vele covers van reis- en natuurbladen.  Onze wandeling volgt de Gschlößbach die doorheen Innergschlöss stroomt, “één van de mooiste valleien van Oostenrijk” licht Eva knipogend toe. Onderweg vernemen we meer interessante weetjes.

OostTirol_Matrei-07

Onderweg laat het landschap ons niet onberoerd. Vele ooh’s en wauws bevestigen dat!

Verbazend Nationaal Park Hohe Tauern
Het park heeft drie hoogtepunten vervolgt Emmanuel, de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner (3789 m), de langste gletsjer van de Oostalpen: de Pasterzengletsjer en de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler watervallen. Gelukkig moeten we die vandaag niet allemaal passeren! We krijgen nog wat imponerende cijfers te horen. Het natuurpark telt 266 bergtoppen van 3.000 m en hoger, 342 gletsjers, 26 indrukwekkende watervallen en 551 bergmeren. Er leven meer dan 10.000 diersoorten en een derde van de levende planten in Oostenrijk komt hier voor.

OostTirol_Matrei-02

Parkranger Emmanuel richt de telescoop op een nest met jonge lammergieren

Ademloos lammergieren spotten
Steeds met de verrekijker in de aanslag speurt de ranger naar zwevende en cirkelende vogels in de lucht en langs de steile bergwanden. Hier vinden lammergieren hun onderkomen. Als plots Emmanuel een nest bespeurt stelt hij zijn telescoop op. Met ingehouden adem kijkend doorheen de telescoop lijkt het wel of we de ‘jongen’ kunnen aaien. Een paardenspan haalt ons in. De koetsier begroet ons vriendelijk met de typische gemoedelijke Grüß Gott. Een ideale manier om minder mobiele mensen het natuurschoon te tonen.

OostTirol_Matrei-03

Fotogeniek plekje op de brug waar de Dichten- en Tauernbach samenvloeien

Langs kleine watervallen en pittoreske bergdorpjes
Watergekletter doorbreekt de stilte aan de Tauernbackbrug. Hier komen de Dichtenbach en Tauernbach samen nadat ze als kleine watervallen de bergen verlaten. In het pittoreske bergdorpje Außergschlöss, eerder een verzameling houten vakantiehuisjes, verduidelijkt de parkranger ons met afbeeldingen de grote van de roofvogels. Nog onder de indruk van de gieren hun vleugelspanwijdte wijst Emmanuel ons op het unieke Schlatenkees gletsjeruitzicht. Nauwelijks teruggekeerd op onze wandelkadans passeren we de in een grot gebouwde Maria Schnee-Felsenkapelle. Gelovig of niet, even stoppen voor een bezoek loont.

Emmanuel

Parkranger Emmanuel licht de indrukwekkende spanwijdte van de roofvogels toe

Waarom je moet stoppen aan de rotskapel
Vanwege het fotogenieke interieur trekken we spontaan de camera’s waardoor we maar net horen dat de kapel hier ‘onderdak’ kreeg ter bescherming van natuurlijke invloeden zoals lawines. Onze wandeling eindigt aan het Venedigerhaus in Innergschlöss. Een welkome halte waar we proeven van lekkere huisbereide gebakjes en cake. Terugwaarts gaat het een stukje sneller. Ook deze keer laten we ons voeren, zij het met een ‘gemotoriseerde’ shuttle. Opnieuw aangekomen bij het Matreier Tauernhaus vraagt Eva of er nog wat plaats is voor een typische Oost-Tiroolse lunch.

OostTirol_Matrei-06

Ook het interieur van de Maria Schnee-Felsenkapelle loont de moeite om even te kijken

Opgepast voor verrukkelijke verleidingen
Ondergetekende kiest voor een hartige noedelschotel met spekjes en gebakken ui. Verdomd lekker maar niet licht ondervind ik nadien. En dan moet het avondmaal nog komen vertelt Eva vrolijk knipogend. Als bijkomende verrassing vernemen we dat we straks zelf ons potje moeten bereiden. Daarvoor hebben we kaas nodig die we, een hondertal meter verderop, ophalen bij de pas heropende kaasmakerij Schaukäserei Tauernhaus. Tot 1937 bleef deze kaasmakerij actief maar de oprukkende industrialisering en moordende concurrentie dwong de zaak tot sluiting.

OostTirol_Matrei-11

Hartige noedelschotel met spekjes en ui / verdomd lekkere huisbereide cakes en gebakjes

Kaasproeverij bij Molkereimeister Mathias
De huidige sennerei is een coöperatief met de lokale overheid en boeren. De landbouwers ontvangen een betere prijs dan van de industrie en bovendien delen ze in de winst van de coöperatie. Voor de kaasmakerij zorgt Molkereimeister Mathias. Hij behaalde deze hoogste(!) titel na het volgen van een specifiek leerprogramma. De nadruk van de nieuwe kaasmaker ligt op hoge kwaliteit. Na het proeven van zijn werk bevestigen we volmondig de kaasklasse. Met ons kaaspakje onder de arm trekken we naar Hotel Outside.

OostTirol_Matrei-09

Hotel Outside: chef Werner licht toe en geeft het voorbeeld. Gelukkig voor ons stak hij een handje toe. Het resultaat was om vingers af te likken!

Kookworkshop ravioli maken
Bij aankomst wacht chef Werner ons op voor de laatste opdracht: ravioli maken. Hoe eenvoudig het ook lijkt bij demonstraties van de TV-koks, des te moeilijker leek het me nu. Gelukkig voor ons bleef het vooral bij een handje toesteken en het draaien aan de zwengel van de pastamachine. Wat later in de avond volgde was een superieur meergangenmenu. Ondanks onze beperkte hulp smaakte de eigenbereide pasta prima. Of lag dat eerder aan onze actieve wandeling?

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Matrei |Internet: www.matreiosttirol.com
Toerisme Oost-Tirol
|Internet: www.osttirol.com
Toerisme Tirol
 |Internet: www.vakantie.tirol.at (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be  (met meer info over #austriantime beleving)
Overnachten
Hotel Outside | Internet: www.hotel-outside.com
Zien en doen
Nationaal Park Hohe Tauern | Internet: www.hohetauern.at
Wandeling Innergschlöss  | Internet: www.matreiosttirol.com/wandertipps/innergschloess | Deze wandeling is een etappe Adelaarsweg
Almsennerei Tauer (kaasmakerij) | Internet: www.facebook.com/AlmsennereiTauer
Eten en drinken
Matreier Tauernhaus | Internet:  www.matreier-tauernhaus.com
Venedigerhaus | Internet: www.venedigerhaus-innergschloess.at
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Matrei: 980 km
Met het vliegtuig vanuit Brussel | Wij vlogen met Lufthansa vanuit Brussels Airport via Frankfurt naar Innsbruck. Daarna huurden we een wagen bij Sixt om onze roadtrip te vervolgen.

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *