wijnland Luxemburg

In wijnland Luxemburg toveren ze druiven om tot mousserende parels

Als Belgische Luxemburger is het een boogscheutje stappen tot het Groot Hertogdom ‘wijnland Luxemburg’. Naast een bitterzoet bommetje chocolade was het vooral een verfrissend scheutje Moezelwijn dat naar me lonkte als een parel op de bodem van een onvergankelijke fles tijdens een middeleeuws volksspel. ‘Brutaal’ prikkelend!

wijnland Luxemburg

Het dorp Schengen aan de oever van de Moezel.

Spoorloos verdwenen in wijnland Luxemburg
Een witte boei midden de Moezel verwijst in Schengen naar het drielandenpunt Duitsland-Luxemburg-Frankrijk. Hier in Schengen, een onbeduidend stadje, verdwenen vele Europese grenzen spoorloos met de Schengen-akkoorden of het vrij persoonsverkeer. Van 1985 tot nu gestadig uitgebreid tot 27 landen, Vaticaanstad inbegrepen! Vrij verkeer heb je trouwens in het gehele Groot Hertogdom Luxemburg want tram, trein en bus zijn gratis! Luxemburg het spoor bijster? Helemaal niet! Het is voor de welstellende burger een financieel veilige haven. Luxemburg is klein in oppervlakte, maar groot in denken en doen!

wijnland Luxemburg

Zweemzoete wandeling
Gestart aan het voormalig klooster van Schengen, waar een oeroude ent me de weg wijst, kom ik tussen de wijngaarden op de flanken van de Moezel nog badend onder een laatste Indian Summer zonnetje. Het wegje is een echte kuitenbijter tot de eerste ranken Pinot Gris, Pinot Noir en Rieslinger. Maar ik heb geluk! Er hangen nog wat trosjes druiven verleidelijk verloren en die smaken zo heerlijk sappig en zonnig dat mijn mond rood en paars kleurt als was het een doordrongen wijnkurk zelf!

De wijn is maar zo goed als de druif
Henri Ruppert, telg uit een achtste generatie wijnbouwers, heeft een duidelijke obsessie naar verfijning in smaak en kwaliteit. Hierbij spelen zijn eigen opgedane kennis en ervaring een grote rol. Gerichte bemesting, groene oogst of druivenhalvering waardoor meer ruimte voor sappig groeiproces van de druiven en tijdig loofwerk zijn katalysatoren voor de smaakevolutie. De zandgrond, schelpafzetting of schelpkalksteen van de Stromberg ( het wijngebied ) zijn een onmisbare vruchtbare stimulans.

Van bio naar nog meer biodiversiteit bij Kox Corinne
Kox van wijnbedrijf Kox, gaat nog een stap verder. Kennis en gebruiken uit het verleden doen herleven als oplossing tegen de opwarming en als kwaliteitsbevordering. Aanplanten van bomen, fruitbomen of struiken tussen de rijen wijnranken waardoor meer schaduwzones en langer vochthoudende grond bevorderen het natuurgetrouwe groeiproces van de druiven. Zodanig allemaal aangeplant dat er ook voldoende vrij spel is voor zachte zomerse wind. Echte biodiversiteit!

wijnland Luxemburg

Een Georgisch accentje in wijnland Luxemburg
Uit kleisteen gebakken grote amforen in vaste grond geplaatst worden gevuld met druiven waarna een spontane fermentatie of edele rotting de suikers omzet naar een overheerlijke wijn met een wilder ‘aards’ karakter rijk aan uiteenlopende volle smaakaroma’s. Wàt een heerlijke wijnen! En dat dankzij een oud gebruik in Georgiê. Ik proefde er een Riesling en spontaan dacht ik als bierliefhebber aan trappist Orval. Dezelfde ‘wilde’ sensatie of brettanomyces-effect van Orval was duidelijk aanwezig in geur en smaak van deze Riesling. Deze topper tovert een glimlach op je gezicht! Proficiat Corinne voor zoveel toewijding en eerlijke wijnbouw! Blij om dit genot zet ik mijn zachte ‘moezelzoete’ trip verder.

wijnland Luxemburg

De grotten van wijndomein Saint Martin

Parels in de buik
De bubbels tikten ook binnen in mijn buik en dus was een hapje meer dan welkom! Le Pavillon Saint Martin wist me te verblijden met een Souris d’agneau des Pyrénées of lamsboutje met look, tijm, zoete patatjes en worteltjes en een honingsausje en citroenblaadjes. Ik zocht wat tegengewicht voor zoveel hartelijke smaken en combineerde met Auxerrois Grand Premier Cru gerijpt in de grotten van wijndomein Saint Martin. Een wijn met frisse citrus toetsen, meloen, mirabellen en ietwat kruidig van smaak. Geen dessert om af te ronden, maar wel nog een zoete crémant op basis van Pinot Blanc, Riesling en Auxerrois druiven.  De échte zoete zonde is voor morgen.

wijnland Luxemburg

Het museum voor moderne kunst

Kloppend hart Luxemburg
Vandaag breng ik een bezoek aan stad Luxemburg gekend voor zijn Europese instellingen. Ik beperk me tot het MUDAM of museum voor moderne kunst,  Chemin de la Corniche of een autovrij wandelpad met zicht op de oude benedenstad en de rivier Alzette, de Bockrots of rots waarop Luxemburg stad is ontstaan in de 10de eeuw, met de Pfaffenthal lift kan je naar de benedenstad. Aan de ingang boven krijgen de liefhebbers een schoorvoetende kick en sneller kloppend hart bij een doorkijk naar beneden op een doorzichtig glazen platform. Het spreekwoordelijk kloppend hart van ‘wijnland Luxemburg’ is voor vele zakenmensen Kirchberg.

Bon-’Bonn’
Mijn kloppend hart stuurt me naar het Groothertooglijk paleis, niet zozeer voor het paleis maar voor een klein smaakvol paradijs aan de overkant: Nathalie Bonn Chocolate House of Luxembourg! Ik word er hartelijk ontvangen door Nathalie Bonn en haar echtgenoot. Hoe kan het anders met chocolade!? Haar denken en haar liefde voor alles wat puur is spreekt me enorm aan! We hebben duidelijk hetzelfde pittig karakter en ik smelt haast letterlijk weg in haar drang om met eerlijke producten te werken. Geschonken zoals door de natuur! De pralines zijn échte ’bonBonns’ Ik geniet er van een warme chocolade met chilipepers: hot and spicy!

River dance
Een verblijf in wijnland Luxemburg vraagt een tocht op de Moezel. Ik keer terug naar Remich en vaar de Moezel op en af met de riviercruise River Diva en geniet van een gastronomisch diner afgesloten met de nodige ambiance en danspasjes. Daarna is het met enige overdrijving een nachtje ‘bâteau îvre’ in hotel l’Ecluse. Met een doos gevulde pralines en een paar flessen Moezelwijn rij ik volgende ochtend met een biologisch puur genot naar huis! Wàt een hartelijk gevoel!

Genoot jij al ook al van een weekendje in wijnland Luxemburg?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring of verhaal! Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Luxemburg
| Internet: visitluxembourg.com
Toerisme Luxemburg stad | Internet: visitluxemburg.com
Bereikbaarheid
Met de auto
| Brussel – Luxemburg: 225 km
Met de trein | Brussel – Luxemburg: reken op een reistijd van circa 3u30.
Ter info: het openbaar vervoer is gratis in Groot Hertogdom Luxemburg
Eten & drinken
Le Pavillon Saint Martin | Internet: pavillonsaintmartin.lu
La Péniche Vintage (by Navitours) | Internet: vintageboat.lu
De Buttek vu Letzebuerg
| Internet: bwanderscheid.com
Activiteiten
Wijnbouw
:
Caves Saint Martin | Internet: cavesstmartin.lu
– Domaine Kox | Internet: domainekox.lu
– Domaine Henri Ruppert | Internet: domaine-ruppert.lu
Riviercruise River Diva by Navitours | Internet: navitours.lu
Nathalie Bonn Chocolate House | Internet: chocolate-house-bonn.lu
Overnachten
Hotel L’Ecluse | 29 Waistrooss L-5450 Stadtbredimus | Internet:  hotel-ecluse.lu
Mama Shelter Luxembourg | Internet: mamashelter.com

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *