Op bergschoenen naar een sterrenchef

Vergeet de kaisersmarchen en de knödelsuppe, in de berghutten van het Tiroolse Paznaundal staat deze zomer topgastronomie op de kaart. Reisreporter Bart roerde samen met de Belg en sterrenchef Viki Geunes in de potten van de Heidelberger Hütte.

Jakobsweg: 5 culinaire wendelingen staan op het programma

Jakobsweg: 5 culinaire wendelingen staan op het programma

Gastronomie op hoogte
Een indrukwekkend skigebied in de winter, een uitdagend wandel- en fietsparadijs in de zomer. Het Paznaundal verbindt de bergstadjes Galtür, Ischgl, Kappl en See met zicht op de mooiste bergtoppen van Oostenrijk. Een culinaire hotspot waar in de hotels topchefs in de potten roeren. Zoals Martin Sieberer in het Trofana Royal Hotel en Benjamin Parth in hotel Yscla. En tijdens de zomer vind je zelfs topgastronomie in de berghutten dankzij de Culinaire Jakobsweg.

Jakobsweg: de chefs van links naar rechts: Tanja Grandits, Stephen Crane, Viki Geunes, Josef Steffner en Bobby Bräuer

Jakobsweg: de chefs van links naar rechts: Tanja Grandits, Stephen Crane, Viki Geunes, Josef Steffner en Bobby Bräuer

Vijf genotswandelingen, één Belg
De Culinaire Jakobsweg bestaat uit vijf wandelingen, eentje vanuit elk bergstadje in het Paznaundal. Initiatiefnemer Eckart Witzigmann, zelf een legende met drie Michelinsterren, nodigde vijf Europese chefs uit om een gerecht te ontwikkelen. Die schotels kan je dan telkens bestellen in de berghut halverwege de wandeling. Voor amper 15 euro. Het gaat om Bobby Bräuer (Duitsland), Stephen Crane (Groot-Brittannië), Tanja Grandits (Zwitserland), Josef Steffner (Oostenrijk) en onze eigen Viki Geunes, de chef van ’t Zilte in het MAS in Antwerpen.

Jakobsweg: Viki in actie

Jakobsweg: Viki in actie

Jakobsweg: het gerecht van Viki Geunes

Jakobsweg: het gerecht van de chef uit Antwerpen

Bergkoeien als inspiratie
We trekken onze stapschoenen aan en volgen Viki Geunes van Ischgl naar de Heidelberger Hütte op 2264 meter hoogte: een rustig stijgende wandeling van twee uur langs bergflanken en horizonten van besneeuwde bergtoppen. De koeien met hun kleppende bellen rond de hals zorgden voor inspiratie in de keuken. Viki bereidt er een heerlijke schotel van rundvlees met selderrisoni, wilde kruiden en fris gepekelde paddenstoelen. ‘Stevig, gezond en met een gastronomische toets. Perfect om op krachten te komen na een stevige bergtocht’, vertelt hij.

Jakobsweg: Viki Geunes met zijn vrouw Viviane

Jakobsweg: Viki Geunes met zijn vrouw Viviane

Carrièreberg
Voor de chef-kok en zijn vrouw Viviane is de start van de Culinaire Jakobsweg een weekendje ertussenuit in het prachtige Tirol. Een welgekomen ontsnapping uit de soms hectische keuken van een sterrenrestaurant. De bergen ziet hij als symbool voor zijn carrière. ‘Je moet altijd beneden beginnen als je naar boven wilt. De start is moeilijk en soms gaat het steil omhoog.’ Viki is autodidact: hij studeerde industriële wetenschappen en volgde geen koksschool, toch haalde hij intussen twee Michelinsterren binnen.

Jakobsweg: genieten van de wandelingen in het Tiroolse landschap

Jakobsweg: genieten van de wandelingen in het Tiroolse landschap

Geproefd en goedgekeurd
En hoe brachten de andere Europese chefs het ervan af? Bobby Bräuer serveert conchiglioni met zacht kalfsvlees in de Niederelbehütte. Steven Crane trakteert op varkenswangetjes met alpenkaas en appel in de Jamtalhütte. Tanja Grandits doet de bezoekers van de Ascherhütte watertanden met haar risotto met rode biet en geitenkaas. En Josef Steffner gaat traditioneler met de gevulde aardappelknödel met lokaal varkensvlees en zuurkool. Allemaal geproefd en allemaal heerlijk bevonden!

Win een weekend
De Culinaire Jakobsweg is een heel originele gastronomische vakantie in een prachtig stukje Tirol. Geknipt voor wie heerlijk wil eten voor een prikje en tegelijkertijd wil genieten van de bergen, te voet of met de fiets. De chefs zelf zijn intussen vertrokken, maar niet voor ze hun gerechten tot in de details hebben aangeleerd aan de koks van de hutten zelf. Nog leuk: wie de vijf schotels in de vijf hutten heeft geproefd, maakt dankzij een spaarkaart kans op een luxueus weekendje in het Paznaundal. De Culinaire Jakobsweg loopt nog tot eind september. Smakelijk!

Jakobsweg: culinair én actief genieten!

Jakobsweg: culinair én actief genieten!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Oostenrijk
| www.austria.info
Toerisme Paznaun-Ischgl | www.paznaun-ischgl.com en www.ischgl.com
Bereikbaarheid
Vluchtinfo | www.lufthansa.com
De Silvretta Card geeft je toegang tot alle kabelbanen, stoeltjesliften, openbaar vervoer, zwembaden en andere attracties in het Paznaundal.
Eten en drinken
Restaurant Stüva | Dorfstraße 73 |6561 Ischgl
Tel. +43 (0)5444-5275 | Internet: www.yscla.at
Hotel Tirol Alpin Spa | Dorfstraße 77 |6561 Ischgl
Tel. +43 (0)5444-5216 | Internet: www.tirol-ischgl.at
Overnachten
Hotel Alpvita Piz Tasna | Stöckwaldweg 5 | 6561 Ischgl
Tel. +43 (0)5444-5277 | Internet: www.piztasna.at
Hotel Trofana Royal | Dorfstraße 95 |6561 Ischgl
Tel. +43 (0)5444-600 | Internet: www.trofana-royal.at

Foto’s: © Bart Claes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *