Per spoor door Duitsland met eerste stop Bremen

Duitsland, het land van Bratwurst, dronken dikkerds in Lederhosen en punctualiteit. En een land waar volgens veel jongeren alleen Berlijn de moeite waard is. Reisreporter treinde een week door Duitsland om te onderzoeken of de clichés waarheid bevatten. Eerste stop is Bremen, een stad die onmiddellijk ons hart stal!

Snel en comfortabel
We staan maandagmorgen om 7 uur paraat op het treinstation van Diest om naar Brussel-Zuid te sporen. Daar wacht de ICE, de hogesnelheidstrein die Duitsland en België verbindt, op ons voor een 5 uur durende rit richting Bremen. Je kunt ook het vliegtuig van Brussel naar Bremen nemen, maar de ICE is wel gemakkelijk en vooral budgetvriendelijk.

Groene studentenstad
Al vanaf het eerste uur in Bremen beseffen we dat we onze mening over het onaantrekkelijke Duitsland moeten aanpassen. Studenten op kleurige fietsen, grote parken en indrukwekkende gebouwen, deze stad is the place to be voor jonge citytrippers. We hebben honger gekregen van de lange treinreis en gaan, op aanraden van locals, op zoek naar een restaurantje in het Ostertor Viertel. In deze alternatieve buurt kijken we onze ogen uit. Alle mensen zien er vrolijk en hip uit, de terrasjes zitten overvol en de prijzen zijn zeer democratisch. Ons oog valt op café Renoir, waar we genieten van een pane en gnocchi.

Kuieren en terrasjes doen kan je op de Schlachte langs de Wezer.

Kuieren en terrasjes doen kan je op de Schlachte langs de Wezer.

Overal terrasjes
De dag sluiten we af met een halve liter bier (kleinere glazen serveren ze niet) op de Schlachte. Deze terrasjespromenade langs de Weser loopt ’s avonds helemaal vol en zorgt voor de perfecte sfeer. Koppels die van de zonsondergang genieten, dronken vrijgezellen, vriendinnen die samen cocktails drinken, je ziet het allemaal op de Schlachte. We keren na een aangename avond terug naar Hostel Posty. Dit hostel ligt pal naast het station, ideaal voor treinreizigers. Het is een gezellig, proper en hip hostel waar je je dadelijk thuis voelt. Wel één minpuntje: Hostel Posty bevindt zich op de vierde verdieping van een oud postkantoor. Sjouwen geblazen met die koffer of trekrugzak dus.

De Bremer Stadsmuzikanten met hun gouden pootjes.

De Bremer Stadsmuzikanten met hun gouden pootjes.

Gouden gelukspootjes
De ochtend starten we fris met een audiotour door het oude stadsgedeelte van Bremen. Erg handig als je niet veel tijd hebt. Alle belangrijke bezienswaardigheden zijn erin verwerkt, met als hoogtepunt natuurlijk de Bremer Stadsmuzikanten. De poten van de ezel worden fanatiek vastgenomen door iedereen die naar het beeld komt. Een oud gezegde luidt namelijk: ‘houdt men de ezel met beide handen vast aan de voorbenen, dan gaat een wens in vervulling’. Ook wij grijpen de poten vast en doen een wens. Je weet maar nooit!

De oudste wijk van Bremen, Schnoor, telt heel wat pittoreske huisjes.

De oudste wijk van Bremen, Schnoor, telt heel wat pittoreske huisjes.

Pracht uit de vijftiende eeuw
De audiotour leidt ons daarna langs de Schnoor, de oudste wijk van Bremen. Hier staan huisjes uit de vijftiende en zestiende eeuw gemoedelijk langs elkaar. De kleine winkeltjes en cafés zijn erg gericht op toeristen, maar dat stoort niet. Hier voel je je kilometers ver verwijderd van de grote, drukke binnenstad en kun je even onbezorgd rondstruinen. Na een smakelijke lunch in de Mühle, een Nederlandse molen in het midden van de stad, nemen we de tram naar Universum Bremen. Je kunt het concept vergelijken met de Vlaamse Technopolis. Maar wie denkt dat enkel kinderen zich hier kunnen vermaken, heeft het mis. Wij lopen al experimenterend een paar uur rond in het Universum zonder ons een moment te vervelen.

Lunchen deden we in de Mühle.

Lunchen deden we in de Mühle.

600 jaar traditie
We sluiten deze meer dan geslaagde tweede dag af met een etentje in de Bremer Ratskeller, waar ze traditionele Duitse kost serveren. Dit gebouw doet al meer dan 600 jaar dienst als wijnkelder en heeft de grootste collectie Duitse wijnen van het land. Pas 10 jaar geleden zijn ze begonnen met bier te schenken. Daarvoor kon je er enkel wijn krijgen. Vroeger was het een sterrenrestaurant, maar nu is de Bremer Ratskeller toegankelijk voor iedereen. Een flinke pint Franziskaner Weissbier kost nog geen 3 euro en een avondmaaltijd heb je al voor 10 euro. Als er eentje vrij is, moet je zeker proberen te eten in een zogenaamd prieeltje. Dat zijn gezellige hokjes aan de zijkant van het restaurant. Hier zit je goed voor een avond vol lekker, typisch Duits eten en fris bier.

Het wetenschapsmuseum Universum amuseert niet alleen kinderen! © Wikimedia Commons

Het wetenschapsmuseum Universum amuseert niet alleen kinderen! © Wikimedia Commons

Imagoprobleem
Bremen is niet populair bij jongeren die op vakantie gaan in Duitsland. Dat is spijtig en onterecht. Er hangt een ontspannen, alternatieve sfeer in de stad en je kunt hier makkelijk een paar dagen blijven hangen. Bremen is niet saai en oud, maar bruisend en boeiend! Zeker het proberen waard!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Duitsland | www.germany.travel/nl
Bremen
| www.bremen-tourism.de/nl
Bereikbaarheid
ICE vanuit Brussel-Zuid | www.b-europe.com/Reizen
Bezienswaardigheden
Audiotour | Af te halen in het infokantoor voor toerisme in de Marktplatz/Langenstraße
Universum Bremen
| www.universum-bremen.de
Eten en drinken
Schlachte | www.schlachte.de
Mühle
| www.muehle-bremen.de
Bremer Ratskeller
| www.ratskeller.de
Ostertor Viertel | dasviertel.de
Overnachten
Hostel Posty

REISREPORTER IN DUITSLAND
Reisreporter Valerie reist een week met de trein door Duitsland om steden te vinden die jongeren zeker aanspreken. De hele reis moet ze doorkomen met een bepaald budget. Haar eerste stop is Bremen, daarna treint ze door naar Dresden en Nürnberg. Geïnteresseerd in een budgetreis naar verschillende steden in Duitsland? Volg dan haar avonturen op Reisreporter!

Lees meer over Duitsland: www.reisreporter.be/tag/duitsland

Foto’s: © BTZ Bremer Touristik-Zentrale

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *