Onthaasten en herbronnen in hemels Hunsrück

Rust, ruimte en natuur. Deze drie ingrediënten maken de Duitse regio Hunsrück tot de perfecte plek om enkele dagen te onthaasten en energie bij te tanken. Reisreporter Ingrid trok naar deze verborgen groene parel om te herbronnen. Goed voor lichaam en energie, zo blijkt!

De Hunsrück als klein aards paradijs
Ingeklemd tussen de Rijn, de Nahe, de Saar en de Moezel ligt een langgerekte golvende hoogvlakte. Hunsrück oogt groen zo ver het zicht reikt, een glooiend boerenlandschap met door bossen bedekte heuveltoppen. Traag stromende beekjes doorkruisen de frisgroene dalen met weilanden. Hier en daar een dorp met typische Duitse vakwerkhuizen waar de tijd lijkt stil te staan en schilderachtige stadjes die barsten van gezelligheid. Voeg daarbij poëtische wandelpaden en culinaire verwennerij en je begrijpt meteen waarom ik dit een hemel op aarde voor rustzoekers, natuurliefhebbers en wandelaars noem.

De weidse landschappen van Hunsrück spreken tot de verbeelding

De weidse landschappen van Hunsrück spreken tot de verbeelding

Energie voor voeten en benen
Als in de herfst de zonuren schaarser worden is dat voor mij het signaal om de innerlijke batterijen op te laden. Hunsrück is hiervoor een heerlijke regio die bovendien talrijke wandelmogelijkheden biedt. Met een rugzak vol lekkere streekproducten start ik in Kastellaun het 7,5 kilometer lange Burgstadt wandelpad. Een wandeling over oude postwegen door een prachtig verwilderd bos met aan de rand adembenemende panorama’s over de omgeving. Kers op de taart, een idyllische groene weide aan een lelievijver waar de picknick heerlijk smaakt.

Streekproducten toveren we om in lekker lunchgerechten

Streekproducten toveren we om in lekker lunchgerechten

Het smakelijke resultaat!

Het smakelijke resultaat!

Energie voor het lichaam
De volgende ochtend komen lichaam en ziel aan bod. Ik word verwacht in Landhaus Arnoth te Kleinich, een verstild dorp met vakwerkhuizen. Samen met meesterkok Udo Guendel bereiden we een driegangenmenu met streekproducten. Hij leert ons enkele kneepjes van het vak. We moeten opletten want de juiste hoeveelheid ingrediënten blijkt belangrijk. Nooit geweten dat je een knapperige verse ciabatta kan klaarmaken in amper een half uurtje! Daarna is het smullen van die overheerlijke zelfgemaakte lunchgerechten op basis van vergeten groentjes zoals de raapjes.

Wandelen op de Hunsrücker Windweg

Wandelen op de Hunsrücker Windweg

Energie voor de toekomst
Die extra calorieën moeten eraf, dus tijd voor actie! Ik ‘loop’ de Hunsrücker Windweg in Thalfang, een wandeling tussen windmolens waar je veel kan bekijken, ontdekken en uitproberen. Daarvoor staan er informatieborden langs het natuurpad die meer vertellen over het fenomeen wind en hoe men deze natuurkracht gebruikt om energie op te wekken. Het 38 meter lange rotorblad op een akker maakt indruk op me. Het lijkt wel op een gestrande walvis die je kan bekijken en aanraken. Hier ligt windenergie binnen handbereik.

Een rotorblad van dichtbij, indrukwekkend!

Een rotorblad van dichtbij, indrukwekkend!

Energie voor welzijn
Later valt de regen met bakken uit een loodgrijze hemel. Mij kan het weinig deren: ik plan extra tijd voor een time-out na die sportieve activiteit. Heerlijk relaxen, tot rust komen en je gedachten laten dwalen. Ik geniet van een aangename weldadige verwenbeurt in de wellness van het hotel. Dit geeft energie voor je gezondheid. De saunavoorzieningen met binnen- en buitenbad staan garant voor een ultieme belevenis. Hier zou ik een hele dag kunnen doorbrengen!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toeristische dienst Hunsrueck | Internet: www.hunsruecktouristik.de/nl
Toeristische dienst Kastellaun | Internet: www.kastellaun.de
Bezienswaardigheden
Hunsruecker Windweg | Windparken Berglicht en Heidenburg | Thalfang
Internet: www.abo-wind.com/de/leistungen/windkraft/windkraft-und-tourismus/hunsruecker-windweg.html
Overnachten
Familie Hotel Hochwald | St.-Georg-Strasse 1 | 54497 Horath/Hunsrueck
Internet:  www.familienhotel.de
Eten en drinken
Landhaus Arnoth | 54483 Kleinich
Internet: www.landhaus-arnoth.de
Landhaus Graefendhron | Kapellenstrasse 15-17 | 54426 Graefendhron
Internet: www.landhaus-graefendhron.de

Foto’s: © Ingrid Monden | Hunsrück-Touristik | Abo Wind

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *