Verbier

Verbier: skioord in de winter, gezellig bergdorp in de zomer

Verbier in de Zwitserse Alpen staat vooral bekend als vakantieoord voor wintersportfanaten. Het dorp maakt deel uit van Les 4 Vallées, een gebied met meer dan 400 km aan pistes. Reisreporter Delphine trekt ‘s zomers naar Verbier voor een reis met verrassende insteek: duurzame en lokale gastronomie!

Per vliegtuig, trein en taxi naar Verbier
Vanop Brussels Airport vlieg ik naar Genève waar ik bij aankomst de trein naar Martigny neem. Onderweg rijd ik langs het adembenemende Meer van Genève. Ik staar naar buiten en laat het prachtige landschap aan mij voorbijglijden. In Martigny wacht een taxi me op en brengt me naar Hotel de Verbier in het centrum van het dorp. Het prachtige hotel met uitgebreide spafaciliteiten werd in 2020 volledig gerenoveerd.

Op een kwartiertje rijden van Verbier ligt Sarreyer, waar ik me laat introduceren in de wereld van plantaardig koken.

Samen met Isabelle en Guillaume verzamelen we bloemen en planten om later als lunch te bereiden. Het resultaat is kleurrijk en zéér lekker!

Lokale en artisanale delicatessen in Sarreyer
Na een heerlijk ontbijt trek ik naar Sarreyer op een kwartiertje rijden van Verbier. In het kleine dorpje verenigden ambachtslieden zich tot L’association des paysans et artisans de Sarreyer et environs. Alle leden produceren lokale en artisanale delicatessen. Ik spreek af in Café du Mont-Fort, waar Isabelle en Guillaume me introduceren in de wereld van plantaardig koken. Na een korte introductie begeven we ons naar de prachtige bergflank waar we zelf bloemen en planten verzamelen om later als lunch te bereiden. Het resultaat is overheerlijk!

In La Laiterie de Verbier-Village leer ik ook zelf kaas maken. En ’s avonds schuif ik mijn voeten onder tafel voor een heerlijke raclette-avond bij kaasmeester Eddy van Raclett’House Chez Eddy.

Een paradijs voor kaasliefhebbers
Wie van kaas houdt, zit in Verbier op de juiste plaats. Ambachtslieden produceren er nog steeds artisanale kazen en in het bijzonder raclettekazen. Tijdens een leuke workshop in La Laiterie de Verbier-Village leer ik ook zelf kaas maken. De avond sluit ik af bij kaasmeester Eddy van Raclett’House Chez Eddy. Bij hem eet je raclette op traditionele wijze. Die authentieke manier vraagt wel meer techniek dan hoe wij het gewend zijn in een pannetje onder het gourmettoestel. Ik probeer het zelf uit, maar na een poging of twee laat ik het over aan de professional en schuif de voeten onder tafel. Gekookte krieltjes, augurken en zilveruitjes met daarover de gesmolten raclettekaas, simpel maar o zo lekker. Wist je trouwens dat traditioneel geproduceerde raclettekaas lactosevrij is? Iedereen kan er dus van genieten!

De laatste avond ontmoet ik Pierre-Jean, een super sympathieke Belg die al enkele jaren in Verbier woont. Hij leidt me naar Le 22, een kleinschalig en gezellig speakeasy restaurant dat enkel toegang heeft via een ‘geheime deur’! Daar roert Adam, voorheen chef-kok van Richard Branson, in de potten. Zijn culinaire creaties op ons bord ogen fraai en smaken verrukkelijk. Top!

Culinair genieten in een speakeasy restaurant
Wanneer ik Le Crock No Name binnenwandel, lijkt het een gewone bar te zijn. Plots verschijnt Pierre-Jean, een super sympathieke Belg die al enkele jaren in Verbier woont. Hij neemt me mee naar een gang die leidt naar een boekenkast. Die blijkt de geheime deur te vormen naar Le 22, een kleinschalig en gezellig speakeasy restaurant. Chef Adam staat klaar in zijn open keuken. Voorheen werkte hij als chef-kok van Richard Branson en reisde heel de wereld af om voor hem te koken. Le 22 verwent me met heerlijke en unieke gerechten waarbij lokale producten de hoofdrol spelen. Culinair genieten in een verdoken restaurant, ik ben fan!

vernier

Een wandeling langs de openluchttentoonstelling Palp Village voert je door het dorp. In 2021 worden de dromen van de inwoners door verschillende kunstenaars in beeld gebracht.

Verbier biedt voor elk wat wils
Naast culinaire hoogtes biedt Verbier nog tal van andere activiteiten. Wat dacht je van een bezoek aan de lokale brouwerij Vie Montagne en een beer tasting? Of een yogasessie bij zonsondergang? Ook een wandeling door Bruson waar het jaarlijkse festival Palp Village plaatsvindt, is niet te versmaden. De openluchttentoonstelling in het dorp kent elk jaar een andere thema. Dit jaar worden de dromen van de inwoners door verschillende kunstenaars in beeld gebracht. Verbier biedt voor elk wat wils, ook in de zomer!

wandelen in verbier

Afscheid nemen van het bergdorp doe ik met een flinke wandeling langs de prachtig groene bergflanken. Bij momenten ben ik letterlijk in de wolken. Wat een afsluiter!

Wandelen in de wolken
Mijn verblijf in Verbier sluit ik af met een wandeling in de bergen langs de prachtig groene bergflanken. Helemaal boven bevind ik me letterlijk in de wolken en ook tijdens de wandeling lijkt het erop dat ik niet veel van de prachtige vergezichten te zien zal krijgen. Gelukkig klaart het dan toch plotseling op en zie ik Verbier en de omliggende bergen vanuit de hoogte. Een perfecte afsluiter voor een toptrip!

Ook al van een vakantie in Verbier genoten?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje onderweg? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? Pin nu en plan later Verbier

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Verbier
| Internet: verbier.ch/ete
Toerisme Wallis / Valais | Internet: valais.ch/en/home  
Les 4 Vallées
| Internet: 4vallees.ch
Toerisme Zwitserland
| Internet: myswitzerland.com/nl-be
Overnachten
Hotel Verbier |
hoteldeverbier.com
Eten en drinken
Au fer cheval
| Zwitserse keuken: populair bij locals en toeristen | Internet: feracheval.ch
Raclett house chez Eddy
| Internet: racletthouse.ch
Le 22
| Internet: Facebook.com/pages/category/Hotel-Resort/Le-22-by-Le-Crock-no-Name
Activiteiten
Kookworkshop Sarreyer
| Internet: verbier.ch/ete/offres/cueillette-et-degustation-de-plantes-la-tzoumaz-fr-ete-3089224/
Kaas maken | Internet: laiterie-verbier.ch/make-your-own-cheese
Yoga | Internet: verbier.ch/summer/offers/inspire-verbier-station-en-summer-2817427/
Bierproeverij | Internet: viemontagne.com
Openlucht tentoonstelling Palp village | Internet: palpfestival.ch/en/evenements/inthedreams

Klik en ontdek meer reis- en vakantietips voor Zwitserland

Foto’s: Delphine Guillé

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *