Op stap in authentiek vissersdorp Breskens

Tot aan de opening van de Westerscheldetunnel in maart 2003 was deze deelgemeente van Sluis vooral bekend omwille van de autoveerboot Breskens-Vlissingen. Maar tot op de dag van vandaag blijft het gewezen Zeeuws-Vlaamse vissersdorpje inzetten op toerisme. Het visserijmuseum en de jaarlijkse visserijfeesten in augustus slaan de brug tussen verleden en toekomst.

De vismijn
Als de resterende eigen vissersboten of deze uit naburige vissershavens aanmeren, is het in de nog steeds operationele vismijn van Breskens een drukte van jewelste. Onder het argwanend oog van de vissen op de enorme muurschildering van Johnny Beerens, op de graansilo aan de haven, rijden koelwagens aan en af. Binnen zien we hoe in deze moderne visveiling verse vis per soort bij afslag wordt gemijnd – ook wel verkocht – aan de meest biedende.

Breskens: kunst van Johnny Beerens, op de graansilo aan de haven. © Museum Breskens

Breskens: kunst van Johnny Beerens, op de graansilo aan de haven. © Museum Breskens

Het visserijmuseum
Op de bovenverdieping van de vismijn huizen zowel de lokale toeristische dienst als het visserijmuseum. Deze samenwerking biedt het voordeel dat het museum, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund, toegankelijk is tijdens de normale openingsuren van de VVV. De prachtige aanblik op de haven buiten integreert deze bedrijvigheid als een levend onderdeel in het geheel van het museum. Een buitenlift maakt de verdieping ook voor rolstoelgebruikers vlot bereikbaar.

De collectie
Wat begon met een fossielenverzameling is uitgegroeid tot een eigentijds museum. In de filmzaal wanen we ons op een kotter, als visser tussen de vissers. In de stuurhuissimulator blijken we echter niet zo stuurvast. Bij de oude mijnklok merken we dat ook vishandelaar onze roeping niet is. Bij de nettenboeter moeten we erkennen dat we niet over zijn vingervaardigheid beschikken. Dus blijven we bij onze leest en vergapen ons verder als doodgewone museumbezoekers aan het zeeaquarium en de opgezette vogels.

Breskens: de haven

Breskens: de haven

Aansluitende activiteiten
Voor groepen heeft het visserijmuseum nog heel wat meer in petto. Een vaartocht naar de zeehondenpopulatie of vissen met paarden is net iets attractiever dan het bekijken van een nochtans indrukwekkende maquette van Schelde. Een bezoek aan het visserskerkje en andere typische locaties tijdens een rondrit met een toeristentreintje door Breskens spreekt meer aan dan de best gemaakte filmbeelden. Particulieren kunnen hun bezoek aan het visserijmuseum combineren met binnen te wippen in de Erasmus nettenmakerij of mee te varen met De Festijn.

Visserskerk
De Sint-Barbarakerk aan de Europastraat is een hulpkerkje uit het midden van de vorige eeuw. Toen Omer Gielliet hier in 1967 pastoor werd, wendde hij zijn oude hobby – houtsnijden – aan om ‘zijn’ kerk te verfraaien. De vele beelden, die hij in de loop der jaren sculpteerde, vertellen het verhaal van een begeesterd man. In een oase van rust brengt hij een boodschap van naastenliefde, die hij zelf ook vaak beoefent.

Breskens: het vernieuwde Spuiplein met beelden van kunstenaar Albert Kramer. © Randy Tchen via Panoramio

Breskens: het vernieuwde Spuiplein met beelden van kunstenaar Albert Kramer. © Randy Tchen via Panoramio

Visrestaurants en viskraampjes
In een gewezen vissersdorp met een dagelijkse aanvoer van verse zeeproducten is het normaal dat lokale eetgelegenheden deze lekkernijen uit de Westerschelde en de Noordzee op hun kaart zetten. Sinds het Spuiplein een volledige facelift kreeg, lonken de terrasjes er nog meer. Voor een snelle hap is een kraampje of de visboot van Cor Fondse meer aangewezen. Deze laatste rookt en kookt vis ter plekke en kijkt goedlachs toe als je er aan de overkant van de straat een frietje bij koopt.

Visserijfeesten
Sinds 1953 organiseert Breskens jaarlijks in augustus visserijfeesten. Er zijn dan optredens van bekende Nederlandse artiesten, verschillende bands en straatartiesten. Ook is er een grote braderie, twee kermissen, een rommelmarkt en kinderattracties. Het is een gelegenheid om vissersschepen te bekijken, het visserijmuseum te bezoeken, deel te nemen aan een rondvaart, een gratis visje in de vismijn te eten of te supporteren tijdens een zwemwedstrijd in de haven.

Breskens: de Slijkstraat in Groede waar verschillende musea liggen. © Het Vlaemsche Erfgoed

Breskens: de Slijkstraat in Groede waar verschillende musea liggen. © Het Vlaemsche Erfgoed

Breskens-Vlissingen
Even buiten Breskens ligt de veerhaven. Van hieruit kunnen voetgangers en fietsers nog steeds in 25 minuten de overtocht naar Vlissingen en terug maken met een soort catamaran, een zogenaamde SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull). Dit type boten is zo stabiel dat ze zelfs bij windkracht 8 of 9 kunnen uitvaren.

Vlaemsch Erfgoed
Groede is een zeer kleine deelgemeente van Sluis met een prachtige historische kern, op een boogscheut van Breskens. Het Vlaemsch Erfgoed is één van de leukste musea van Zeeland: een hedendaagse ontmoeting met het verleden. De kleine Slijkstraat is ingericht als museumstraat met in de huizen ambachtslieden, die op traditionele wijze hun vak beoefenen. De goedgevulde activiteitenkalender biedt beslist voor elk wat wils, gaande van historische evocaties tot hedendaagse kleinkunst in het theater De twee duiven.

Breskens: de vuurtoren aan het strand. © Omroep Zeeland

Breskens: de vuurtoren aan het strand. © Omroep Zeeland

De Natte Pij
De dorpsherberg De Natte Pij heeft een knusse gelagzaal, een sfeervolle beeldentuin en een eigen bibliotheek. We wanen ons – bij een origineel Zeeuws drankje – zonder meer in de authentieke sfeer van grootmoeders tijd. Overnachten kan er in de stijlvolle historische kamers en suites of in modern ingerichte appartementen. Buiten het ontbijt serveert deze herberg van 12u tot 20u gerechten van de kleine kaart.

De mooiste stranden van Nederland
Aan de monding van de Schelde in de Noordzee staat de 17,5 m hoge vuurtoren van Breskens. Het is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland, maar ze is nog steeds operationeel. De laatste jaren krijgen de stranden erom heen de blauwe vlag als teken dat zij tot de top van Nederland behoren. De strandpaviljoenen bevoorraden groot en klein met drankjes en hapjes. ’s Avonds speuren de meeuwen deze stranden af op zoek naar eetbare restjes.

PRAKTISCHE INFO
VVV kantoor Breskens
| Oranjeplein 1 | Breskens | Tel. +31 (0) 117 381888
Internet: www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/zeeuws-vlaanderen/breskens
Bezienswaardigheden

Visserijmuseum
| Kaai 1 | Breskens | +31 (0) 117 383656
Internet: www.visserijmuseumbreskens.nl
Sint Barbarakerk
| Europastraat 7 | Breskens | Tel. + 31 (0) 117 381888
Het Vlaemsche Erfgoed
| Slijkstraat 10 | Groede | Tel. +31 (0) 117 372414
Internet: www.het-vlaemsche-erfgoed.nl

Coverfoto: © Sander van Rijmenam

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *