daguitstap in Zeeland

Op daguitstap in Zeeland: naar de bron van de mosselen

Dit keer trekken we er op uit net over de Belgisch-Nederlandse grens. Zo’n zestigtal kilometer van Antwerpen zitten we in Zeeland, bekend van onder andere de mosselen. Deze geschelpte lekkernij lokt dagjesmensen naar mosseldorpen als Yerseke, Philippine en Bruinisse. Ook reisreporter Fons ging op daguitstap in Zeeland en ontdekte er de mosselcultuur.


Alles wat je moet weten over de mosselcultuur
Zeeland grenst aan West- en Oost-Vlaanderen en aan de provincie Antwerpen. Ben je op daguitstap in Zeeland, dan mag een pot Zeeuwse mosselen niet ontbreken. De provincie in het zuidwesten van Nederland en mosselen zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Nederland kweekt men mosselen in twee gebieden: de Waddenzee en de Oosterschelde. Eten kan je ze dan weer overal in Zeeland, maar Yerseke, Philippine en Bruinisse zijn de bekendste mosseldorpen.

Het mosselseizoen start in juli, maar veel hangt af van de conditie van de mossel. Liefhebbers houden zich vaak aan het credo ‘mosselen eet je wanneer er een letter R in de maand staat.’ Nochtans loopt het mosselseizoen tot half april en onthoud je beter dat mosselen best op tafel komen wanneer er een letter R in het seizoen zit: zomer, herfst en winter.

daguitstap in zeeland nederland

Foto: (c) Fons Jacobs

Ieder mosselseizoen brengen een zeventigtal mosselkotters 90 miljoen kilo mosselen naar Yerseke. Voorafgaand aan de verkoop ontzanden de mosselen in verwaterpercelen. Nadien worden ze geveild in de mosselveiling in Yerseke dat bekend staat als het ‘Mosselcentrum’ van Noordwest-Europa. De mosselsector concentreert zich rond de Zeeuwse plaatsen Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen.

Op daguitstap in Zeeland Nederland

Foto: (c) Fons Jacobs

Yerseke, Bru en Philippine, 3 echte mosseldorpen
Yerseke en Bruinisse, ter plaatse zeggen ze Bru, zijn echte mosseldorpen. Hier eet je mosselen direct aan het water. Ook Philippine is zo’n mosseldorp, al is de mosselhaven lang geleden gedempt. De lokale restaurants serveren er ieder jaar zo’n half miljoen kilo mosselen. De enorme mossel op de dijk in Bruinisse maakt duidelijk dat je in een authentiek mosseldorp terecht komt. ‘Bru’ ligt aan Nationaal Park Oosterschelde en aan het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen. In het centrum van de gemeente vind je nog een aantal mosselkweekbedrijven, mosselgroothandels en winkels voor consumenten.

Foto: (c) Fons Jacobs

Ook recreatie staat hier op de kaart. Je kuiert langs de mosselvloot in de haven of leert over de mosselgeschiedenis in visserijmuseum Brusea. Overigens, niet enkel het mosselgebeuren geeft Bru bekendheid: de oesterkweek, de vangst en handel van mesheften (scheermessen), Oosterscheldekreeften, harder, zeebaars en paling dragen mee de faam uit. Yerseke stelt zichzelf voor als hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Het leven draait hier om de schelpdieren. Wie wil kan met een gids langs de oesterputten wandelen of binnenlopen tijdens een mosselveiling. Daarnaast vind je in Yerseke het OosterscheldeMuseum met wetenswaardigheden over de oesterkweek en de mossel-, kreeft- en kokkelvisserij.

daguitstap in zeeland

Wat nog zien en doen tijdens een daguitstap in Zeeland?
Als je even weg wil van de mosselpotten, dan kan je in Zeeland terecht in tal van leuke dorpen, steden en natuurgebieden. De provincie biedt een waaier aan mogelijkheden voor een dagje uit, een weekendje weg of een langer verblijf. Zoals overal in Nederland komen fietsers en wandelaars er in een aards paradijs terecht.

daguitstap in zeeland

Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Tot de bezienswaardigheden behoren het Oosterschelde Nationaal Park waar je bruinvissen, zeehonden, zeepaardjes en inktvissen spot. In Ouwerkerk geeft het Watersnoodmuseum een duidelijke kijk op de gevolgen van de watersnoodramp in 1953. Om nieuwe noodsituaties te voorkomen, bouwde men stuwen, beter bekend als de Deltawerken. Die moet je minstens één keer in je leven gezien hebben. De bouw van de stuwen duurde maar liefst 57 jaar. Het meest indrukwekkend zijn ze als je ze te voet of per fiets bezoekt, maar ook een rondvaart langs de Deltawerken is mogelijk.

daguitstap in zeeland

Moet je zeker doen: een bezoek aan educatief centrum Neeltje Jans !

Tussen Domburg en Veere vind je het voormalig waterwingebied Oranjezon. Net buiten Oostkapelle bezoek je gratis het kasteel Westhove dat o.a. Karel de Stoute, Karel V en Willem V niet onbekend was. Wie nog tijd over heeft, kan niet aan Middelburg voorbij. Deze monumentenstad herbergt 1 200 monumenten en kan je bezoeken met een rondvaartboot. In de Slikken van de Heen aan het Volkerak grazen wisenten. Deze Europese bizons kwamen vroeger veelvuldig in de regio voor.

Veere is een van de 17 beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Een wandeling door de historische stad is van begin tot eind boeiend. Aangrenzend ligt het bekende Veerse Meer met legio watersportactiviteiten en gratis toegankelijke onbewoonde eilandjes waar je mag barbecueën.

Vestingstad Sluis behoeft geen omschrijving en ook het Verdronken Land van Saeftinghe op de grens met België is ‘een omweg waard.’ Maak er een wandeling met een gids, zo kom je in delen die zonder begeleiding niet toegankelijk zijn. Nog niet moe? Trek dan naar Zierikzee en beklim er de 281 treden van de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren, ook wel De Dikke Toren genoemd.

PRAKTISCH INFO
Algemeen
Yerseke Promotie | Internet: yersekepromotie.nl/toeristische-informatie-yerseke
Tourist info Yerseke
| Internet: touristinfoyerseke.nl
Toerisme Domburg | Internet: domburg.com/nl
Toerisme Middelburg | Internet: uitinmiddelburg.nl
Toerisme Sluis | Internet: sluisonline.nl/zien-doen
Toerisme Zeeland | Internet: zeeland.com/nl-nl/visit
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Bezienswaardigheden
Oosterschelde Nationaal Park | Internet: np-oosterschelde.nl
Watersnoodmuseum | Internet: watersnoodmuseum.nl
Neeltje Jans | Internet: neeltjejans.nl
Kasteel Westhove | Internet: stayokay.com/nl/hostel/domburg
Verdronken Land van Saeftinghe | Internet: saeftinghe.eu/nl
Tip
Eveneens de moeite om te bezoeken na een daguitstap in Zeeland: Breskens.

Ging jij ook al eens op daguitstap in Zeeland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

? Pin nu en plan laterdaguitstap in Zeeland

Beeldmateriaal: omslagfoto © Toerisme Zeeland | Andere foto’s: betrokken toerismediensten tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *