Val d'Anniviers

Val d’Anniviers in Zwitserland: waar de kaasfondue pas smaakt in een ijsgrot

Zwitserland is toch eigenlijk de bakermat van de wintersport. Ook voor Reisreporter Tom. Niet alleen de mondaine oorden zoals Sankt Moritz, Zermatt of Crans-Montana kunnen hem bekoren. Het meest geniet hij van de authentieke sfeer op de pistes in de bergdorpjes. Deze keer trekt hij eropuit naar Val d’Anniviers in het kanton Valais in het zuidwesten van Zwitserland. Dit dal begint bij Sierre en loopt op de kaart bijna loodrecht richting Italië.

Hotel aan de top
Vanmorgen werd ik heerlijk vroeg wakker op 2.337 meter in Val d’Anniviers. Ver in de diepte ligt het Zwitserse wintersportdorpje Saint-Luc. Daartussen heerst de witte wereld. Hotel Weisshorn heeft deze bergtop al ruim een eeuw helemaal voor zich alleen. De ideale uitvalsbasis voor een ontspannende sneeuwwandeling straks.

Val d'Anniviers

Hotel Weisshorn ligt tussen de sneeuwlandschappen op de top in Saint-Luc.

Snowcat service
Bij het ontbijt ontmoet ik vier gepensioneerde vriendinnen uit Lausanne. Ze hebben het hier ook reuze naar hun zin en vinden het geen probleem dat de kamers geen eigen badkamer hebben. “De landhuisachtige sfeer vergoedt alles”, zeggen ze. Gisteravond zag ik ze klaverjassen in de huiskamer met een glas Fendant binnen handbereik. Vandaag gaan ze skiënd naar het skidomein van Saint-Luc en Chandolin. De snowcat, die ook onze bagage naar boven heeft gebracht, haalt ze later weer op omdat er geen lift terug is.

Skigebied met sterrenkijker
Na onze wandeling gaan we ook skiën. Het grote voordeel van Zwitserland is de sneeuwzekerheid. Ook Saint-Luc-Chandolin ligt hooggelegen met een geweldige serie rode pistes die beginnen op bijna 3.000 meter. Deze week is er weinig volk en kan ik breed uitwaaieren over de piste. Onderweg zie ik ook zones die speciaal voor beginners zijn aangelegd. Verrassend en eigenlijk ook weer niet is de enorme sterrenkijker op de piste. De lichtverontreiniging is hier natuurlijk minimaal.

Val d'Anniviers

In het skidomein van Saint-Luc en Chandolin is het heerlijk skiën!

Eeuwenoud Grimentz
Val d’Anniviers omvat drie skidomeinen. Naast Saint-Luc-Chandolin zijn dat Grimentz-Zinal en Vercorin. Samen goed voor ruim 200 km pistes. Met één skipas kun je ze allemaal ontdekken. Het overgrote deel van de houten huizen in Grimentz dateert uit de 16de en 17de eeuw. Ik raad echt iedereen aan om dit dorp te bezoeken. Zomers moet het nog mooier zijn, want dan zijn alle plantenbakken gevuld met vuurrode geraniums. Wij gaan die avond racletten. Onze kaas smelt bij het grote houtvuur. Dat proef je.

Val d'Anniviers

Het authentieke dorpje Grimentz zou in de zomer nog mooier zijn!

Wijndruppels uit 1886
In Grimentz kijk ik met spanning toe hoe de gids mijn glas vult uit een wijnvat van 1886. Jaarlijks mag daar maar 10 procent uit worden getapt. Vervolgens vult men het vat weer aan met wijn van latere oogsten. Zo verdwijnt de oorspronkelijke wijn nooit helemaal. De smaak doet mij nog het meest aan sherry denken. Het wijnvat staat trouwens in Maison de Bourgeoisie. Een mooie gelegenheid om zo’n eeuwenoud huis eens van binnen te bekijken.

Zwitsers wit kleurt anders
We komen redelijk veel Belgen tegen in Val d’Anniviers. Wanneer ik landgenoten aanspreek, blijkt eens te meer hou trouw de Belgische wintersporter is die voor Zwitserland kiest. Reacties zoals “we komen hier al 10 jaar” zijn talrijk. Een nog niet eens zo oud echtpaar vierde zelfs haar 30ste Zwitserse wintersportvakantie. “Het is de sfeer, hè”, zeggen ze. “De sneeuw is misschien overal wit, maar in het Zwitserse kader kleurt het toch anders. Wij komen hier volledig tot rust.”

Val d'Anniviers

Onze kaasfondue moeten we verdienen na een stevige wandeling in de sneeuw.

Sneeuwkantoor
Voor we swingend de pistes afgaan, staat er een sneeuwwandeling op het programma. Even buiten Zinal maken we kennis met onze gids Pascale. Zij belooft een fikse natuurwandeling door een onbewoond dal naar een ijsgrot van de Zinal gletsjer. Pascale vertelt dat ze 10 jaar journaliste is geweest bij een dagblad in Genève toen ze besloot haar leven een andere wending te geven. Ver van de hectiek van haar oorspronkelijke droombaan. “Het berglandschap is nu mijn kantoor”, zegt ze zeer tevreden.

Een glijdende wandeling
Naar de ijsgrot is het ongeveer drie uur wandelen. Op de heenweg gaat dat wel grotendeels over een aangestampt sneeuwpad. Gelukkig maar, want we stijgen van 1.600 naar 2.100 meter. Ik moet er niet aan denken om dat te moeten doen over een maagdelijke sneeuwdeken. Als je omhoog gaat en voortdurend wegzakt in de sneeuw wordt er wel een aanslag op je liefde voor de natuur gepleegd. Op de terugweg banen we wel onze eigen route. Dat is ook leuk. Af en toe glijden we op ons achterwerk naar beneden.

Hoogtepunt van onze trip naar Val d’Anniviers: kaasfondue in een ijsgrot!

Kaasfondue in ijsgrot
De enorme ijsgrot bereiken we rond lunchtijd. En daar is rekening mee gehouden. Pascale heeft kaasfondue meegenomen. Dat wil zeggen: een flinke zak met Vacherin en Gruyère kaas. Er moet flink in de pan geroerd worden om de perfecte fondue te krijgen. Pascale waarschuwt ons voor de salmonella in het gletsjerwater. Gelukkig hebben we zelf genoeg water meegenomen om onze pastis aan te lengen. Proost op Val d’Anniviers.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zwitserland | www.MySwitzerland.com
Toerisme Valais | www.valais.ch
Toerisme Val d’Anniviers | www.valdanniviers.ch
Bereikbaarheid
Auto | Brussel-Grimentz 778 km
Vliegtuig | Swiss vliegt 6 keer per week Brussel-Zürich | www.swiss.com
Trein | Zürich Airport-Sierre | Info voordeelpassen openbaar vervoer: www.swisstravelsystem.com
Overnachten
Hotel Alpina in Grimentz
| www.alpina-grimentz.com
Een charme-chalet met 32 kamers tegenover de gondellift
Hotel Weisshorn in St. Luc | www.weisshorn.ch
Met slechts 30 eenvoudige kamers maar erg aangenaam om er te verblijven

? PIN nu en plan later

Val d'Anniviers

Tekst en foto’s: © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *