Hotel–restaurant Sanglier Durbuy: uithangbord voor kleinste Belgische stad

Durbuy is het kleinste stadje van de wereld. Hoewel het in hartje Wallonië ligt, waan je je er een beetje in Vlaanderen. Is je Frans niet al te best dan kan je er bijna overal in het Nederlands terecht. Ondernemers Marc Coucke en Bart Maerten en chef-kok Wout Bru zetten er hun schouders onder een toeristisch succesverhaal: hotel–restaurant Sanglier Durbuy!

Aan de voet van een kasteel uit het einde van de 9de eeuw ontwikkelde zich een nijver plaatsje dat in 1331 stadsrechten kreeg.

Jaren geleden zong Rob Vanoudenhoven op de tonen van Sandra Kims ’J’aime la vie’ over het toen wegdeemsterende stadje in een meander van de Ourthe zijn ‘J’aime, j’aime Durbuy’. Vandaag kuieren zowel hotelgasten als dagjesmensen in de pittoreske steegjes van het oude stadscentrum. Ze vergapen zich aan de aantrekkelijke winkeltjes en verpozen in gezellige drank- en eetgelegenheden. De twee seizoenen van het goed bekeken VTM-programma ‘Vakantiehuis for live’, die zich afspelen in Marc Couckes vakantiepark ‘Les jardins de Durbuy’ en met een gastrol voor Wout Bru en zijn hotel–restaurant Sanglier Durbuy, droegen onmiskenbaar bij tot deze revival.

Vandaag kuieren toeristen er door de middeleeuwse steegjes.

Historisch verleden
Het kasteel van Durbuy dateert uit het einde van de negende eeuw. Aan de voet ervan ontwikkelde zich in de loop der eeuwen een zo belangrijk economisch centrum dat het plaatsje in 1331 stadsrechten kreeg. De stadsomwalling werd inmiddels deels gesloopt en de recollectinen verlieten intussen hun klooster. Maar het middeleeuws stratenplan bleef nagenoeg intact en geeft het stadje haar charme, die een grote aantrekkingskracht uitoefent op toeristen. In het museum van het kasteel zijn audiogidsen beschikbaar voor een stadswandeling langs dit historisch verleden.

De ruimere omgeving verken je met een toeristentreintje dat langs het grootste advenrure park van België rijdt en halt houdt bij een uitkijktoren voor een prachtig panorama!

Voor een verkenning van de ruimere omgeving kan je tickets kopen voor een rondrit met een toeristentreintje. Het rijdt o.m. langs het grootste adventure park van België met zowel indoor- als outdooractiviteiten voor alle leeftijden. Daarnaast houdt het halt aan een uitkijktoren voor een prachtig panorama.

Hotel–restaurant Sanglier Durbuy

Met de verbouwing en renovatie van de gevestigde waarde ‘Le sanglier des Ardennes’ startten Marc Coucke, Bart Maerten en Wout Bru hun concept ‘Sanglier’. Na een moeizame start met Corona in 2020 en watersnood in 2021, waarbij het water in de lounge tot één meter hoog stond, kunnen hotelgasten er nu in 95 ruime kamers en suites van alle comfort genieten en in de badkamers kennis maken met de verzorgingsproducten van mevrouw Coucke.

Een nieuw verhaal
Vandaag leven er nog slechts een 70-tal inwoners van Durbuy – waaronder de graaf d’Ursel, die nog steeds in zijn kasteel woont – niet van het toerisme. Toen een van de telgen van de familie Caerdinael in 2017 geen opvolger meer had voor zijn hotel kocht ‘La Petite Merveille’ van Marc Coucke en Bart Maerten dit pensionnetje met 23 kamers. Het begin van een groots opgezet plan om er samen met Wout Bru voor te zorgen dat Durbuy niet enkel recreanten in de vakanties en weekends aantrekt, maar dat ook de zakenwereld de weg erheen ontdekt voor seminaries en teambuilding.

Sanglier Durbuy
Nadat ze de naburige 65 jaar oude gevestigde waarde ‘Le Sanglier des Ardennes’ konden kopen, startten in 2018 de werken om de twee panden te renoveren en uit te breiden tot het huidige 5 sterrenhotel–restaurant Sanglier Durbuy. Door corona moest de opening uitgesteld worden tot 12 februari 2021. Toen half juli 2021 de Ourthe uit haar oevers trad, liepen de kelders onder en stond het water op het gelijkvloers ruim één meter hoog. Het hotel moest in allerijl ontruimd worden, maar kon een goede week later al opnieuw gasten ontvangen. In de 95 ruime kamers en suites van hotel–restaurant Sanglier Durbuy kunnen de gasten genieten van alle comfort. In de badkamers kunnen ze kennismaken met enkele verzorgingsproducten van Nathalie, het handelsmerk van mevrouw Coucke. Wie in Sanglier verblijft voor een speciale gelegenheid, kan vooraf een wishlist invullen om de viering een persoonlijker karakter te geven.

Hotel–restaurant Sanglier Durbuy

Uit een eigen wijnkelder, met 15.000 door wijndirecteur Gianluca Di Taranto geselecteerde flessen, worden heerlijke wijnen in alle restaurants geschonken.

Een wijnkelder om u tegen te zeggen
Een magnifieke wijnkelder met 15.000 flessen loopt onder de hoofdstraat van Durbuy door en verbindt de oude Sanglier met het nieuwe hotelgedeelte. De kelderverdieping bestaat uit vier aparte ruimtes die samen één gigantische wijnkelder vormen. De retroverlichting op de oude stenen in combinatie met moderne strakke lijnen en mooie materialen geven het geheel een onmiskenbare, unieke uitstraling. Het typeert deze ondernemers dat ze dit project zowel architecturaal als technisch realiseerden met lokale firma’s. De huidige wijndirecteur Gianluca Di Taranto kreeg van thuis uit de liefde voor het vak mee. Na zijn opleiding in Frankrijk en België gaat hij achtereenvolgens aan de slag in de sterrenrestaurants Het Zilte en The Jane. Zowel in 2019 als in 2020 werd hij uitgeroepen tot beste sommelier van België. Vandaag stelt hij de kaarten van de vier restaurants van Sanglier samen.

Hotel–restaurant Sanglier Durbuy

(Le) Sanglier (des Ardennes), een uithangbord van Durbuy!

Vier restaurants
De zeer goede reputatie van de oude Sanglier des Ardennes bij gastronomen legt de verwachtingen voor het nieuwe concept zeer hoog. Maar geen nood, want sterrenchef Wout Bru houdt wel van een uitdaging. Als zakenpartner van Marc Coucke & co engageert hij zich voor een zeer divers en gedurfd aanbod. Dat slaat kennelijk goed aan bij de gasten van hotel–restaurant Sanglier Durbuy die kunnen kiezen uit vier totaal verschillende restaurants.

Sterrenchef Wout Bru zorgt in vier restaurants voor een specifiek culinair aanbod. In La Bru’sserie hanteert hij foodsharing om zijn gasten te verrassen met nieuwe smaken en minder voor de hand liggende combinaties. Een vriendelijke en professionele bediening zorgen voor de finishing touch.

In ‘La Bru’sserie’ op het gelijkvloers van Sanglier benut Wout de hippe culinaire succesformule van foodsharing om zijn tafelgasten in een vier- of zesgangenmenu te verrassen met nieuwe smaken en minder voor de handliggende combinaties.

Waygu is een typisch vlees- en visgrillrestaurant met aandacht voor een totaal belevenis rond het grillvuur.

In het aanpalende grillrestaurant ‘Wagyu’ beoogt de chef een totaalbelevenis, waarbij het visuele minstens zo belangrijk is als de smaakervaring. Vlees en vis worden er op een vanuit de zaal goed zichtbaar vuur gegrild en gekruid om daarna vakkundig met bijhorend garnituur en passende saus geserveerd te worden.

In ‘Le grand verre’ aan de andere kant van de brug brengt Wout in een surrealistisch artistiek kader voor de echte kenners en liefhebbers een gastronomische keuken met uitgekiende eigen creaties. Enkel open vanaf donderdagavond tot en met zondagavond. In ‘Limoni e tartufi’ op loopafstand van het hotel is het een en al Italiaans. Naast pasta’s en pizza’s vind je enkele onvermijdelijke recepten zoals Ossobuco, Escalope alla Milanese, Saltimbocca alla Romana… In de kruidenierswinkel zijn de ingrediënten voor deze bereidingen te koop.

Wellness en fitness
Naast de boetieks aan de ingang van Sanglier stelt het hotel in een fitnessruimte alles wat nodig is ter beschikking voor een sessie gewichtheffen of een cardio-workout. In het wellnesscenter op de tweede verdieping van het hotel heerst een intimistische sfeer van hout en marmer. Zowel gasten als niet-gasten zijn er welkom en kunnen er lichaam en geest ontspannen. Ze hebben de keuze uit hammam, Spa Stream, sauna met panoramisch uitzicht op de natuur, een ijsfontein, een thermisch bad, een doucheroute om het lichaam te stimuleren, een relaxatiezaal, een kruidenruimte met gearomatiseerd water en zoetigheden van Wout Bru, een buitenjacuzzi op het terras en een meditatieruimte. De verzorgingsruimte telt 5 cabines voor individuele lichaamsbehandelingen, waaronder het gloednieuwe concept psammo therapie: een unieke en complete lichaamsmassage op een bed gevuld met warme kwarts.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Durbuy | Internet: durbuytourisme.be/nl
Hotel–restaurant Sanglier Durbuy | Internet: sanglier-durbuy.be/nl

📌 PIN nu en plan laterHotel–restaurant Sanglier Durbuy

Foto’s: © Frans Oyen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *