Berlijn voor beginners: alle klassiekers op een rij

Op zoek gaan naar de muur in Berlijn bezorgt je zonder twijfel kippenvelmomenten, zeker dertig jaar na de val van dit iconische monument. Bovendien ontdek je in deze metropool zoveel meer dan dat. Op amper 1 uur en 15 minuten vliegen of 650 km ben je in het bruisende hart van Duitsland.

Een groot oppervlak praktisch bekeken
Afstanden verdwijnen in het niets dankzij het openbaar vervoer in de stad. De S-Bahn, De U-bahn en het busvervoer brengen je zo naar de andere kant van de stad. Een weekendje Berlijn start je best met een Berlin WelcomeCard. Dan heb je 72 uur gratis transport en recht op tal van kortingen. De kaart geeft je ook toegang tot het Museum-Insel waar je vijf musea kan bezoeken. Het Pergamonmuseum is een aanrader!

weekendje Berlijn

Snel, stip en voordelig: het openbaar vervoer in Berlijn.

Een stadswandeling met allure
Een wandeling van West naar Oost geeft een apart gevoel. Begin best bij de Reichstag. Normaal kan je vanuit de koepel een zicht krijgen op het parlement. Omwille van de veiligheid moet je tegenwoordig twee weken vooraf je bezoek ter plaatse aanvragen. Ga dan naar het symbool van de stad, de Branderburger Tor. Via Unter den Linden bereik je de gezellige Gendarmenmarkt. Overal in de stad vind je prachtige gebouwen in allerlei stijlen, mooi gerestaureerd na WOII.

weekendje Berlijn

Profiteer van een knap uitzicht op de stad in de koepel van de Rijksdag.

Op zoek naar de muur
Velen kennen de beelden nog van 9 november 1989 bij de val van dit spookmonument. Doorheen Berlijn kun je het tracé van de muur volgen aan de hand van de 2 rijen kasseien op de grond. Checkpoint Charlie was de gekende controlepost aan de grens. Het Mauermuseum toont hoe inventief mensen waren om te ontsnappen aan het Alcatraz van Duitsland. Een stuk originele muur staat er nog aan de Bernauer Strasse in Prenzlauer Berg met een wachttoren en de tussenzone, waar talloze vluchters het leven lieten.

weekende Berlijn

Bekijk 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur restanten in het oosten van de stad.

De innerlijke mens versterken
Laat je tijdens je weekendje Berlijn zeker ook verrassen door de unieke keuken. Het bulkt er van de resto’s en de Imbissen, kroegen en Kneipen. Berliner Spezialitäten zijn Eisbein, Kasseler en Curry Wurst, een soort braadworst in stukken gesneden met veel curry poeder en curry ketchup. Voor de snoepers is er Pot Kaffee mit Kuchen, taarten die je doen watertanden. Wijn is vrij duur. Voor een glas betaal je al snel 4 euro. Dus een lekkere grote pint bier is aan te raden. Je hebt keuze uit Berliner Weisse mit Schuss, Himbeer of Waldmeister.

Checkpoint Charlie.

Shoppen in Berlijn
De Kadéwé is een supermarkt waar je letterlijk alles kunt vinden en die ook mooi is om naar te kijken. De Kurfürstendam en de Potsdammer Platz zijn echte winkelparadijzen. Zowel grote merknamen als bekende ketens hebben hier hun inplant. Extravagante boetieks vind je terug in de Prenzlauer Berg wijk. Bezoek zeker ook de chocolatier Fassbender en Rausch in de Charlottenstrasse. De belangrijkste gebouwen van de stad staan hier in chocolade en het is gewoon lekker.

Hét monument dat Berlijn symboliseert: de Brandenburger Tor.

Enkele tips als je tijd over hebt
Blijf je langer dan een weekendje in Berlijn? Bezoek dan zeker Potsdam op 30 km buiten de stad, bereikbaar met de trein in 35 minuten. Trekpleister is het paleis Sans Souci van Frederik De Grote. Het bestaat uit een prachtige tuin met paviljoenen en een Schloss dat de moeite loont. Reserveer bij aankomst eerst je ticket voor een begeleid bezoek. De tuinen zijn gratis. Ook het stadje is zeer aangenaam om in te flaneren. De Russische wijk en het Holländische Viertel zijn typische plekjes met prachtig gerestaureerde gebouwen in neo-classsicistische stijl.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Duitsland
| Internet: www.germany.travel/nl/index.html
Toerisme Berlijn | Internet: www.visitberlin.de/en
Bereikbaarheid
Brussels Airlines | op de luchthaven Tegel
Ryanair
| op luchthaven Berlin-Schönefeld, het vroegere vliegveld van Oost-Berlijn
De bereikbaarheid en de service zouden er onvoldoende zijn.
Internet: www.brusselsairlines.com | www.ryanair.com
Trein
| Dit kan met 1 overstap in Keulen | Internet: www.b-europe.com

Lees hier nog meer tips over Berlijn.

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *