Op verkenning in een warm winters Keulen

De winter kan kleurrijk, warm en gezellig zijn. Zeker zo in Keulen waar de kerstmarkten je als bezoeker uitnodigen ter voorbereiding van de sfeervolste tijd van het jaar. Reisreporter Steven gaat er op pad en laat zich helemaal meevoeren in de sprookjesachtige atmosferen van acht kerstmarkten in de Duitse metropool.

Lange traditie in een verbluffend jong jasje
Wie aan kerstmarkten denkt, haalt al snel het traditioneel beeld boven van glühwein, kerstballen en ambachtswerken. Dat plaatje gaat in Keulen slechts gedeeltelijk op. Deze kerstmarkten manifesteren zich door een kwalitatief en gedifferentieerd aanbod in producten, een prachtig feeëriek kader en een doordacht dynamisch beleid! Zo is dit jaar bijvoorbeeld de Heumarkt omgebouwd tot een ijspiste met lussen, muziek en thematiek. En op de Neumarkt waan ik mezelf als het ware in de hemel tussen engelen die mij vriendelijk onthalen.

8 thematische kerstmarkten in 1 stad
Keulen huisvest maar liefst 8 verschillende kerstmarkten elk met een eigen thema: gaande van engelen en kabouters tot elfen en sprookjes; van de hoge Alpen tot een oude haven en de historische Dom. Voor wie het allemaal nog wat anders mag zijn is er nog een kunstmarkt en een Christmas Avenue met roze tinten. Want of je nu hetero of homo bent, groot of klein, jong of oud, in Keulen is er plaats voor ieder die houdt van feest en vreugde.

Rond de Dom in Keulen staan verschillende kerstkraampjes opgesteld © Shutterstock / Thomas Ramsauer

Rond de Dom in Keulen staan verschillende kerstkraampjes opgesteld © Shutterstock / Thomas Ramsauer

Overdonderend internationaal succes
Het verbaast me niets dat deze kerstmarkten duizenden bezoekers trekken, wat soms wel een overdonderend gevoel geeft. Op bepaalde momenten heb ik zelfs het idee rond te dwalen op een internationale markt. Ik hoor immers zeker zoveel Nederlands als Duits spreken alsook Engels en Frans. Daarom enkele tips die mij alvast hielpen om mijn weg doorheen alle drukte te vinden.

Praktische tips voor kerstmarktbezoekers
Kom tijdig en vooral vroeg, de meeste markten gaan open tussen 11 en 12u. Spreid je bezoek over de hele dag én avond. De sluitingstijd bedraagt vaak 22u of later. Reserveer tijdig je diner (in de voormiddag al!) in een ‘brauhaus’ of andere eetgelegenheid. Tijdens de (na)middag geniet je van een snack op de markten zelf. Het aanbod is zeer gevarieerd (wel vaak op aardappelbasis of gefrituurd) en democratisch van prijs. Maar bovenal: neem je tijd en ga gezapig mee in de stroom.

Dé culturele hightlight in Aken is natuurlijk de Dom © Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Dr. Aubert, Hans-J.)

Dé culturele hightlight in Aken is natuurlijk de Dom © Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Dr. Aubert, Hans-J.)

Culturele metropool
Keulen heeft natuurlijk veel meer in petto dan enkel deze kerstmarkten. De 4de grootste stad van Duitsland bruist van cultuur! Het weerspiegelt meer dan 2.000 jaar rijke geschiedenis, vanaf haar Romeinse roots tot de actuele kunst en design. Een mooi voorbeeld vind je in de Belgische wijk Rudolfplatz. Zelf ontdek ik onder meer dat ‘4711’ niet het oudste ‘Keulens water’ is, waarom de kaboutertjes mij ’s nachts niet meer komen helpen en dat de 3 kronen in het wapenschild van Keulen met wijsheid zijn gekozen.

Bruisend brouwend nachtleven
En dan een ander typisch Keulens item dat ik je niet mag weerhouden: Kölsch, een bovengistig blond biertje dat zich vlot laat drinken. Het verwondert me niet dat het mozaïek in het Romeins-Germaans museum aan de Dom net een afbeelding van de god Dionysos weergeeft, want de Keulse burgers weten van wanten. Vergeet daarom niet zelf één van de Kölsch-varianten te proeven en ontdek de subtiele accenten tussen de brouwsels van de verschillende bierhuizen.

Een aanrader om te bezoeken: het chocolademuseum van Aken © dpa / Toerisme Duitsland

Een aanrader om te bezoeken: het chocolademuseum van Aken © dpa / Toerisme Duitsland

Rustmomenten na het feestvertier
Wie echt alles wil proeven wat Keulen te bieden heeft, kan best meteen een hotelkamer boeken. Trouwens, je krijgt de stad in al haar facetten nooit op een dag gevat! En keek je misschien toch wat diep in een ‘Kölsch-glas’, dan kan je de volgende dag tot rust komen in de groene gordel rond het stadscentrum. Keulen heeft trouwens een boeiende dierentuin en een uitgestrekt wandel- en fietsnetwerk dat je de stad op een heel andere manier leert kennen.

Opgeladen de winter door
Te snel vliegt mijn tijd in Keulen en dus begeef ik me naar het Hauptbahnhof vanwaar ik rechtstreeks per trein terugspoor naar België. Maar niet zonder een pitstop in de ‘MartHalle’ in de C-passage onder de spoorbundels. Met spijt vertrek ik uit één van mijn meest geliefde steden. Maar ook met een opgewarmd hart én volledig opgeladen batterijen zodat ik er weer een winter tegen kan. Stiekem hoop ik snel weer te keren want Keulen werd een tweede thuis en niet enkel voor ‘der Heinzel’.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toeristische dienst Keulen | Kardinal-Höffner-Platz 1 | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 34 64 30 | Internet: www.koelntourismus.de
Duitse Nationale Dienst voor Toerisme BeLux | Tel.: +32 (0)2 245 97 00 (09 – 12u30
E-Mail: [email protected] | Internet: www.germany.travel
Facebook: www.facebook.com/VakantielandDuitsland?fref=ts
Kerstmarkten Duitsland: www.germany.travel/nl/specials/kerstmarkten/kerst.html
Bereikbaarheid
Treininformatie België | www.b-europe.com/Reizen
Bezienswaardigheden
Kerstmarkten in Keulen
Internet : http://www.koelntourismus.de/weihnachtsmaerkte
Keulse Dom | Dompropstei Margarethenkloster 5 | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 17 94 01 00 | Internet : www.koelner-dom.de
Romeins-Germaans Museum | Roncalliplatz 4 | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 22 12 44 38 | Internet : www.museenkoeln.de/roemisch-germanisches-museum
Ludwig Museum | Heinrich-Böll-Platz | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 22 12 61 65 | Internet : www.museum-ludwig.de
Wallraf-Richartz Museum | Obenmarspforten | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 22 12 11 19 | Internet : www.wallraf.museum
Dom Schatkamer | Domkloster 4 | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 17 94 05 30 | Internet : www.koelner-dom.de
Kolumba | Kolumbastrasse 4 | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 933 19 30 | Internet : www.kolumba.de
Chocolademuseum | Am Schokoladenmuseum 1a | 50678 Köln
Tel. +49 (0) 221 933 88 80 30 | Internet : www.schokoladenmuseum.de
Durfthaus 4711 | Glockengasse 4 | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 27 09 99 10
Durfthaus Farina-Haus | Obernarspforten 21 | 50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 399 89 94 | Internet : www.farina.eu
Kölner Zoo | Riehler Strasse 173 | 50735 Köln
Tel. +49 (0) 1805 28 01 01 | Internet : www.koelnerzoo.de
Eten en drinken
Brauhaus Sion | Unter Taschenmacher 5-7 |50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 257 85 40 | Internet: www.brauhaussion.de
Peters Brauhaus | Mühlengasse 1 |50667 Köln
Tel. +49 (0) 221 257 39 50 | Internet: www.peters-brauhaus.de
Brauhaus Gaffel am Dom | Bahnhofsvorplatz 1 |50667 Köln
Tel. +49 (0) 913 92 60 | Internet: www.gaffelamdom.de
Overnachten
Hotel Viktoria | Worringer Strasse 23 | 50668 Köln
Tel. +49 (0) 221 9 3 17 20 | Internet: www.hotelviktoria.de

Coverfoto: © KölnTourismus GmbH / Udo Haake

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *