fietsen Weserbergland

Fietsen langs eeuwenoude sprookjes in Weserbergland

Kilometers lang fietsen door het fabelachtige Weserbergland in Noord- en Centraal-Duitsland zonder je te vermoeien? Het kan! Reisreporter Pascal volgt vlotjes en gemakkelijk trappend op de pedalen van zijn e-bike de Weser-Radweg. Een veerpont sluist hem langs beide oevers van zijn herontdekte kinderlijke fantasiewereld.

Herbronnen in zoutbaden
Ik start met fietsen in het barokke Bad Karlshafen, gelegen in het heuvelachtige Weserbergland. Bij Movelo vind ik een waaier aan verschillende e-bikes. Ze bezorgen me een lijst van hotels waar ik de fietsbatterij kan opladen terwijl ikzelf in dromenland vertoef. Mezelf opladen doe ik in de thermen van Bad Karlshafen. Zonder veel inspanning drijf ik van het ene zoute zwembad naar het andere. Een ommetje langs het buitenbad is daar bij inbegrepen!

Betoverende Skywalk
Met het zout nog op de lippen stuur ik probleemloos mijn e-bike langs de Weser en hou een eerste stop bij Beverungen. Ik zet de fiets opzij en klim puffend naar de Weser-Skywalk. Zwom ik een paar uur ervoor nog letterlijk in het zout, dan verminderde het zoutgehalte van mijn zwetend lichaam nu druppelsgewijs. Boven op de Skywalk begrijp ik waarom dit  betoverend groen panorama de gebroeders Grimm inspireerde!

Klimmen aan de haarvlechten van Raponsje
Het fietsen gaat verder door dit ‘fabeltjesland’ Weserbergland, wanneer ik stop bij het klooster van Corvey. Binnen de muren van dit klooster herontdek ik in een afgelegen toren een eerste sprookje uit mijn kindertijd: Rapunzel of Raponsje. Het meisje met haarvlechten zo lang dat je langs buiten klimmend aan diezelfde vlechten de toren in kon. Ik werp een blik door het torenraam maar mijn vlechten ben ik al lang kwijt en neem dus maar de moeilijke wenteltrap terug naar beneden.

fietsen weserbergland

Links: de Weser-Skywalk is een niet te missen hoogtepunt. Rechts: de veerpont brengt jou en je fiets makkelijk van punt A naar B.

Een gelaarsde ontmoeting
Op weg naar mijn eerste slaapplaats in het pittoreske stadje Hoxter, gekend voor zijn vakwerkhuisjes, dwalen mijn gedachten af tot ik plots diep in de remmen moet voor een onverschrokken tegenligger! Het is de gelaarsde kat met een konijn gevangen in een zak. Kwaad miauwend vervolgt de kat als een protserige markies zijn weg naar het kasteel van Krukenburg dichtbij Bad Karlshafen. “Uit de weg!” roept hij. “Ik ben op de vlucht voor de gebroeders Grimm”. Wakker geschud vervolg ik glimlachend mijn ‘fantasieroute’.

Sprookjesfiguur onder stof
Na een nachtrust vol sprookjesdromen over wolven, roodkapjes, geiten en peperkoeken huisjes, fiets ik langs de andere oever van de Weser verder om uiteindelijk met het veerpont de oversteek te doen naar Polle. Ik word er in de burchtruïne ontvangen door de ‘Graven van Everstein’ gekleed in feestelijk gewaad. Maar het is een klein huisje net buiten de burcht dat mijn nieuwsgierigheid wekt. Aarzelend schuifel ik naar binnen en zie onder het stof voor het haardvuur een prinsesje met glazen muiltjes. Het is Assepoester!

Hoxter kenmerkt zich vooral door de indrukwekkende vakwerkhuizen.

Breekbare schoonheid
Eens opnieuw buiten merk ik samen met mijn drie kompanen dat onze fietsen omgetoverd zijn in een prachtige Koninklijke koets van wit porselein uit Fürstenberg, hier in Weserbergland kan alles! Voorzichtig nemen we plaats in deze breekbare schoonheid die met een zachte schok in beweging komt. Ik steek mijn hoofd naar buiten en zie vier stalen rossen voor de koets in gareel gespannen! Mijn fantasie is duidelijk op hol geslagen of is het omdat ik op weg ben naar Bodenwerder, de thuishaven van Baron von Münchhausen?

Leugenbaron animeert
Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen of kortweg Baron von Münchhausen was een Duits edelman en kapitein in het Russisch leger in de 18de eeuw. Zijn heldhaftigheid verwierf hij in de oorlogen tegen de Turken maar ook door zijn fantastische fabels die hij bracht tijdens militaire feestjes om de verveelde dames te animeren. Onterecht werd hij later ook bestempeld als de ‘Lügenbaron’.

James Bond ver vooruit
Naast het verhaal van de onvermoeibare haas met acht poten, het paard vastgebonden aan de kerktoren en vele andere is er het verhaal met de kanonskogel. Om de troepenmacht van de vijand te bespioneren liet de baron zich wegschieten op een eigen kanonskogel. Om terug te keren in het eigen kamp sprong hij halverwege op een kanonskogel afgevuurd door de vijand. 007 of James Bond zou het niet beter kunnen bedenken!

Dankzij de Bremer Stadsmuzikanten komt het sprookje van de gebroeders Grimm echt tot leven!

Onopgeloste verdwijningen
Terwijl ik me verdiep in een Duitse versie van Baron von Münchhausen voel ik een koude rilling door me gaan. Terug getoverd naar mijn kindertijd word ik verleid door de verlokkelijke tonen van een fluit. Het is de rattenvanger van Hamelen! Ik volg in het spoor van andere kinderen de rattenvanger op weg naar het schip der mysterieuze verdwijningen. Met mijn slapend been hink ik een beetje achterop en mis daardoor de boot. Gelukkig maar!

Fabelachtig einde met vrolijke noot
Ik probeer weg te vluchten uit mijn kinderlijke fantasiewereld en trek verder richting Noordzee naar havenstad Bremen. Ik verpoos even op een terrasje tot plots de Bremer Stadsmuzikanten me verrassen met hun opzwepende muziek. De fietsen zetten we even aan de kant en zo eindigt mijn avontuur in dit sprookjesachtig Weserbergland met een vrolijke noot!

Vind hier nog meer vakantietips uit Duitsland!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Weserbergland | www.weserbergland-tourismus.de | www.solling-vogler-region.de
Bereikbaarheid
Afstand | Brussel – Bad Karlshafen 450 km
Met de trein | Brussel –  Frankfurt  –  Kassel + taxi tot Bad Karlshafen
Bezienswaardigheden
Bad Karlshafen | barokke stad en zoutbronnen | www.bad-karlshafen.de
Hoxter | vakwerkhuisjes | www.hoexter-tourismus.de
Beverungen | Skywalk | www.weserbergland-tourismus.de
Polle | burcht | www.schaumburgerland-tourismus.de
Hameln | stad van de rattenvanger | www.hameln.de
Corvey | klooster | www.schloss-corvey.de
Furstenberg | kasteel en porselein | www.gemeinde-fuerstenberg.de
Bodenwerder | museum Baron von Munchhausen | www.muenchhausenland.de
Krukenburg | burcht tussen Bad Karlshafen en Helmarshausen | www.bad-karlshafen.de
Activiteiten
Weser-Radweg | fietsen langs de Weser | www.weserradweg-info.de
Fietsverhuur | Movelo | www.movelo.com

? PIN nu en plan later

fietsen weserbergland

Coverfoto: © Weserbergland Tourismus

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *