Tirol combineert wandelen en fietsen met culinaire ontdekkingen

Wie deze zomer naar het hart van de Alpen afreist, kan een sportieve inspanning combineren met een culinaire kennismaking van de typische Tiroler keuken. Met de (elektrische) fiets, mountainbike of gewoon te voet geniet je van het Tiroolse bergpanorama terwijl met zorg je volgende maaltijd wordt bereid!

16 culinaire ontdekkingsroutes
Tijdens 16 Tiroler ‘Genuss’-routes kom je langs boerderijen en restaurants in heel Tirol die bijzondere specialiteiten op het menu hebben staan. Denk aan hoogwaardige schnaps, zuiverproducten van de alm en lokale patisserie! De  Tiroler ‘Genuss’-routes zijn allemaal verschillend als het gaat om moeilijkheidsgraad, lengte, hoogtemeters en natuurlijk locatie. De meesten zijn zowel voor fietsers als wandelaars geschikt. Ze staan overzichtelijk op een rij op de website van VisitTirol.nl.

Laat je culinair verrassen in traditionele restaurants in Tirol! © Angerer Alm
Laat je culinair verrassen in traditionele restaurants in Tirol! © Angerer Alm

Uniek keurmerk
Wie graag kennis maakt met de traditionele keuken en lokale gezelligheid kan ook in een van de vele Tiroler Wirtshäuser terecht. Dit zijn bijzondere locaties (van Zirbenstube tot een middeleeuws slot), waar met lokale kwaliteitsproducten wordt gekookt volgens authentieke receptuur. Deze speciale eetgelegenheden zijn eenvoudig te herkennen aan het groene keurmerk ‘Tiroler Wirtshaus’. Overigens gaat het niet alleen om de gerechten, juist ook de Tiroler gastvrijheid is een belangrijke kenmerk van de Tiroler Wirtshäuser. Op VisitTirol.nl staat ook een aantal Tiroler recepten om thuis te proberen.

Je fiets neem je overal mee, zelfs op de bergbanen! © Tirol Werbung
Je fiets neem je overal mee, zelfs op de bergbanen! © Tirol Werbung

Ontdek Tirol op de fiets
De bergbanen van Tirol zijn niet alleen voor een bergwandeling en beklimming een ontspannen alternatief, ook mountainbikers kunnen steeds vaker hun fiets meenemen naar boven. Zo zijn er duo-bergbanen voor een fietser en de mountainbike. De vele mogelijkheden en routes worden duidelijk in de nieuwe ‘Tirol Mountain Bike Safari’: een parcours van 16 etappes en 780 kilometer dwars door Tirol. Maar liefst 15.000 van de in totaal 32.000 hoogtemeters op het traject kunnen flexibel met de bergbanen worden afgelegd.

Proef van heerlijke specialiteiten en kom meteen op krachten voor je volgende wandeling! © TVB Seefeld
Proef van heerlijke specialiteiten en kom meteen op krachten voor je volgende wandeling! © TVB Seefeld

Elektrisch fietsen door berg en dal
Ook de e-bike is goed vertegenwoordigd in Tirol. In veel regio’s zijn op verschillende plaatsen e-bikes te huur voor een of meer dagen. De regio’s beschikken bovendien over de nodige oplaadpunten. Hiermee is het mogelijk om de majestueuze bergwereld vanuit een ander perspectief te bewonderen. De actieradius wordt groter. Pak de fiets en ontdek de charmante stadjes en authentieke zijdalen tijdens een fietstocht. Een wegennet van 920 kilometer loopt langs historische monumenten en getuigen van de levendige geschiedenis van Tirol door het hele land.

Ga voor het hoogtepunt en sta voor dag en dauw op om te genieten van een prachtige zonsopgang! ©TVB Tannheimer Tal (Ehn Wolfgang)
Ga voor het hoogtepunt en sta voor dag en dauw op om te genieten van een prachtige zonsopgang! ©TVB Tannheimer Tal (Ehn Wolfgang)

Zonsopgang vanaf de bergtop
Wie zoekt naar een indrukwekkend schouwspel, mag het niet missen: beleef de zonsopgang vanaf de bergtop. Sta vroeg op en start de wandeling nog voor het licht wordt. Beleef de opkomst van de zon over het bergpanorama, een onvergetelijk moment. In talloze regio’s worden tochten onder begeleiding van een gids aangeboden. Ook zijn er mogelijkheden om met de lift omhoog te gaan en na de zonsopgang (op de top) te ontbijten.

Coverfoto: © TVB Tannheimer Tal (Ehn Wolfgang)

About De redactie

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Check Also

Vaude Rotstein 450 donsslaapzak

Kampeertest: Vaude Rotstein 450 Donsslaapzak

Voor een meerdaagse hike in Ierland ga ik op zoek naar een slaapzak die aan enkele voorwaarden moet voldoen. Enerzijds moet de slaapzak warm zijn, maar ook lichtgewicht en compact. Anderzijds moet de slaapzak ruim zijn en lang genoeg voor mijn lengte (1,80 m). Aan deze voorwaarden werd ruimschoots voldaan door de Vaude Rotstein 450 donsslaapzak. Ik deel graag mijn ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *