Parels van schuimwijnen in de Luxemburgse Moezelvallei

Belgen houden van bubbels. Blijkbaar laten wij voor iedere gelegenheid, groot of klein, vlot de kurken knallen van een geestrijke fles schuimende wijn. Waarom niet eens naar de Luxemburgse Moezelstreek afzakken om een aantal uitstekende schuimwijnen te gaan degusteren en onze voorraad op te slaan voor de naderende feesten?

La Route du Vin
De Moezelvallei is sinds de Romeinen gekend om haar zachte microklimaat dat uiterst geschikt is voor het verbouwen van witte wijndruiven zoals Riesling, Rivaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Auxerrois, Chardonnay enzovoort. De route du vin aan de Luxemburgse zijde van de rivier strekt zich uit over een lengte van 42 km tussen Wasserbillig en Schengen. Vandaag worden 1.300 hectare wijngaarden op de zonnige zuidwest georiënteerde hellingen verbouwd door ongeveer 900 wijnboeren, wat een schat van heerlijke kwaliteitswijnen oplevert.

Bij Bernard-Massard op bezoek

Bij Bernard-Massard op bezoek

Schuimende wijn
We tikken ‘Grevenmacher’ in onze GPS en zijn precies 200 km van onze bestemming verwijderd. Tegen het middaguur komen we aan in de wijnkelders van Bernard-Massard, net op tijd voor het aperitief. Dit wijnhuis werd in 1921 opgericht door een jonge oenoloog Jean Bernard- Massard, die zijn carrière startte als keldermeester in de champagnestreek en als eerste de methode traditionelle toepaste op de Moezelwijnen. Vandaag zijn ze de voornaamste familiale producent van Luxemburgse schuimwijnen met 3,5 miljoen flessen per jaar.

Gisting op de fles
Klaar voor een bezoek aan de wijnkelders. Net zoals bij een champagne of een cava wordt ook hier de traditionele methode toegepast (toen dat nog methode champenoise genoemd werd). Ondanks de bijna honderdjarige traditie is het productieproces verrassend modern, wat een constante kwaliteit verzekert. De wijnen rijpen gedurende één tot drie jaar op de fles, die regelmatig wordt gedraaid. Hoe langer dit proces duurt, hoe verfijnder de smaak en hoe zachter de belletjes!

1 tot 3 jaar rijpen de wijnen op fles

1 tot 3 jaar rijpen de wijnen op fles

Eindelijk proeven
Er is een gevarieerd gamma dat beantwoordt aan verschillende smaken en gelegenheden. Het goede nieuws is dat ze qua kwaliteit best te vergelijken zijn met een goede champagne of cava, maar de prijs (vanaf € 8,89) stukken beter meevalt! Ondertussen hebben we ook geleerd dat het onderscheid tussen de talrijke mousserende wijnen vaak niet in de methode, maar in de herkomst ligt. De zogenaamde appelation controlée verwijst naar de typische terroir (ondergrond) en de gebruikte cépages (wijnranken).

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Bernard-Massard
| Route du vin 22 | L-6794 Grevenmacher
Tel. +35 2 75 05 45-228 | E-mail: [email protected]
Website: www.bernard-massard.com
Luxemburg
| www.visitluxembourg.be
Moezel
| www.region-moselle.lu
Wijn
| www.vins-cramants.lu | www.vinsmoselle.lu
De wijnen van Bernard-Massard worden in België verdeeld door:
V.A.S.CO sa/nv | Industrielaan 16-20 | 1740 Ternat
Tel. +32 (0)2 583 57 54 | E-mail: [email protected]
Bezienswaardigheden

Het oude historische stadje
met de smalle straatjes en Middeleeuwse vestigingen en het Belfort.
De vlindertuin
| Route des Trèves | L-6793 Grevenmacher
Tel. +35 75 85 39 | Internet: www.papillions.lu
Wandeling
doorheen de wijngaarden Kelsbaach
Kulturhuef
in het oude slachthuis | rue des Trèves 54 | L-6793 Grevenmacher
Le Musée de l’Imprimerie
en Le Musée du Jeu de Cartes Jean Dieudonné
Tel. +38 26 74 64 1 | Internet: www.kulturhuef.lu
Activiteiten

Boottocht op de Moezel
met de M.S. Princesse Marie-Astrid
Tel. +35 2 75 82 75 | Internet: www.marie-astrid.lu
of met Navitours vanuit  5553 | Remich | Tel. +35 2 75 84 89
E-mail: [email protected] | Internet: www.navitours.lu

Foto’s : © Bernard-Massard

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *