Wiesbaden: veel van gehoord, weinig van gezien. Tot zover reikte mijn kennis over deze prachtige Duitse kuurstad. Bol van belle époque, prestigieuze gebouwen en grootse gebedshuizen: alles verwijst naar de oude glorie van weleer. Voeg daarbij kwaliteitsvolle wijnen en lekker eten en je weet waarom ik spontaan fotogeniek Wiesbaden bezocht.
Waarom een citytrip Wiesbaden de moeite is
Met de trein spoor ik comfortabel in net geen vier uur naar de hoofdstad van de Hessische deelstaat. Al vanaf het station toont Wiesbaden zijn grandeur, waar mijn citytrip begint. Prachtige belle-époquehuizen omzomen statige straten en lanen. Tegenover het station zie ik de eerste groene spot van de veertien parken die de stad telt. De woonkern bleef tijdens de Tweede Oorlog grotendeels gespaard van bombardementen. Zesentwintig warmwaterbronnen maken van Wiesbaden één van Duitslands chicste kuursteden. Ontdek mee wat je zeker moet zien tijdens een citytrip Wiesbaden.
Museum Wiesbaden: een verbazingwekkend kleurrijke natuurhistorische collectie
In de museuminkom gaan meteen alle hoofden omhoog. De prachtige art-nouveau- of jugendstillkoepel uit het begin van de vorige eeuw is ronduit schitterend. In drie aparte secties zie je een bijzondere kunstverzameling, waaronder eentje uit de 19de en 20ste eeuw. Een kleurrijke natuurhistorische collectie zet dan weer de esthetiek van de natuur centraal. Tot slot geniet je hier van een ongezien fraaie art-nouveauschenking van Ferdinand Wolfgang Neess. Het collectief, ruim 700 objecten, onderscheidt zich zowel door de uitzonderlijke kwaliteit van de werken als door hun opmerkelijke kunsthistorische betekenis.
Hessisches Staatstheater: cultureel bolwerk
Via Villa Clementine, nu Café Literatuurhuis, en door het theaterpark wandel ik naar het Hessisches Staatstheater. Dat werd gebouwd in de late 19de eeuw en gemodelleerd naar gebouwen in Praag en Zürich. Vandaag doet het dienst als cultuur- en kunsttempel met een uitgebreid programma opera’s, toneelstukken, concerten en musicals op niet minder dan vier podia! Het prestigieuze Hessische Staatstheater is bovendien een must see tijdens je citytrip Wiesbaden vanwege de weelderige architectuur en zijn rijke geschiedenis.
Kurhaus Wiesbaden: prachtig en verleidelijk
Bekomen van je verwondering? Dan wacht de volgende bouwkundige parel: het neoclassicistische Kurhaus. Keizer Wilhelm II gaf de opdracht het oude kuurhuis van het vorstenhuis Nassau te verfraaien met een unieke belle-époquefacade en Korintische zuilen. Het gebouw is verdeeld in twee gelijke vleugels. Centraal in het Kurhaus trekt de magniefieke koepel alle aandacht. In één van de twaalf prachtige zalen bevindt zich het casino waar de gokverslaafde Russische schrijver Fjodor Dostojevksi, auteur van de roman De Speler zijn eerste fortuin verbraste.
Lunchen in het oudste wijnhuis
Via de Bowling Green, een prachtig stukje stadslandschap met fonteinen, begeef ik me naar het stadscentrum. Onderweg wip ik binnen voor een glimp van één der mooiste bioscoopzalen: Caligari FilmBühne. In de smaakvolle art-nouveauzaal draait men oude zwartwit klassiekers of gaan er filmfestivals door. Lunchtijd! Weinhaus Kögler staat bekend voor zijn traditionele schotels als schnitzel met gebakken aardappelen en seizoensgroentjes gepaard met voortreffelijke (Riesling)wijn. Een pannenkoek versierd met zoete aardbeien en een verfrissend ijsje vullen het laatste gaatje in mijn buik op.
Kochbrunnen: de oerbron van de kuurstad
De meest bekendste thermale bron is de Kochbrunnen, voor het eerst vermeld in geschriften vanaf de 14de eeuw. In de waterkiosk waag ik me aan een slokje. Het water is warm en ondanks dat ik een vieze zwavelgeur verwachtte, bleek dit niet zo erg te ruiken. De smaak is noch vies noch lekker maar volgens de infoborden zéér helend.
Marktkirche: prachtig oriëntatiepunt dat je niet missen mag
Aan gebedshuizen geen gebrek in Wiesbaden. Door de internationale ‘kuurfaam’ liet de adel niet alleen het Kurhaus, maar ook kerken in verschillende stijlen bouwen die prominent aanwezig zijn in het stadsbeeld. Door tijdsgebrek moet ik kiezen. Maar de neogotische Marktkirche uit rode zandsteen die met een hoogte van 98 meter boven de andere gebouwen uittorent wil ik zeker zien. Op kerkelijke feestdagen mag je die toren zelfs beklimmen. Voor deze evangelische kerk prijkt een standbeeld van Willem Van Nassau, beter bekend als Willem van Oranje.
Lutherkirche: hoe mooi eenvoud kan zijn
Een andere parel is de Lutherkirche. Het grote protestantse kerkgebouw van begin 20ste eeuw moet je bezoeken vanwege zijn sober, maar prachtig Jugendstil interieur met die typische groengele, bladgouden decoratie en blauwgroene glasramen. Neem even de tijd voor de fresco’s en merk de twee verschillende orgels op voor verscheidene muziekgenres. De eerste dag sluit ik zoet af bij het gerenommeerde chocoladehuis Stammhaus Chocolateria. Sinds 1898 decoreren de onweerstaanbare pralines de koffietafels van de adel en welgestelde kuuroordbezoekers. De met witte handschoenen aangereikte chocoladebonbon smaakte hemels!
Wijnhuis Henkell: bubbels proeven in grandeur
Op dag twee trek ik op pad met het openbaar vervoer. Ik wil het wereldbefaamde Wijnhuis Henkell bezoeken dat ook andere mousserende wijnen als Freixenet, Furst von Metternich onder zijn dak heeft. Tijdens de rondleiding verneem ik terloops, en tot mijn verrassing, dat de wijnhandel tot de Oetker-groep behoort. Mooie wapenschilden van Duitse steden sieren grote houten wijnvaten en refereren naar lokale domeinen, samenwerkingen en opdrachten. Eens terug uit de koele kelders wacht ons een sprankelende afsluiter in de majestueuze inkom van Huis Henkell.
Biebrich Paleis: kleurrijke praalpracht
Even verder, op een halfuurtje wandelen (ook bereikbaar met de bus) ligt het sprookjesachtige Schloss Biebrich. Ik ben niet de enige waarbij het kleurrijke barokke paleis in de smaak valt. Haast alle bezoekers zoeken meteen naar het beste plekje voor hun selfie met de fotogenieke gevel op de achtergrond. Het paleis, gebouwd in 1702 als een barok buitenverblijfje, is door de eeuwen heen fel uitgebreid. Prachtig om naar te kijken maar ga ook even binnen om bij een tas koffie te genieten van het uitzicht op de rivier.
Cisterciënzerklooster Eberbach: filmset met heerlijke wijnen
Mijn citytrip Wiesbaden sluit ik af met een bezoek aan het prachtige klooster dat dienst deed als filmset voor de klassieker: The Name of the Rose met Sean Connery. Het kloostercomplex van Eberbach ligt in het Taunus middelgebergte, daar waar de wijngaarden overgaan in stille bossen, verscholen in een schilderachtig dal. Deze rustige en verlaten plek behoort met zijn Romaanse en vroeg-gotische gebouwen tot de belangrijkste monumenten van Europa. Als afsluiter beveel ik van harte de Eberbachwijn of de sekt van het huis aan. Proost.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Wiesbaden Toerisme | Internet: www.wiesbaden.de/tourismus
Hessen Toerisme | Internet: www.hessen-tourismus.de/nl/home (Nederlandstalig)
Duitsland Vakantieland | Internet: www.germany.travel/nl (Nederlandstalig)
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Wiesbaden: 370 kilometer
Per spoor | Met de trein spoor je comfortabel vanuit Brussel naar Wiesbaden in iets minder dan vier uren. Overstap: in Frankfurt Flughafen Fernbahnhof wandel je in 10 minuten (binnen de luchthaven) naar Frankfurt Flughafen Regionalbahnhof voor de trein naar je eindbestemming. Vanuit het station wandel je in amper 10 minuten naar hartje centrum
Vliegen | Vanuit Brussel heb je verschillende rechtstreeks vluchten naar Frankfurt. Daarna neem je de trein tot Wiesbaden.
Overnachten
Hotel Mercure Wiesbaden City | Bahnhofstrasse 10-12, 65185 Wiesbaden
Bezienswaardigheden
Museum Wiesbaden | Friedrich-Ebert-Allee 2 | Gesloten op maandag
Hessisches Staatstheater | Christian-Zais-Strasse 3
Kurhaus Wiesbaden | Kurhausplatz 1
Caligari FilmBühne | Marktplatz. 9
Marktkirche | Schlossplatz 4
Lutherkirche | Sartoriusstrasse 16
Wijnhuis Henkell – Freixenet | Op zaterdag en zondag kan je deelnemen aan de publieke rondleidingen die één uur duren. Na je bezoek aan de wijnkelder sluit je af met een glaasje sekt. Let op: deze rondgang dien je te boeken via de dienst Toerisme van Wiesbaden | Bereikbaarheid vanaf centraal station Wiesbaden: ga naar bus stop C. Lijnnummers 4 en 14 (niet de express bus!) voeren je vijf haltes verder, bushalte Landesdenkmal. Aan de overkant van de straat zie je het wijnhuis.
Biebrich Schloss | Rheingaustrasse 140
Cisterciënzerklooster Eberbach | Let op: er is een directe busverbinding naar het klooster dat elk uur reist tussen het treinstation in Eltville en de bushalte 172 Kloster Eberbach. Daarnaast bestaan er verbindingen vanuit Wiesbaden, Mainz en Frankfurt.
Eten en drinken
Villa Clementine | Frankfurter Str. 1
Weinhaus Kögler | Grabenstrasse 18
Stammhaus Chocolateria | Wilhelmstrasse 12
Lees hier meer vakantietips in Duitsland.
PIN nu en plan later
Foto’s: © Bruno Loockx
Laat een bericht achter