Valkenburgse mergelgrotten baden in de kerstsfeer

Van een eerste editie uit 1985, in regen en kou, groeide een kerstmarkt in een mergelgrot uit tot het totaalconcept ‘Kerststad Valkenburg’. Het enorme en gevarieerde aanbod vraagt om een uitgebreid kerstweekend, inclusief overnachting in een hotel of in een Landal-vakantiewoning op de Cauberg, bekend van de Amstel Gold Race. Reisreporter Miet doet het ons voor.

Gangenstelsel vol geschiedenis
De mergelgrotten van Valkenburg zijn al langer een toeristische bezienswaardigheid. De Romeinen begonnen 2.000 jaar geleden met het uithouwen van zachte kalksteen uit de uit fossielen en schelpen opgebouwde mergellaag. Zo ontstond een gangenstelsel van meer dan 250 km dat in de loop der jaren een bewogen geschiedenis kende. Vandaag vertellen sculpturen, muurtekeningen en inscripties dit opmerkelijk verhaal.

In de Fliweelengrot is een kapel uit de 18de eeuw een opvallende blikvanger tussen de standen

In de Fliweelengrot is een kapel uit de 18de eeuw een opvallende blikvanger tussen de standen.

Ondergrondse kerstmarkten
Nu bijna alle steden en gemeenten met een of andere vorm van een kerstmarkt uitpakken, is het moeilijk om het verschil te maken. Het jaarlijks stijgend aantal bezoekers bewijst dat Valkenburg hierin nochtans slaagt door in de Gemeentegrot en in de Fluweelengrot plaatselijke handelaars in de kijker te zetten met respect voor de erfgoedwaarde van het feeëriek historisch decor. De kerstmarkt in de Gemeentegrot gaat er prat op de grootste, oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa te zijn. In de Fluweelengrot vormt een unieke kapel uit de 18de eeuw een opmerkelijke blikvanger tussen de standjes met kerstdecoratie en geschenken.

Tijdens Kerststad Valkenburg vult MergelRijk de eigen permanente tentoonstelling aan met een groots ondergronds miniatuur kerstdorp.

Tijdens Kerststad Valkenburg vult MergelRijk de eigen permanente tentoonstelling aan met een groots ondergronds miniatuur kerstdorp.

Handige verkopers trachten er ook allerlei gadgets aan de man te brengen.

Handige verkopers trachten er ook allerlei gadgets aan de man te brengen.

Historiek van de grotten
In de Daelhemergroeve speelt MergelRijk in op de nieuwsgierigheid van de bezoekers die gefascineerd raken door het verleden van deze grotten. Het hele jaar door vertellen prachtige mergelbeelden, zandsculpturen en films hier meer dan 40 verhalen over mergel en grotten. Tijdens Kerststad Valkenburg baadt deze permanente tentoonstelling niet enkel in een kerstsfeer, maar pakken de verschillende kerstdorpjes er uit met een Grootste ondergrondse Kerst-miniatuurwereld. In een unieke film brengt een bekende mergeltekenaar het kerstverhaal in beeld. Wie graag een eigenhandig gemaakt geschenkje onder de kerstboom legt, kan hier in het atelier zelf een mergelsculptuur maken.

De permanente tentoonstelling van MergelRijk vertelt haar verhaal in schitterende sculpturen.

De permanente tentoonstelling van MergelRijk vertelt haar verhaal in schitterende sculpturen.

In MergelRijk kan groot en klein een eigen sculptuur maken.

In MergelRijk kan groot en klein een eigen sculptuur maken.

De smakelijkste kerstwandeling van Limburg
Overtuigd van de schoonheid van hun stad langs de oevers van de Geul en in de schaduw van de imposante ruïne van de hoogste burcht van Nederland biedt Kerststad Valkenburg al enkele jaren wandellussen aan van elk ongeveer 5,5 km door de mooiste stadsdelen en stukjes natuur errond. Om de toeloop enigszins te spreiden bestaat dit aanbod uit drie mogelijke trajecten. Ongeacht de gekozen route trek je hiervoor best een viertal uren uit omdat onderweg vijf keer halt wordt gehouden om in een gerenommeerde eetgelegenheid te genieten van een verrassende amuse. Deelnemers ontvangen een gidsje waarin de zwarte tekst het te volgen traject aangeeft. De rode informatie vertelt meer over de bezienswaardigheden onderweg.

Voor personen met claustrofobie is de traditionele kerstmarkt een goed alternatief.

Voor personen met claustrofobie is de traditionele kerstmarkt een goed alternatief.

Santa’s Village
Personen met claustrofobie, waarvoor een bezoek aan de kerstmarkten in een grot minder aangewezen is, kunnen in het hartje van de stad het sprookjesachtige Santa’s Village bezoeken. In een setting met typische kerstmarktchalets, waarin hoofdzakelijk kerstspullen en etenswaren wordt aangeboden, staat Europa’s grootste zingende kerstboom. Naast zo’n 5.000 lichtjes hangen er in deze boom een tiental kaarsen en kerstballen die voor een centje een liedje zingen. De opbrengst gaat naar een goed doel. Winkeliers op en rond het plein maken van een kerstelatalage een erezaak. Aan de ingang van het VVV-kantoor op het Theodoor Dorrenplein 5, is een kamertje ingericht als slaapkamer van de kerstman en kan je terecht voor informatie en het kopen van tickets.

Tijdens de parade zetten dansgroepen hun beste beentjes voor aan de terrassen van de restaurants.

Tijdens de parade zetten dansgroepen hun beste beentjes voor aan de terrassen van de restaurants.

Kerstparade
Onder de naam ‘Christmas Fairytales’ (kerstsprookjes) trekt op woensdag- en zaterdagavond een sprookjesachtige lichtstoet door het centrum van de stad. De verwarmde terrassen van de restaurants langs het traject zijn de beste plaatsen om met een hapje en een drankje van dit 25 minuten durend spektakel te genieten. Reserveren is meer dan een aanrader. Dansgroepen in prachtige kostuums houden regelmatig halt om op de tonen van een voor deze stoet gecomponeerd deuntje hun beste beentjes voor te zetten. Omdat er naar Nederlandse gewoonte ‘s avonds vroeg gegeten wordt, start onder meer Valkenhof op die avonden al om 18u00 met wat aangepaste animatie.

Het Landalrestaurant De Zoete Zoen is aanbieder van amuse op route 3.

Het Landalrestaurant De Zoete Zoen is aanbieder van amuse op route 3.

Meerdaagse
Voor wie er de tijd voor vrij kan maken, is Kerststad Valkenburg al lang geen dagactiviteit meer en het aanbod groeit en vernieuwt nog gestaag. Naar verluidt zouden ook de Romeinse catacomben vanaf volgend jaar een kersttintje aan haar bezienswaardigheid toevoegen. Om er een vroeg kerstfeest met de familie of een uitje onder vrienden van te maken, is een vakantiewoning op het Landal kasteeldomein De Cauberg een ideaal logies. Als aanbieder van een amuse op route 3 is het eigen restaurant ‘De Zoete Zoen’ bovendien een ideaal vertrek- en aankomstpunt.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zuid-Limburg
Kerst in Zuid-Limburg
Kerst in stad Valkenburg
Overnachten
Landal Kasteeldomein De Cauberg
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Valkenburg: 133 km

Foto’s: © Frans Oyen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *