In het spoor van de gebroeders Grimm

Roadtrip door de Duitse sprookjesdorpen van Grimm

De Duitse Sprookjesroute laat je een roadtrip maken langsheen gezellige stadjes van Duitsland. Het beginpunt ligt in Hanau en bijna 600 km verder stopt de autoroute in Bremen. Onderweg scoor je knappe vergezichten en mooie dorpjes die elk op hun eigen manier de befaamde gebroeders Grimm en hun sprookjes vieren.

Het Grimm-museum in Steinau. © Gruppenhandbuch

Het Grimm-museum in Steinau. © Gruppenhandbuch

Jeugdsentiment
In Steinau groeiden de broertjes Jacob en Wilhelm Grimm op. Dat kun je natrekken in het kleine museum dat hun doorgebrachte tijd in het stadje reconstrueert. De sprookjessfeer komt overigens helemaal tot leven dankzij de kleurrijke vakwerken typische Duitse huisjes, half uit hout en baksteen. Steinau is dankzij z’n kleinschaligheid een zaligheid om in rond te kuieren en te genieten van een fris biertje op een zomers terras.

Het stadhuis van Alsfeld. © H.-Joerg Kretschmer

Het stadhuis van Alsfeld. © H.-Joerg Kretschmer

Rode gewaden
Alsfeld is dan weer een van de meest belangrijke middeleeuwse steden in Duitsland geweest en dat laat zijn geschiedkundige sporen na. Ook hier weer niets anders dan de schilderachtige vakwerken huisjes. Bovendien laat de Sprookjesroute je hier stoppen omdat Roodkapje er vandaan komt. Wie goed kijkt, ziet dat het meisje nog altijd springlevend is: haar befaamde mantel werd gebaseerd op de traditionele kledij die sommige vrouwen hier nog altijd dragen.

Op weg naar het kasteen van Friedrichstein in Bad Wildungen. © Karin Döling

Op weg naar het kasteen van Friedrichstein in Bad Wildungen. © Karin Döling

Bron van gezondheid
Bad Wildungen staat al eeuwen bekend om z’n natuurlijke bronnen die er elke dag overvloedig stromen. In de 19de eeuw was het een belangrijke bestemming voor de elite en in de 20ste werd een vakantie hier gewoon terugbetaald door de ziektekostverzekering van de staat. De zuiverende bronnen blijven tot op de dag van vandaag een trekpleister.

Het kasteel van Friedrichstein. © relsieG Fotoworks

Het kasteel van Friedrichstein. © relsieG Fotoworks

Waargebeurd verhaal
Het authentieke middeleeuwse kasteel van Friedrichstein lokt ook behoorlijk wat bezoekers lokt. Niet alleen omdat de architectuur ervan zo indrukwekkend is, maar ook omdat het sprookje van Sneeuwwitje er ontstaan is. Een echte liefdesrelatie die in mineur eindigde met een vergiftiging vormde de basis van het gekende sprookje. Je kan zelfs in de omgeving mijnen bezoeken die de mythe van de 7 dwergen als het ware tot leven wekt.

Mythologie in een sprookje
In Hessisch Lichtenau, een dorpje waar het meeste van de tijd niets spectaculair gebeurt, is Vrouw Holle ontstaan. Zonder twijfel een van de meest bekendste en belangrijkste sprookjes in Duitsland, en misschien ook wel het oudste. De oorspronkelijke verhaallijn gaat terug naar de tijd waarin heidense mythologie en de aanbidding van de moedergodin big business waren, duizenden jaren geleden nog voor er ooit sprake was van het huidige Europa. Dat het sprookjesfiguur hier een belangrijke rol speelt, zal je als buitenstaander snel merken: een klein interactief museum in de stad en zelfs een voor de gelegenheid gekostumeerde Vrouw Holle leidt je rond in het gezellige dorp.

Aan de oevers in Hann. Munden. © Hans Jessen

Aan de oevers in Hann. Munden. © Hans Jessen

Met de dokter op pad
Hann. Munden, zo’n honderden jaren geleden ontstaan, telt vandaag nog altijd meer dan 700 vakwerken woningen. De bekende spilfiguur hier? Dokter Eisenbarth, een rondtrekkende arts uit de 17de eeuw. Wie geluk heeft bij een bezoek van deze stad, kan meegenieten van een rondleiding gegeven door een in de arts verklede gids. Leuk weetje: hier vloeien maar liefst 3 grote rivieren samen: de Wezer, Werra en Fulda.

Het GRIMMWELT Museum in Kassel. © GRIMMWELT Kassel

Het GRIMMWELT Museum in Kassel. © GRIMMWELT Kassel

Gloednieuw Grimm-museum
Kassel is de hoofdstad van de Sprookjesroute en dus ook dé stad van de Gebroeders Grimm. Nieuw sinds dit jaar is GRIMWELT Kassel, een groot interactief museum dat het hele levensverhaal van de broers vertelt compleet met een indrukwekkende en verrassende weergave van hun werken. Nog zo’n niet te missen stad is Hameln, bekend van de Rattenvanger van Hamelen.

In het spoor van de gebroeders Grimm

Het Trendelburg kasteel van Rapunzel. © Mapio

Prinsessenleven
Kastelen blijven ook een klassieker op deze route. De kastelen waar misschien de bekendste sprookjes aan verbonden zijn, liggen in Hofgeismar en Trendelburg, waar respectievelijk Rapunzel en Doornroosje hun tijd in spendeerden.

Tijd nemen in Bremen
Zeker de grootste stad op de route is Bremen, een plek die altijd belangrijk is geweest voor de handel en transport. Behalve het feit dat de Bremer Straatmuzikanten hier het levenslicht zagen, staat de stad ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO wat ervoor zorgt dat je toch enkele dagen nodig hebt om op ontdekking te gaan.

In het spoor van de gebroeders Grimm

Het marktplein in Bremen. © Lincoln Santos

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Duitse dienst voor toerisme | Internet: www.germany.travel/nl
Meer info en een interactieve kaart van de volledige route: www.deutsche-maerchenstrasse.com/en
Bron: Landlopers.com

Zin in meer straffe roadtrips in Duitsland?
Dan is de ‘Trabitravel autovakantie‘ zeker iets voor jou! Dertig jaar na de val van de Berlijnse stippelde Reisreporter Steven een autoroute uit om op zoek te gaan naar sporen van het voormalige Oost-Duitsland.

Coverfoto: © Bernard Ksiazek

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *