citytrip naar Bremen

Citytrip naar Bremen: in de voetsporen van de 4 stadsmuzikanten

De meeste ouders herkennen het vast: reizen met een koppige peuter is niet vanzelfsprekend. Wij zochten dan ook een familievriendelijke bestemming en vonden die in het Duitse Bremen. Wie zoekt naar een bestemming niet té ver weg, met leuke activiteiten voor kinderen (hallo Universum en Zoo Am Meer) én graag verrast wordt: overweeg een citytrip naar Bremen!

Citytrip naar Bremen? Kies de trein!
Ondanks het feit dat onze dochter graag in de auto zit, zijn wij zelf niet zo’n roadtrippers. Verkeersdrukte, parkeergedoe en files, het bezorgt ons vooral stress. Dat is meteen het eerste voordeel aan een citytrip naar Bremen: je kan er perfect met de trein naartoe. Vanuit Brussel-Zuid sporen we eerst naar Keulen om een uurtje later door te reizen naar Bremen. Je bent iets langer onderweg dan met de auto, maar dat nemen we er graag bij in ruil voor het ontspannen gevoel bij aankomst.

citytrip naar Bremen

De 4 stadsmuzikanten
Bremen is het eindpunt van de Duitse sprookjesroute. Wie graag een langere vakantie plant in Duitsland kan ook de hele route voor zijn rekening nemen. Deze ontstond in de jaren 70 en brengt je langs de plaatsen uit de beroemde sprookjes van de gebroeders Grimm. Met je kinderen in de voetsporen van vrouw Holle, de rattenvanger van Hamelen of Rapunzel: wij hebben deze route alvast op onze to-dolijst gezet!

Voor onze midweek Duitsland wagen we ons voorlopig enkel aan een citytrip naar Bremen, bekend om het verhaal van de 4 stadsmuzikanten. Nog steeds vormen ze hét symbool van de stad. In het oude stadscentrum staat er een bronzen beeld van de vier. Volgens de legende zou het aanraken van de poten van de ezel geluk opleveren. Maar opgelet, het werkt enkel als je de beide handen gebruikt!

Ontdek de charme van Bremen
Bremen kent een rijke geschiedenis als bisschopszetel, maar ook als lid van de Hanzesteden. Het historische centrum weerspiegelt dit verleden met tal van prachtige gebouwen zoals de Dom, het 15de eeuwse Rathaus en de middeleeuwse wijk Schnoor. Een groot deel van het oude centrum is dan ook beschermd Unesco Werelderfgoed. Wij genoten van een geleid bezoek en kregen zo een veel beter beeld van de stad en haar geschiedenis. Maar ook zonder gidsbeurt is het leuk om door de straatjes te slenteren, de Dom binnen te gaan en langs het water te wandelen.

Universum
Wie met kinderen een citytrip naar Bremen plant, moet zeker langs het Universum, een soort Duitse Technopolis. Het museum is opgedeeld in drie verdiepingen met elk een eigen thema (mens, techniek en natuur). Onze dochter was met haar twee jaar nog een beetje jong, maar genoot zichtbaar van het rondlopen, knopjes duwen en het observeren van de andere kinderen.

Osterwiese
Wie overweegt om met kinderen naar Bremen te trekken, ga in de paasvakantie! Dan viert de stad Pasen met een grote Paaskermis: de Osterwiese. Eén van de grootste kermissen die we ooit gezien hebben! Je vindt er gigantische attracties zoals rollercoasters en een reuzenrad, maar evengoed molentjes voor de kleintjes. Verspreid over de kermis staan typisch Duitse eetstalletjes met Bratwurst, bier en peperkoeken hartjes.

citytrip naar Bremen

Bremerhaven
Omdat het voor de steeds groter wordende schepen moeilijker werd om Bremen te bereiken via de Wezer bouwde de stad een haven verderop: Bremerhaven. Wij kozen ervoor om ook enkele nachten te overnachten in deze havenstad, maar je kan evengoed kiezen voor een daguitstap (de trein brengt je op een uurtje in de stad vanuit Bremen). De stad zelf is geen grote meerwaarde, ze voelt eerder industrieel en nogal kil aan. Maar Bremerhaven investeerde de laatste jaren volop in de Havenwelten, een mooie buurt aan de haven waar de leukste musea op een boogscheut van elkaar liggen.

citytrip naar Bremen

Het Auswandererhaus
Je kan er bijvoorbeeld terecht in het Duitse Auswandererhaus, een museum dat de emigratieverhalen vertelt van de Europeanen die in de 19de en begin 20ste eeuw met de boot naar Amerika, Canada of Australië vertrokken, op zoek naar een beter leven. In dit museum loop je in de voetsporen van één van deze emigranten wiens verhaal je doorheen je bezoek ontdekt. De tentoonstelling is interactief, maakt gebruik van verschillende media én is enorm mooi opgebouwd. Een aanrader, ook met kinderen die hun ogen de kost kunnen geven.

citytrip naar Bremen

Tal van musea
Naast het Auswandererhaus vonden wij ook het Klimahaus (een uniek museum dat bezoekers meeneemt op een wereldreis langs de 8ste lengtegraad) een aanrader! Ook hier leggen ze de nadruk op beleving: voel de koude op Antarctica of de drukkende warmte in het regenwoud. Onze dochter speelde in het zand en vergaapte zich aan de vissen en insecten.

citytrip naar Bremen

In hetzelfde stadsdeel vind je ook het Duitse Maritieme Museum van Bremerhaven. Dit museum is minder gericht op kinderen, maar ook hier heeft onze peuter zich geamuseerd. Er liggen boekjes klaar voor de kleintjes (allemaal rond het thema scheepvaart) én ze kon er zich uitleven aan het kleuren van kleurplaten. Dit gaf mama en papa de tijd om het grote middeleeuwse kog te bewonderen dat opgesteld staat in het museum. Een gigantisch middeleeuws handelsschip dat werd teruggevonden in de buurt van Bremen en een thuis kreeg in Bremerhaven.

citytrip naar Bremen

Zoo am Meer
Last but not least bezochten we ook de kleinste zoo van Duitsland. De kleine oppervlakte zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Onze dochter kreeg niet genoeg van de pinguïns en de zeeleeuwen, maar was nog het meest onder de indruk van de kleine speeltuin in de zoo. Wij vonden de ijsberen en de poema’s dan weer het meest indrukwekkend.

Lekker eten
Duitsland heeft niet de beste reputatie op culinair gebied, toch aten wij altijd heel lekker! De meeste restaurants zijn erg kindvriendelijk. Onze dochter kreeg zo goed als standaard een kleurplaat en kleurpotloodjes om zich bezig te houden. Kindermenu’s waren overal beschikbaar, van fish and chips tot wortelpuree met worst.

Ben je in Bremerhaven en hou je van fine dining, dan moet je gaan eten bij Natusch! Het ligt wat weggestoken in de visserijhaven van de stad, maar het is de omweg meer dan waard. Het restaurant is volledig ingericht als oud schip en serveert het lekkerste eten. Wij aten bijvoorbeeld een driegangenmenu met kaviaar, vis en huisgemaakte tiramisu met rabarber voor 49 euro. Laat je zeker niet tegenhouden door kinderen, want ook daar is het restaurant helemaal op voorzien, onze peuter kreeg zelfs een cadeautje bij het vertrek.

citytrip naar Bremen

Kindvriendelijk overnachten in Bremen en Bremerhaven
In Bremen overnachtten we in het Moxy Hotel. Het hotel maakt deel uit van keten Mariott en heeft ondertussen wereldwijd maar liefst 137 vestigingen. Wij sliepen in een ruime familiekamer met twee 2-persoonsbedden. Ruimte genoeg dus! Het hotel heeft een hippe uitstraling en een zeer gezellige lobby met 24-uursreceptie en bar waar je doorheen de dag een hapje kan eten (makkelijk als je met kinderen reist die nog een middagdutje doen). Het hotel ligt niet in het centrum van Bremen, maar om de hoek stoppen om de 10 minuten trams die je binnen de 10 minuten naar het centrum brengen, handig.

In Bremerhaven sliepen we in het Havenhostel, gelegen in een prachtig oud kazernegebouw. De hostel heeft natuurlijk een andere uitstraling dan een hotel, maar we kwamen niets tekort. De kamer is voldoende ruim en er staat al een kinderbedje klaar wanneer we arriveren. Ook hier is er een 24-uursreceptie en ruime lobby mét kickertafel, pooltafel en dartsbord. Dat maakt het wachten tijdens de dutjes een pak aangenamer. Tegenover de hostel is er ook een grote supermarkt waar je 24 uur per dag terecht kan! Aan het ontbijt staan kleurpotloden en kinderstoelen klaar en onze dochter krijgt ook een eigen peuterservies.

Verrassend
Om een lang verhaal samen te vatten: wij waren verrast door de veelzijdigheid van Bremen en Bremerhaven. Sprookjes, middeleeuwse architectuur, technologie en avontuur. Dit smaakt naar meer, wij wagen ons in de zomer aan de volledige sprookjesroute!

Ging jij al eens voor een citytrip naar Bremen?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Bremen | Internet: Bremen in een oogopslag | Bremen Tourismus (bremen-tourismus.de)
Toerisme Bremerhaven | Internet: Tourismus – Bremerhaven.de
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Overnachten
Moxy hotel Bremen | Internet: Lifestyle Hotel in Bremen | Moxy Bremen (marriott.com)
Havenhostel Bremerhaven | Internet: Lifestyle Hotel in Bremen | Moxy Bremen (marriott.com)
Vervoer
Bremen Card | Internet: BremenCARD: Ermäßigungen für euren Bremen-Aufenthalt
Zien en doen in Bremen
Gidsbeurt Bremen | Internet: English Guided Tour | Bremen Erlebnisse (bremen-tourismus.de)
Universum | Internet: Universum® Bremen – Mitmach-Museum Bremen! (universum-bremen.de)
Osterwiese | Internet: Osterwiese Bremen | Der schönste Markt zur Osterzeit
Klimahaus | Internet: Klimahaus Bremerhaven: Startseite (klimahaus-bremerhaven.de)
Auswandererhaus | Internet: Experience – German Emigration Center (dah-bremerhaven.de)
Zoo Am Meer | Internet: Experience – German Emigration Center (dah-bremerhaven.de)
Eten en drinken
Natusch | Internet: Startseite (natusch.de)
Strom | Internet: Restaurant STROM – ATLANTIC Hotel Sail City Bremerhaven (atlantic-hotels.de)

Beeldmateriaal citytrip naar Bremen: © Lore Gillekens en Ward Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *