citytrip Bremen

Eco reizen, da’s logisch: citytrip Bremen en Bremerhaven

Meer overstromingen, hetere zomers, klimaatvluchtelingen… Het wordt warmer op onze planeet en de gevolgen zijn niet van de minste. Onze manier van leven moet anders en dus ook onze manier van reizen. Reisreporter Lore ging daarom voor een duurzame manier van reizen voor een citytrip Bremen.

citytrip Bremen

De trein: ideaal voor een citytrip Bremen
Gepakt en gezakt met rugzakken, valies, kinderwagen en een 2-jarige peuter, stappen we in Brussel-Zuid op de trein richting Keulen. In minder dan twee uur tijd komen we aan in de stad en hebben we een uurtje de tijd om over te stappen op onze tweede trein van de dag, naar eindbestemming Bremen. Dit keer duurt de trip drie uur.

Op voorhand waren we een beetje ongerust. Die hevige 2-jarige, volop in de NEE-fase, ruim 5 uur rustig houden in de trein. Uiteindelijk ging het vanzelf; stickerboeken, Disney+ of de occasionele wandeling bleken goed te werken. En wonder boven wonder, ze deed zelfs een kleine dut.

Het moet gezegd: wij zijn fan van reizen met de trein. Geen files, voldoende beenruimte, geen parkeerstress… En misschien nog het belangrijkste: de trein stoot veel minder CO² uit dan het vliegtuig. De journalisten van VRT nws vergeleken de klimaatimpact van het vliegtuig en de trein. Wanneer je voor het vliegtuig kiest, stoot je voor de route Brussel-Hamburg maar liefst 193 kg CO² uit, de uitstoot van de trein blijft beperkt tot 33 kg. Iets om over na te denken bij het boeken van je volgende trip.

We komen ontspannen aan, klaar om onze citytrip Bremen te starten.

Moxy hotel Bremen
Ons hotel ligt niet in het centrum van Bremen, maar op een half uurtje wandelen. Niet ideaal met een koppige peuter. Gelukkig stoppen er verschillende trams vlak aan het Moxy hotel die je in minder dan 10 minuten naar het centrum brengen. De trams komen met grote regelmaat, dus dat loopt gesmeerd.

Het hotel maakt deel uit van keten Mariott en heeft ondertussen maar liefst 137 vestigingen wereldwijd. Van de bekende website Booking krijgt het Moxy hotel in Bremen het label “duurzaam reizen”. Geen aparte verpakkingen voor shampoo en zeep bijvoorbeeld, wel navulbare flessen.

Ook de inrichting van het hotel stelt niet teleur. Een hippe en gezellige lobby, 24-uursreceptie en bar, een ruime familiekamer met moderne badkamer. De kamer is proper, het ontbijtbuffet uitgebreid en de kickertafel en gezelschapsspelletjes maken het wachten tijdens de dutjes van onze dochter veel aangenamer.

citytrip Bremen

Klaar voor onze citytrip Bremen
We starten onze kennismaking met Bremen met een geleide rondwandeling door het oude centrum van de stad. Bremen staat natuurlijk bekend om de 4 stadsmuzikanten, naar het sprookje van de gebroeders Grimm, maar heeft meer te bieden dan dat. Een heel deel van het centrum is benoemd tot Unesco werelderfgoed en de stad draagt een rijke geschiedenis met zich mee.

citytrip Bremen

Zo zou het Karel de Grote geweest zijn die van Bremen een bisdom gemaakt heeft. De machtsstrijd die plaatsvond tussen de bisschoppen en de handelaars, die konden profiteren van de handel via de rivier de Wezer, is nog zichtbaar aan het marktplein. Daar pootten de handelaars hun parlementsgebouw neer met zicht op de kathedraal én een metershoog standbeeld “Roland” om de aandacht van de kerk af te leiden.

De gezelligste buurt van Bremen is Schnoor, waar vroeger de schamele woningen van de havenarbeiders gevestigd waren. De buurt is ondertussen volledig opgewaardeerd en toeristen en bewoners van Bremen passeren elkaar er via de kronkelige steegjes. Leuke winkeltjes, kleine caféetjes en het museum over de geschiedenis van Bremen vind je allemaal in deze buurt.

citytrip Bremen

Universum
De dag erna bezoeken we het Universum. Een soort Duitse versie van onze Technopolis. Er zijn drie verdiepingen elk gewijd aan een ander onderwerp: techniek, de mens en de natuur. Het museum wijdt ook heel wat aandacht aan de impact van de mens op de natuur en de gevolgen van de klimaatopwarming. Tornado’s, aardbevingen, overstromingen… Het komt allemaal aan bod in het museum. Onze dochter loopt wat af en vindt het zalig om alle knopjes uit te proberen. Het Universum is een familiemuseum met de nadruk op beleving. Zeker iets oudere kinderen hebben het hier naar hun zin.

citytrip Bremen

Bij een citytrip Bremen hoort ook Bremerhaven
Omdat het voor de steeds groter wordende schepen moeilijker werd om Bremen te bereiken via de Wezer ging de stad over tot het bouwen van een haven verderop: Bremerhaven. Het is nog steeds een van de belangrijkste havens van Duitsland. Dit gedeelte heeft een eerder ongezellige, industriële uitstraling, maar lokt met zijn “Havenwelten”, een stadsdeel aan het water met belangrijke bezienswaardigheden, toch veel bezoekers.

Op een steenworp van elkaar zijn zowel het Deutsches Auswandererhaus (een museum gewijd aan migratie over zee), de Zoo am Meer (de kleinste zoo van Duitsland) en het Duitse maritieme museum gelegen. Stuk voor stuk aanraders!

Klimahaus
Ook gelegen in datzelfde stadsdeel is het Duitse Klimahaus, een uniek museum dat bezoekers meeneemt op een wereldreis langs de 8ste lengtegraad. Je doorkruist verschillende klimaatzones en continenten en krijgt heel wat informatie over de bewoners, leefomstandigheden en, de naam zegt het al, het klimaat. Ook hier dus aandacht voor ecologie en milieu!

Je reis in het Klimahaus start in Zwitserland en Italië, maar brengt je ook langs Niger, Kameroen en Alaska. De plaatselijke bevolking, fauna en flora wordt besproken, maar ook de impact van de klimaatopwarming. Gletsjers die steeds kleiner worden in Zwitserland, bosbranden die Sardinië teisteren, het droger worden van Niger… Je ondervindt het aan den lijve in het museum, waar je zweet in het vochtige regenwoud en rilt van de kou in Antarctica. Dit is letterlijk een belevingsmuseum: leerrijk én boeiend.

Troeven van Duitsland
Wij genoten volop van onze reis met aandacht voor het milieu én we hebben niet aan comfort ingeboet. Het openbaar vervoer in Duitsland is zeer goed geregeld. Trams, treinen en bussen zijn stipt en worden veel gebruikt (watch and learn, Belgium). We smulden van de educatieve musea en de aandacht die Duitsland heeft voor het thema ecologie. De Duitsers hebben ons, en onze luide peuter, met open armen ontvangen. Een ideale bestemming voor gezinnen met kinderen dus!

Koos jij ook al voor een citytrip Bremen of Bremershaven?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder / lekker plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO VOOR EEN CITYTRIP BREMEN EN BREMERSHAVEN
Algemeen
Toerisme Bremen | Internet: Bremen in een oogopslag | Bremen Tourismus (bremen-tourismus.de)
Toerisme Bremerhaven | Internet: Tourismus – Bremerhaven.de
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/en/campaign/dichtbij/home.html
Overnachten
Moxy hotel Bremen | Internet: Lifestyle Hotel in Bremen | Moxy Bremen (marriott.com)
Havenhostel Bremerhaven | Internet: havenhostel.de/de/bhv/startseite
Vervoer
Bremen Card | Internet: BremenCARD: Ermäßigungen für euren Bremen-Aufenthalt
Beleven
Gidsbeurt Bremen | Internet: English Guided Tour | Bremen Erlebnisse (bremen-tourismus.de)
Universum | Internet: Universum® Bremen – Mitmach-Museum Bremen! (universum-bremen.de)
Klimahaus | Internet: Klimahaus Bremerhaven: Startseite (klimahaus-bremerhaven.de)

Tekst en foto’s citytrip Bremen en Bremerhaven: © Lore Gillekens en Ward Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *