Château St. Gerlach arrangement

Koninklijke verwennerij met Château St. Gerlach arrangement

Bij unieke gelegenheden zoals een speciale verjaardag, jubileum of een mijlpaal in het leven hoort een bijzondere verwennerij en daarvoor hoef je niet ver te gaan. Château St. Gerlach, lid van Relais & Châteaux, ligt aan de oevers van de Geul in het Limburgse Valkenburg op een boogscheut van Maastricht. De naam alleen doet al dromen!

Een landgoed met een geschiedenis
In tegenstelling tot wat de naam ‘Château St. Gerlach arrangement’ laat vermoeden arriveer je in een gerenoveerd 12de eeuws Norbertijnenklooster. Tijdens de Franse revolutie kreeg het landgoed een meer wereldse invulling met de bouw van een kasteelachtig landhuis en een kasteelboerderij. Samen met de barokke Sint-Gerlachuskerk is het hele complex nu als Rijksmonument erkend.

Nadat de laatste bewoner overleed, kocht de in Houthem geboren hotelier Camille Oostwegel sr. in 1994 het verloederde domein. Na een omvangrijke renovatie kon hij in 1997 Château St. Gerlach toevoegen aan de Oostwegel Collection. Die beoogt de herwaardering van historisch waardevolle panden door ze te transformeren tot klassehotels.

Château St. Gerlach arrangement

Gelegen in een droomkader
De locatie is idyllisch. Het hotel ligt in het 400 ha groot natuurgebied Ingendael, bekend om zijn schilderachtige plekjes, unieke fauna en flora, glooiende heuvels en mergelgrotten. Bovendien heeft het hotel een eigen uitgestrekt park met stijlvolle baroktuin en rozenhof. De oogst van de moes-  en kruidentuin garanderen dagverse ingrediënten in de keuken. Het fruit afkomstig van het hoogstam fruitarboretum wordt verwerkt in dressings, fruitsappen, desserten, confituren en jams. De wijngaard levert druiven voor een eigen wijnproductie en zes bijenvolkeren zorgen per jaar voor ongeveer 150 liter honing.

Château St. Gerlach arrangement

Het voormalig pachthof

Kamers en suites
In het voormalige pachthof uit 1759 bieden 114 hotelkamers en suites alle hedendaags comfort. Antieke meubelen en decoratie zorgen zowel in de gemeenschappelijke ruimtes als in de kamers voor een sfeer, die het midden houdt tussen grandeur en huiselijkheid. Sommige kamers, waaronder de zeer mooie torenkamer, zijn als gevolg van de structuur van het oude gebouw niet bereikbaar voor wie slecht ter been is.

Geen probleem, bij een ‘Château St. Gerlach arrangement’ wordt de bagage door bereidwillig personeel tot boven gebracht. Voor verplaatsingen naar parking en restaurant staat een golfkarretje ter beschikking. De minibar en andere lekkernijen in de kamer zijn gratis. Het ontbijtbuffet, dat geserveerd wordt in de aangebouwde wintertuin van het landhuis, is niet in de overnachtingsprijs begrepen.

Château St. Gerlach arrangement

Appartementen en Spa & Wellness
In de oude graanschuren bieden 39 appartementen een ideaal logies voor families en gezelschappen van maximum vier personen. De gewelfde kelders van het voormalig klooster zijn nu omgetoverd tot een spa- en wellnessruimte met een groot zwembad, sauna, hamam, mogelijkheid tot schoonheidsbehandelingen en massages. Heel wat beroemdheden waaronder Toon Hermans, de Rolling Stones en de Amerikaanse president Bush lieten zich bekoren voor een gerenommeerd Château St. Gerlach-arrangement! Een belevenis, die telkens wordt gevierd met de aanplanting van een boom in het park.

Cultuur snuiven tijdens een Château St. Gerlach arrangement
Hou je meer van kunst? Dan zal je zeker genieten van een wandeling in het park waar er, dankzij de samenwerking met Kunst in Valkenburg (KIV), een doorlopende wisselende expositie van tientallen beelden en sculpturen is. Ook een bezoek aan de monumentale Sint-Gerlachuskerk, waar de reliekschrijn van de heilige St. Gerlach ligt, is een aanrader omwille van de schitterende fresco’s van de Duitse Barokschilder Johan Adam Schöpf.

Bij een Château St. Gerlach arrangement hoort dineren in ‘Les Salons’
De lunch en het diner worden in restaurant ‘Les salons’ geserveerd. Met deze erg toepasselijke naam worden de voormalige woonvertrekken, keuken en eetkamer van baron de Selys de Fanson bedoeld, de laatste bewoner van het oude klooster. Ook hier weer stralen de ruimtes de grandeur van weleer uit. Het restaurantpersoneel hanteert een eigen bedieningsstijl, die borg staat voor een vlotte correcte service zonder geforceerde overdreven etiquette. Het keukenteam bereidt Franse klassiekers op een hedendaagse wijze met lokale ingrediënten. Er circuleren plannen voor een herinrichting van deze accommodatie, waarbij de hoofdingang opnieuw in ere wordt hersteld en de oude keuken een cruciale rol zal spelen in het onthaal van de gasten.

De Burgemeester Quicx, Coffee & More huiskamer
Zin in een warm opkikkertje na een wandeling in de natuur? De barista in de huiskamer van de kasteelhoeve verwent je graag met een lekkere koffie, een espresso, een latte macchiato of cappuccino. Deze gezellige huiskamer met zijn houten spanten en eeuwenoude mergelmuren herinnert aan de tijd dat Quicx burgemeester van Houthem was (1820–1856). Huisgemaakte soep, ambachtelijk brood, boerenkazen en Limburgse vlaai prijken op het menu. Ook voor een glas wijn of bier kan je in de voormalige woning van de burgervader terecht.

Genieten van wijn tijdens je Château St.Gerlach arrangement
Voor wijnliefhebbers heeft Château St. Gerlach een ontdekking in petto. In 2018 werden op 3,5 ha braakliggend grond aan de Via Belgica – de voormalige Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen – 11 000 wijnstokken aangeplant met klassieke en nieuwe druivenrassen. Voor de verwerking werkt Oostwegel Collection samen met het Limburgse wijndomein Sint-Martinus. Oenoloog Stan Beurskens creëert met deze oogst zeven verschillende huiswijnen, die in alle hotels van de Oostwegel Collection geserveerd worden. Hotelgasten kunnen tijdens hun ‘Château St. Gerlach arrangement’ een wijnproeverij boeken en enkele van deze wijnen degusteren.

Sommelier Tim Davids geeft hierbij graag uitvoerig en deskundig tekst en uitleg. Amuses maken deze unieke ervaring af. Het zogenaamde WIJland biedt nog meer mogelijkheden. De wijnpluk, waaraan veel personeelsleden deelnemen, is een jaarlijkse traditie. Twaalf vrijwilligers uit de regio, waaronder Camille Oostwegel sr. zelf, onderhouden niet alleen de wijnranken, maar ook de moestuin.

Château St. Gerlach arrangement

Award voor beste vergaderlocatie
Château St. Gerlach beschikt over talrijke vergader- en banketzalen voor kleine en grote groepen. In 2017 werden deze mogelijkheden nog uitgebreid met het multifunctionele St. Gerlach Paviljoen. Het paviljoen waarin drie multifunctionele vergaderzalen zijn ondergebracht, een foyer en een lobby is een ‘state of art’-concept van Francine Houben van het architectenbureau Mecanoo uit Delft. Het heeft een capaciteit tot 1 000 personen. Enkele maanden geleden werden ze hiervoor beloond met de Dutch Meeting Award 2021 voor ‘Beste vergaderlocatie van het jaar 2021’. Het is al de tweede keer in vier jaar tijd dat Château St. Gerlach deze award wint. Directeur en gastheer Floris Kemper is trots op die prestatie maar heeft nog ambitieuze plannen naar de toekomst met gastronomische topprestaties, nog duurzamere oplossingen en het beschermen van de prachtige natuur in de omgeving.

PRAKTISCHE INFO
Hotel Château St. Gerlach | Joseph Corneli Allée 1 6301 KK Valkenburg | Internet: StGerlach.nl

📌 PIN nu en plan later

Château St. Gerlach arrangement

Beeldmateriaal Château St. Gerlach arrangement: © Château St. Gerlach

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *