Wellness in keizerstad Aken

Voor levensgenieters die een weekendje willen ontsnappen aan het Belgische miezerweer heeft keizerstad Aken met haar wellnesscultuur heel wat te bieden. Een verblijf in Akens beste hotel met een schitterende keuken, in combinatie met een bezoek aan een fantastisch thermencomplex bijvoorbeeld. Dit is puur genieten.

De geschiedenis van water
Met haar talrijke minerale bronnen staat water in Aken centraal. De Romeinen noemden de badstad ‘Aquae Granni’, de bronnen van Grannus, refererend naar de Keltische God van water en gezondheid. De zwavelbronnen, die temperaturen bereiken tot 74°C, worden tot op heden gebruikt om te kuren. Volgens de overlevering verzorgde keizer Karel de Grote zijn reumatische pijnen door amper uit het helende water te komen. Zelfs afspraken ontving hij in de thermaalbaden.

Aken: Pullman Aachen Quellenhof

Aken: Pullman Aachen Quellenhof

Quellenhof, de weelde van een badstad
Tot het begin van de 19de eeuw gold Aken als een kuurstad voor de rijksten. Pas nadat Napoleon de slag bij Waterloo verloor, zo rond 1820, kreeg de badstad een volkser karakter. Dat in het Pullman Aachen Quellenhof lange tijd enkel de adel vertoefde, wordt al snel duidelijk bij de eerste aanblik van het hotel. Het gebouw straalt met haar statige façade grandeur en voornaamheid uit. Als je ooit een hotel in Aken boekt, laat het dan dit hotel zijn.

Luxe, ontspanning en comfort
Voor wie op zoek is naar rust en welzijn vormt het Quellenhof de ideale uitvalbasis. Dit hotelpaleis met vijf sterren in de Duitse stad bezit internationale klasse. Ondanks de grootte van het gebouw voelen we ons toch heel hartelijk en persoonlijk ontvangen. De zitkamers naast de inkomhal zijn met hun comfortabele zetels en prachtige interieur erg uitnodigend. Onze kamer en badkamer zijn ruim en uiterst elegant ingericht en als we ons op het zalige bed neervlijen willen we er nooit meer uitkomen. Wat een comfort!

Aken: de spa in het hotel

Aken: de spa in het hotel

Welzijn ten top
Bekomen van de eerste indrukken begeven we ons naar de ‘Fit & Spa Lounge’ van het hotel. Tenslotte zijn we hier voor wellness. En welzijn is inderdaad het juiste woord. Met een prachtig zwembad, Turks bad, Finse sauna, biosauna en meer van dat heerlijks menen we ons al weinig meer te kunnen wensen. Of toch, een deugddoende massage kan er altijd bij. Alleen al de massagetafel met haar luxueuze hoofdsteun weet zich te distantiëren van vele andere. Kundige handen brengen ons in volkomen ontspannen staat.

Aken: Romeinse en Ottomaanse baden in Carolus Thermen

Aken: Romeinse en Ottomaanse baden in Carolus Thermen

Totale relaxatie in de Carolus Thermen
Uiteraard is ons wellnessweekend niet rond zonder dat we de heilzame effecten van de zwavelhoudende bronnen testen. We brengen dus een bezoekje aan de beroemde Carolus Thermen. In de indrukwekkende badhal krijgen we toegang tot 8 bassins, binnen en buiten. De baden hebben elk een andere temperatuur en beschikken over allerlei waterattracties zoals watervallen en whirlpools. We zwemmen doorheen het hele complex en bewonderen de omliggende zonneterrassen en ligweiden. De Romeinen en Karel de Grote hadden alleszins gelijk wat betreft de deugden van dit water.

Aken: sauna in Carolus Thermen

Aken: sauna in Carolus Thermen

Saunalandschap
Op het eerste verdiep bevindt zich het enorme Baltische saunacomplex. De verschillende saunahuisjes worden met elkaar verbonden via wandelweggetjes buiten. In de Oosterse badwereld wanen we ons als klapper op de vuurpijl in een Oriëntaals sprookje. In één ruimte wordt met zand en UV-licht zelfs een stukje woestijn nagebootst. De afwisseling in geuren en temperaturen zorgt voor een weldadige beleving. Een dagje baden in de Carolus Thermen kost ’s weekends slechts 12€. Wie ook van de saunawereld gebruik wenst te maken betaalt het dubbele bedrag.

Aken: dineren in Gourmet La Brasserie, het restaurant van het hotel

Aken: dineren in Gourmet La Brasserie, het restaurant van het hotel

Gourmet in La Brasserie
Na onze ontspannende dag in de thermen begeven we ons naar het restaurant van het Quellenhof. Het rijkelijke monumentale ontbijt van vanmorgen schept hoge verwachtingen die nog worden overtroffen. De risotto van kreeft en groene asperges komt in de buurt van het beste dat we ooit hebben gegeten. Ook het bolletje champagnesorbet op een bedje van gembergranité zal ons terug naar het Quellenhof lokken. Navraag leert ons dat een driegangenmenu zo’n € 45 kost en een vijfgangendiner maximaal € 75, zonder wijn, maar met amuses en sorbet.

Informele ziel
Schappelijke prijzen, de kwaliteit van het diner in acht genomen. De verfijnde keuken wist ook menig bekend persoon in vervoering te brengen. Om maar wat te noemen: Charlie Watts, drummer van de Rolling Stones, en zijn vrouw zijn vaste klanten. En terecht. Toch zitten we nog met een prangende vraag. ‘La Brasserie’, die vlag dekt volgens ons niet helemaal de lading nu we de kwaliteit van het menu kennen. De restaurantmanager legt ons uit dat de informele naam behouden is om het de gasten comfortabel te maken. Het behoort tot de tactiek van het hotel om de gasten met open armen te ontvangen voor zowel een formeel diner als een simpele lunch.

Aken: Gourmet La Brasserie wil een informele sfeer uitademen

Aken: Gourmet La Brasserie wil een informele sfeer uitademen

Voor iedere stemming
Het Quellenhof blijkt doorweven van deze aanpak. Een grote uitstraling, maar een persoonlijke aanpak. Gourmet of bistro, al naargelang de stemming. Met de bedoeling gasten op hun gemak te stellen en hen steeds te laten weerkeren. De tactiek slaat aan. Ook bij ons. We vragen ons immers al hardop af of we van dit weekend  niet een jaarlijks uitje zouden kunnen maken.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Aken | www.aachen.de/NL
Info wellness
Haus des Gastes | Kurverwaltung Bad Aachen |  Burtscheider Markt | 52066 Aachen
Tel. +49 (0)241 60 88 057  | Internet: www.bad-aachen.de
Thermencomplex Carolus Thermen | Passtrasse 79 | 52070 Aachen | Internet: www.carolus-thermen.de
Overnachten
Pullman Aachen Quellenhof | Restaurant La Brasserie | Monheimsallee 52 | D-52062 Aachen
Tel. +49 (0)241 91 32 0 | Internet: www.pullmanhotels.com | www.accorhotels.com

Foto’s: © Pullman Aachen Quellenhof via Ice Portal | Carolus Thermen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *