Europa Park in de zomer

Europa Park: alternatieven voor een goedkoper bezoek

Steeds meer Belgen en Nederlanders vinden de weg naar Europa Park in het Zuid-Duitse Rust. Zo’n bezoek loont, want dit pretpark verdiende terecht al vele prijzen. Ook reisreporter Steven is een frequente bezoeker maar koos voor deze reportage af te stappen van geijkte wegen en vertrok met enkele praktische alternatieven.

Met de trein naar Rust
Die praktische alternatieven mag je heel letterlijk nemen. Zo reis ik met de trein in plaats van met de auto. Het snelst spoor ik met de ICE-verbinding naar de luchthaven van Frankfurt. Daar wacht een vlotte aansluiting met een volgende hogesnelheidstrein tot Offenburg om dan verder te sporen met een regional-express tot Ringsheim, het station in de buurt van Europa Park en Rust. Een pendelbus staat klaar en brengt me ten slotte in slechts enkele minuten tot de poorten van het grootste pretpark van Duitsland.

Europa Park met de trein

Met de Duitse hogesnelheidstrein richting Europa Park.

Voorbereid op weg
Wie met de trein reist dient zich degelijk voor te bereiden. Bijvoorbeeld omdat de prijs van je ticket afhankelijk is van het tijdstip van je boeking. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper. Die nodige informatie vond ik via de website van NMBS-Europe, die ik vergeleek met deze van de Duitse spoorwegen die je trouwens ook in het Nederlands  kan raadplegen. Wat niet op deze websites staat, is dat je best licht gepakt vertrekt. Hogesnelheidstreinen hebben immers een beperkte bagageruimte.

Rusten in Rust
Europa Park biedt zijn bezoekers een compleet verblijfspakket aan door middel van eigen hotels en vele extra’s. Dat is natuurlijk praktisch maar heeft soms een stevig prijskaartje. Toegegeven, zij voorzien alternatieven, ondermeer door slaapmogelijkheden in tipitenten, maar ook dit kan anders. Het themapark ligt aan het centrum van het dorpje Rust. En wie zoekt, vindt bijvoorbeeld via booking.com al snel goedkopere slaapgelegenheden in gasthuizen, huurwoningen of lokale hotels. Ik verkies een eenvoudige maar degelijke kamer in hotel Rebstock.

Een goedkoper alternatief hotel voor de resorthotels van Europa Park.

Eten en drinken op wandelafstand
Zoals ik reeds vermeldde, plakken het dorpje Rust en Europa Park aan elkaar. Dat maakt dat je alles wat je nodig hebt op wandelafstand vindt. Zo genoot ik zelf van een lekker en voordelig ontbijt in bakkerij Harald Lang, gelegen op de weg naar de hoofdingang van het park. ’s Avonds stak ik de benen onder tafel in Kaiserstühler Hof, waar ik trouwens via het gratis wifi-netwerk het internet kon raadplegen.

Eigen bevoorrading
Voel je jezelf geroepen om je eigen potje te koken, dan raad ik het warenhuis van de Edeka-keten in de Hausener Strasse aan. Die ligt vlakbij de uitgang voor de hotels van Europa Park. Ik ging er ’s avonds binnen om boodschappen. Ik opteerde ervoor om hier water en frisdrank in te slaan aan democratische prijzen, want drankjes hebben helaas steevast in het pretpark een veel te hoog prijskaartje.

Geld besparen tijdens je bezoek aan Europa Park, zelfs beertje Paddington doet het.

Gevarieerd eten in het park
Eten is in Duitsland meestal goedkoper dan bij ons. Ook zo in het pretpark zelf waardoor een gevarieerd aanbod voor een beperkt budget voor handen is. Dat gaat van een snelle hap als een Euro-Mir-burger tot een lekkere visschotel in het Fjord Restaurant of een meer exotische maaltijd in SPICES. Houd er wel rekening mee dat veel mensen ’s middags op hetzelfde moment gaan eten en probeer daar je voordeel uit te slaan door net dan een populaire attractie aan te doen.

Oog voor weersomstandigheden
Tijdens mijn bezoek aan Europa Park had ik te maken met vrij uiteenlopende weersomstandigheden. De ene dag was het bloedheet, de volgende constant nat. Via de eigen app van het park, die je op enkele hotspots op het domein gratis kan raadplegen, haalde ik deze weersinformatie op om zo mijn planning bij te sturen. De shows en binnenattracties hield ik dan achter de hand voor de regenmomenten.

De inkom niet vergeten
En wat met de toegangsprijs tot het park zelf? Europa Park vind ik te groot om op 1 dag het attractieaanbod te verwerken. Daarom opteer ik steevast voor minstens 2 of zelfs 3 bezoekdagen en een voordeliger meerdagen-ticket. Een jaarkaart kan interessant zijn als je dit park frequenter bezoekt of plannen hebt om eveneens de Efteling en/of Phantasialand aan te doen. Andere voordelen van een abonnement vind je op de website van Europa Park die je in het Nederlands kan raadplegen.

Wie zich voorbereidt betaalt minder
In mijn vriendenkring hoor ik vaak vertellen dat pretparkbezoeken duur zijn. Maar mijn eigen ervaring vertelt me dat wie voorbereid vertrekt en eerst wat praktische informatie verzamelt, meer uit zijn bezoek haalt voor een zachtere prijs. Zo was ik alvast tevreden over de totaalprijs van mijn bezoek aan het grootste pretpark van Duitsland. Ik keer meer dan tevreden terug!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Europa Park | Europa-Park-Strasse 2 | 77977 Rust
Tel. +49 (0) 7822 77 66 88 | www.europapark.de
Bereikbaarheid
Routebeschrijving | www.europapark.de/lang-nl/Info-Service/Routebeschrijving/Met-de-auto/c273.html
Treininformatie (België) | www.b-europe.com/reizen
Treininformatie Duitsland | www.bahn.de
Treinstation (met buspendel)| Ringsheim
Informatie omtrent de buspendel (Ringsheim-Rust)| www.suedbadenbus.de/suedbadenbus/view/angebot/buslinien/europabus.shtml
Bezienswaardigheden
Toerisme Rust | Fischerstrasse 51 | 77977 Rust
Tel. +49 (0) 7822 86 45 20  | www.rust.de/de/Freizeit+Tourismus/Tourist-Info
Toerisme Freiburg | Rathausgasse 33 | 79098 Freiburg
Tel. +49 (0) 7613 88 18 80  | www.freiburg.de/pb/,Lde/225797.html
Toerisme Offenburg | Fischmarkt 2 | 77652 Offenburg
Tel. +49 (0) 7818 22 00 00  | www.offenburg.de/?langid=5
Toerisme Straatsburg | Place de la Cathédrale 17 | BP. 70020 | 67082 Strasbourg
Tel. +33 (0) 388 52 28 28  | www.otstrasbourg.fr
Toerisme Zwarte Woud | Habsburgerstrasse 132 |79104 Freiburg
Tel. +49 (0) 761 89 64 60  | www.zwartewoud.info
Toerisme Elzas | www.tourisme-alsace.com/nl/strasbourg-europese-hoofdstad/
Eten en drinken
Restaurant Kaiserstühler Hof | Hindenburgstrasse 6 | 77977 Rust
Tel. +49 (0) 7822 76 73 222   | www.kaiserstuelerhof-rust.de
Overnachten
Hotel Rebstock | Klarastrasse 14 | 77977 Rust
Tel. +49 (0) 7822 76 80 | www.rebstock-rust.de
Gästehaus J. Baumann | Hans-Thoma-Strasse 1 | 77977 Rust
Tel. +49 (0) 7822 6 15 70 | www.gaestehaus-baumann-rust.de
Verblijfsmogelijkheden in Rust | www.booking.com

? PIN nu en plan later

Onze praktische en budgettips voor Europa Park

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *