Vulkaanwater en rode moezelwijn verleiden in Bad Bertrich

Charmant lonkt kuuroord Bad Bertrich vanuit het mooie Üßbachtal zijn bezoekers. Warm en gezond bronwater borrelt er vanuit meer dan 2.000 meter diepte omhoog en vult de enige glauberzoutthermen van Duitsland. Badcultuur, gastronomie en heerlijke wijnen kenmerken dit stadje in de Duitse Moezel. Bourgondiërs, hier begint het herbronnen.

Dobberen in eeuwenoude badcultuur
Het Eifelstadje Bad Bertrich beschikt al tweeduizend jaar over haar vulkanische warmwaterbron. Toen al vonden Kelten en Romeinen hun weg naar het kuuroord dat aan de goden Apollo en Diana gewijd werd. Duitslands enige warmwaterbron met glauberzout voedt het Vulkaneifel Thermal Spa (met buiten- en binnenbaden, massagejets, schouderdouches en bruisbodems). Het complex bevat ook een landschap met vier sauna’s (een lavalichtsauna, leisteensauna, vulkaansauna en een vulcanus-smidse), een relaxruimte, een wellness en een therapiecentrum met allerlei massages en behandelingen, whirlpools, solariums, rustvertrekken en poolbar.

Niet mondain
De nieuwe thermen verrassen iedere bezoeker. Toch is Bad Bertrich met zijn duizend inwoners geen mondain kuuroord met exclusieve en peperdure horeca en handelszaken. Je komt er in een gezellige plaats terecht waar je flaneert langs de Kurfürstenstrasse. Na het baden geniet je bijvoorbeeld van een terrasje of van het dagelijks concert dat bij goed weer in de tuin van het kuurgebouw wordt opgevoerd.

Bad Bertrich beschikt over een grote kuurtuin. © Toerisme Moezel

Bad Bertrich beschikt over een grote kuurtuin. © Toerisme Moezel

Actieve uitdagingen voor fietsers en wandelaars
Wandelaars vinden hun gading tijdens een stevige wandeling in het natuurpark van de Römerkessel en langs de zwanenvijver. Echte stappers worden uitgedaagd door Wandelweg 6 die hen tot boven bij uitzichtpunten zoals de Oase der Ruhe, de paviljoentjes van de Bismarckturm en de Hohenzollernturm brengt. Daar zie je hoe Bad Bertrich in een komvormig dal van vulkanische oorsprong ligt. Wie zweert bij de fiets komt in Bad Bertrich en omgeving even goed aan zijn trekken. Fietsen zijn er op diverse locatie te huur.

Vlakbij de wijngaarden van de Moezel
Het bosrijke Bad Bertrich behoort tot het Duitse Eifelgebied en ligt op slechts een tiental minuten rijden van de wijngaarden van de Moezelstreek. De Moezel is inderdaad gekend omwille van zijn wijngaarden en behoort tot de meest noordelijke wijnbouwgebieden. Deze wijnregio bekend als Mosel-Saar-Ruwer is zeer arbeidsintensief vanwege de steile maar prachtige hellingen. Tot voor kort maakte men in de Moezel enkel witte wijn. De Rieslingdruif voelt zich hier het best.

Bad Bertrich zet volop in op genieten in de natuur. © Toerisme Moezel

Bad Bertrich zet volop in op genieten in de natuur. © Toerisme Moezel

Verrassende prikkelwijn
Jonge wijnbouwers onderscheiden zich de laatste jaren van hun concurrenten door nieuwe mogelijkheden. Dat bewijst ons onder andere Michaël Oster, die de leiding van het weingut van zijn vader Walter J. Oster in Dohr overnam, met het ontkurken van een flesje O-Secco. Dat is een mousserende ‘prikkelwijn’ die het uitstekend doet als aperitief. Secco verwijst naar de droge en volle smaak.

Nieuwe rode Moezelwijn scoort
Michaël Oster gaat ook prat op zijn rode Cuvée J., die ons reeds bij een eerste slokje van zijn kwaliteiten overtuigt. Nog andere jongere wijnbouwers in de Moezelstreek leggen zich met veel verwachtingen toe op de productie van rode kwaliteitswijnen. Positief was het bezoek met wijnproeverij aan Weingut Oster in Dohr. waar de flesseninhoud zichzelf verkoopt zonder afgelikte marketingmanoeuvres te moeten nemen.

Naast verschillende therapieën en spa's beschikt het kuuroord ook over een zwembad. © Toerisme Moezel

Naast verschillende therapieën en spa’s beschikt het kuuroord ook over een zwembad. © Toerisme Moezel

Rode Moezelwijn verboden
Dat was omstreeks de jaren ’30, toen de Riesling tot de duurste wijnen ter wereld behoorde, ondenkbaar. “Een wijnbouwer die toen duizend liter Rieslingwijn kon verkopen, had in die tijd genoeg verdiend om een huis te kunnen bouwen”, beweert Michaël Oster. Meteen wordt duidelijk waarom de Duitse wetgever tussen 1928 tot 1989 verbood om aan de Moezel rode wijn te produceren. Dankzij een wetswijziging is rode wijn momenteel goed voor 9 procent van de totale productie van de Moezelwijnen.

Er is meer!
“De Moezelstreek biedt niettemin meer dan haar wijnen”, betoogt wijnboer Michaël Oster. Het Moezellandschap is eigenlijk een soort uniek cultureel openluchtmuseum. Achter bijna iedere bocht van de Moezel is in de Middeleeuwen een burcht gebouwd waarvan er vandaag nog velen te bezichtigen zijn. Burg Elz, Burg Pymont bij Roes, Burg Thurant bij Alken, Burg Cochem of Burg Landshut boven Bernkastel-Kues zijn er daarvan maar enkelen. Tussen Koblenz en Trier is het Moezeldal een romantisch waterlandschap, gevormd en wereldberoemd geworden door de wijnbouw.

De Moezelstad is er ook eentje waar je lekker kan eten en drinken. © Fons Jacobs

De Moezelstad is er ook eentje waar je lekker kan eten en drinken. © Fons Jacobs

Cultuurlandschap  met oudste wijnbouwgebied
Bij elke stap vindt men er idyllische wijnplaatsjes en wijnhellingen met klinkende namen, wijnlokalen en heel wat cultuurgeschiedenis. De Moezel is in totaal 545 kilometer lang en daarmee de grootste zijrivier van de Rijn. In dit cultuurlandschap dat als het oudste wijnbouwgebied van Duitsland bekend staat woonden de Germanen, vestigden zich de Kelten en lieten de Romeinen bouw- en kunstmonumenten achter. De Romeinen drukten bovendien een stempel op de drinkcultuur. Daar verwijst de benaming van een bepaald wijnglas, de ‘Römer’ of de Romein naar.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Arrangementen |
Het bureau voor toerisme van Bad Bertrich promoot een aantal arrangementen in combinatie met verblijf in hotel of pension naar keuze. Vanaf twee overnachtingen (in Bad Bertrich!) hoort toegang tot de thermen en bij andere formules zijn diverse massages inbegrepen.
Wijn proeven | Een geschikte gelegenheid om met de Moezelwijnen en de wijnboeren kennis te maken bieden de jaarlijkse wijnfeesten. Ieder dorpje in de Moezelstreek heeft er wel één.
Bad Bertrich: www.bad-bertrich.de
Moezelwijn
: www.msr-wein.de
Overnachten
Waldhotel Marienhöhe
| Mariënhöhe 1 | 56864 Bad Bertrich

Coverfoto: © Heinz Peierl

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *