Berlijnse muur

Berlijnse Muur: feest en nieuwe toppers 30 jaar na de val

Op 9 november 2019 is het exact dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Deze historische gebeurtenis van wereldformaat heeft een symbolische waarde. Berlijn viert het dertigjarige jubileum met een groot festival van 4 tot 10 november 2019. 7 dagen lang feesten en herdenken Berlijners samen met hun bezoekers.

Van vreedzame revolutie tot val van de muur
De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 staat als ‘vreedzame revolutie’ in de geschiedenisboeken. De gebeurtenis werd doorgedrukt door de burgers van de DDR die zich inzetten voor democratie, vrijheid en mensenrechten en is waarschijnlijk een mijlpaal met de grootste gevolgen voor Berlijn en Europa na de tweede wereldoorlog. Tijdens de feestweek genieten gasten van de Berlijnse sfeer van vrijheid en tolerantie. Het feest, neergezet in de context van opkomend nationalisme, wordt gezien als een bemoedigende gebeurtenis voor Europa en de wereld.

Historische locaties vormen het feestdecor
De feestelijkheden tussen 4 en 10 november 2019 vormen voor Berlijn het belangrijkste evenement van het jaar. Honderden concerten, lezingen, getuigenissen en tentoonstellingen, op 7 historische locaties, vestigen de aandacht op de geschiedenis van de vreedzame revolutie en de val van de Berlijnse Muur. Oorspronkelijke scènes, zoals de Alexanderplatz en de Brandenburger Tor worden spectaculair in de kijker gezet: op gevels brengen grote licht- en projectie-installaties de geschiedenis tot leven.

Humboldt Forum: een nieuwe culturele topper
Eén van die historische plaatsen is het gereconstrueerde Berliner Stadtschloss waar destijds het Palast der Republiek stond, het voormalig DDR parlement. In het vernieuwde kasteel, tegenover het Museuminsel, vind je het Humboldt-forum. Een unieke culturele locatie die bezoekers uitnodigt om meerdere innovatieve tentoonstellingen en evenementen van wereldformaat onder één dak mee te pikken.

2 nieuwe Berlijnse toppers

  1. Futurium: in hartje Berlijn opent op 5 september 2019 Futurium. Dit nieuwe complex staat gratis(!) open voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst en een actieve rol wil spelen in het vormgeven ervan. Er komt o.a. een interactief praktijklaboratorium en een evenementenforum. Futurium voorspelt aan zijn bezoekers een kijk in de wereld van morgen en wil een ontmoetingsplaats worden waar politiek, wetenschap, bedrijfsleven en samenleving bijeenkomen om ideeën uit te wisselen over de toekomst.
  2. Berlin Ausstellung: een speciale topper die in 2020 ingehuldigd wordt. De expo telt zeven indrukwekkende themaruimtes op ongeveer 4.000 vierkante meter waarin bezoekers de fascinatie van Berlijn en haar connecties met de wereld kunnen ervaren.

Gratis app
‘Visit Berlin’ stelt een gratis te downloaden app ‘About Berlin’ ter beschikking met meer dan 200 korte verhalen over vrijheid en onvrijheid in Berlijn. De app gidst je zowel naar bekende historische locaties alsook naar minder gekende plaatsen zoals: paleis Schönhausen, de pastorie van Kaulsdorf en de Spandau ijskelder. Deze app is helaas enkel beschikbaar in het Engels en in het Duits. Andere beschikbare applicaties geven je alle informatie over openbaar vervoer, stadsverkenning per fiets, gastronomie, verblijfsaccommodatie, reisgidsen met specifieke highlights en meer.

Citytrip Berlijn klassiekers en onze tips
Heeft Berlijn grootse toekomstplannen en groeit de stad nog steeds in sneltempo, niettemin blijven de belangrijkste bezienswaardigheden uit het verleden de grootste attracties. Daartoe behoren de historische Rijksdag met zijn glazen koepel, de met graffiti bekladde Berlijnse Muur restanten, Checkpoint Charlie, het Kaufhaus des Westens en de prachtige Brandenburger Tor. Onze tips: bezoek Tiergarten en kuier op de Kurfürstendamm. Tot slot nog een winters ideetje: rond kersttijd bouwt Berlijn betoverende kerstmarkten met ondermeer de Berliner Weihnachtszeit achter de Alexanderplatz!
Check ook ons verslag Budgetvriendelijk Berlijn.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Berlijn | Internet: about.visitberlin.de
Cultuurprojekt Berlijn | Internet: www.kulturprojekte.berlin
Humboldt Forum | Internet: www.humboldtforum.org
Toerisme Duitsland | Internet: www.germany.travel/nl/index.html

Coverfoto: © visitBerlin / Philip Koschel
Bron: visitberlin

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *