Nieuwe huisbrouwerij Sint-Idesbald in Koksijde-Oostduinkerke

In Koksijde- Oostduinkerke opende de nieuwe Huisbrouwerij Sint-Idesbald zijn deuren. Bezoekers, fietsers en wandelaars genieten er voortaan van een verfrissend lokaal gebrouwen biertje met zicht op de historische site van Ten Bogaerde. Een plek waar kunst, erfgoed, natuur en genot elkaar ontmoeten. Wat kan je proeven, zien en doen?

Huisbrouwerij Sint-Idesbald op historische abdijsite
Ten Bogaerde is een indrukwekkende abdijhoeve met een rijke geschiedenis. Het is één van de best bewaarde domeinen van abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen. De Koksijdse Duinenabdij had reeds in de 16de eeuw een ‘Brouwerie’! Pieter Pourbus schilderde het brouwerijgebouw op zijn grondplan van de Duinenabdij. De vroegere gerenoveerde varkensstallen herbestemde men tot craftbrouwerij. De nieuwe huisbrouwerij Sint-Idesbald heeft een capaciteit van 1.000 liter per brouwsel. De brouwzaal bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. De mout wordt ter plekke gemalen. En dat zal zichtbaar zijn van achter glas!

Abt Idesbald en zijn bier
Het gerstenat, St. Idesbaldbier, dat dus ontstond in Koksijde, is erkend als Belgisch Abdijbier. Het biergamma telt momenteel vier erkende Belgische Abdijbieren: Blond, Tripel, Rousse en Dubbel. Er werd ook een nieuwe pils gebrouwen: de mondieu premium pils. Dat Mondieutje, zoals in de volksmond genoemd, zal je enkel bij in de Huisbrouwerij Sint-Idesbald kunnen degusteren. Het hier gebrouwen St. Idesbaldbier vloeit van de brouwzaal via buizen naar vaten boven de toog. Hier tapt men wel heel letterlijk van het vat! Ter info: Idesbald was zowat de belangrijkste abt van de Duinenabdij.

Van abdijschuur tot kunstcentrum
In de oude abdijhoeve bevindt zich al langer restaurant Mondieu. En reeds eerder werd de Grote Schuur volledig gerenoveerd tot het Kunstencentrum Ten Bogaerde. De voorbije jaren presenteerde de dienst Cultuur en Erfgoed van Koksijde er (tijdelijke) tentoonstellingen hedendaagse kunst. Je ziet er ook permanent werk van de Koksijdse beeldhouwer George Grard, vriend van de beroemde kunstschilder Paul Delvaux.

Bezoek abdijsite Ten Duinen
Waar ooit de groteske Duinenabdij stond, staat nu het Abdijmuseum met een archeologische site. Tijdens een bezoek aan het museum leer je hoe deze abdij uitgroeide tot één van Vlaanderens grootste. De moeite om te zien is de permanente collectie van liturgisch zilverwerk afkomstig uit heel Europa. Deze bijzondere verzameling dateert uit de periode van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw. Nog een wist-je-datje: volgens overleveringen  zou abt Idesbald nog altijd begraven liggen tussen de ruïnes net naast het museum.

De abdijhoeve Ten Bogaerde ligt langs een wandel- en fietsroute. TIP: plan de huisbrouwerij Sint-Idesbald vooraf in als rustplaats tijdens je daguitstap. Je kan dit combineren met een bezoekje aan het Abdijmuseum, de Zuid-Abdijmolen of het kunstencentrum Ten Bogaerde. Nog een aanrader: gastronomisch genieten in Mondieu!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Koksijde | Internet: visitkoksijde.be/nl
Toerisme West-Vlaanderen
| Internet: westtoer.be/nl
Eten en drinken
Huisbrouwerij Sint Idesbald
| Ten Bogaerdelaan 12b, 8670 Koksijde | Internet: brouwerijsintidesbald.be
Mondieu | Internet: mondieu.eu/nl
Zien en Doen
Abdijmuseum | Internet: tenduinen.be/nl
Zuid-Abdijmolen | Internet: tenduinen.be/nl/beklim-de-zuid-abdijmolen
Kunstencentrum Ten Bogaerde | Internet: koksijde.be/kunstencentrumtenbogaerde
Meer lekkere tips vind je in onze rubriek: Genieten.

Ging je zelf al langs bij Huisbrouwerij Sint-Idesbald?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Of spotte je zelf ook al gezellige huisbrouwerijen of proeflokalen? Laat het ons hieronder weten in een reactie.

P.S. prachtige foto’s geschoten van lekkere biertjes, brouwerijen of uitstappen?

Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Bron en beeldmateriaal: © Glenaki Tourism Consultancy BVBA

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *